Siirtolaisperheiden yhdistäminen USA:ssa sujunut hitaasti – alle 5-vuotiaiden lasten tilanne huolettaa eniten

Oikeusistuntoihin osallistuneet asianajajat ovat kertoneet, että vauvat tuodaan oikeuteen yksin kuulemisten ajaksi.

siirtolaisuus Yhdysvaltoihin
Murrosikäinen poika kantaa pientä vauvaa jonossa.
Siirtolaisperheitä McAllenin kaupungissa Teksasissa 29. kesäkuuta.EPA/LARRY W. SMITH

Osa Yhdysvaltain vanhemmistaan erottamista 2 300 lapsesta on päässyt takaisin vanhempiensa luokse. Perheenyhdistämiset ovat sujuneet kuitenkin paljon odotettua hitaammin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Alle 5-vuotiaita vanhemmistaan erotettuja lapsia oli kesäkuussa 102, ja heistä alle puolet on päässyt takaisin perheisiinsä.

Presidentti Donald Trumpin hallinto sai tällä viikolla oikeudelta lisäaikaa perheiden yhdistämiseen. Alun perin kaikki lapset piti yhdistää vanhempiensa kanssa tämän viikon tiistaihin, eli 10. heinäkuuta, mennessä.

Maahanmuuttoviranomaiset ovat olleet vaitonaisia perheenyhdistämisten etenemisestä eivätkä ole kertoneet, mistä viivästykset johtuvat.

Vauvat ja pikkulapset yksin oikeussaleissa

Oikeusistuntoihin osallistuneet asianajajat ovat kertoneet, että vauvat tuodaan oikeuteen yksin kuulemisten ajaksi, koska heidän vanhempansa ovat pidätettyinä.

Lapsia oikeudessa edustavat asianajajat kertovat, että pikkulapset eivät edes ymmärrä, että heidät voidaan käännyttää kotiin.

– Usein lapset ryömivät ympäriinsä salissa tai leikkivät kynillä, oregonilainen lakimies Lisa LeSage kertoi BBC:lle.

– Viisivuotiaskaan ei aina pysty kertomaan osoitettaan tai miltä hänen vanhempansa näyttävät, saati sukunimeään. Miten lapsen voi olettaa antavan kaikki nämä tiedot? LeSage kysyi.

– Viisivuotias asiakkaani ei osaa kertoa, mistä maasta on kotoisin. Valmistaudumme oikeuskäsittelyyn piirtämällä kuvia jengiläisistä, jotka odottivat hänen koulunsa ulkopuolella, asianajaja Laura Barrera kuvailee pikauutispalvelu Twitterissä.

Yhdysvallat lopetti siirtolaisperheiden erottamiset Meksikon vastaisella rajalla sen jälkeen, kun käytäntöä arvosteltiin kansainvälisesti. Donald Trumpin oma republikaalipuolue kääntyi myös vastustamaan erottamisia.

Kesäkuussa eri puolilla Yhdysvaltoja sadat tuhannet ihmiset osoittivat mieltään maan maahanmuuttopolitiikkaa vastaan ja vaativat perheiden nopeaa yhdistämistä.

Lisää aiheesta:

Yli 2300 lasta on erotettu vanhemmistaan – Nyt republikaanitkin moittivat Trumpin perheet hajottavaa siirtolaispolitiikkaa

Trump vetäytyy siirtolaisasiassa – antaa määräyksen, jolla perheiden erottelu loppuu

Miksi Yhdysvallat erottaa siirtolaislapset vanhemmistaan? Keräsimme viisi kysymystä ja vastausta ihmetystä herättävästä rajapolitiikasta

Lasten ja vanhempien erottaminen kuohuttaa Yhdysvalloissa – Myös Melania Trump liittyi arvostelijoihin