Hyppää sisältöön

Huonoja uutisia suklaansyöjille: Suklaa ei ehkä sittenkään ole hyväksi sydämelle

Suklaata viikoittain tai useammin syövät saattoivat sairastua jopa muita todennäköisemmin sepelvaltimotautiin tai aivoverenkiertohäiriöihin.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suklaa on viime vuosina saanut terveystuotteen maineen, mutta tutkimusten perusteella maine on todennäköisesti liioiteltu. Tähän viittaa myös tuore tutkimus, jossa suklaata viikoittain nauttivien sydänriskit havaittiin jopa hieman suurentuneiksi.

Tutkimuksessa 83 000 naista seurattiin 13 vuoden ajan, ja seurannan perusteella suklaata säännöllisesti syövät eivät säästyneet sepelvaltimotaudilta tai aivoverenkiertohäiriöiltä sen todennäköisemmin kuin naiset, jotka söivät suklaata vain harvoin. Suklaata ainakin kolmesti viikossa nauttivat alle 65-vuotiaat sen sijaan saattoivat jopa sairastua hieman muita todennäköisemmin, analyysi osoitti.

Suklaan terveysvaikutuksista on vuosien varrella kertynyt ristiriitaisia tutkimustuloksia, mikä luultavasti johtuu tutkittujen suklaiden eroista. Yleensä ihmiset syövät maitosuklaata, mutta suklaan terveyshyödyt on liitetty lähinnä tummaan, paljon flavoinoideja sisältävään suklaaseen. Kauppojen tavallisissa suklaissa flavonoideja on yleensä niukasti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa.

Paljon energiaa sisältävä suklaa voi helposti myös lihottaa, mikä puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille. Lihominen voi selittää myös nyt julkaistussa tutkimuksessa havaitun sairastumisriskin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.