Analyysi: Trumpin tuomarinimityksellä voi olla rajut seuraukset naisille – toistakymmentä osavaltiota voi kieltää abortin

Donald Trumpin tuomarivalinta miellyttää vanhoillisia ja nostaa pintaan kestokiistoja abortista tai vaikkapa ympäristönsuojelusta, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Yhdysvallat
Brett Kavanaugh ja presidentti Donald Trump kättelevät.
Brett Kavanaugh ja presidentti Donald Trump kättelevät.

Tuomarin nimittäminen Washingtonissa ensimmäisellä kadulla numero yhdessä sijaitsevaan oikeustaloon on presidentille harvinaista herkkua. Donald Trump on päässyt maistamaan sitä jo kaksi kertaa.

Neil Gorsuch viime vuonna ja nyt Brett Kavanaugh ovat valintoja, jotka siirtävät Yhdysvaltain tärkeimpien tuomareiden poliittisen tasapainon konservatiiviseksi äänin 5-4.

Trump kertoi Brett Kavanaugh'n nimityksestä televisiossa suorassa lähetyksessä parhaaseen katseluaikaan.

Eivätkö korkeimman oikeuden tuomarit muka ole poliittisesti riippumattomia?

Kyllä ovat, mutta he joutuvat työkseen tulkitsemaan Yhdysvaltain perustuslakia ja nimenomaan tapauksissa, joissa heidän elämänkatsomuksellaan ja arvomaailmallaan voi olla merkitystä.

Esimerkiksi abortin osalta. Korkeimman oikeuden tuomarit peilaavat vähän väliä vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöstä, joka tuomitsi Texasin oikeusistuimen abortin kieltävän päätöksen perustuslain vastaiseksi. Toisin sanoen Roe vastaan Wade laillisti abortin.

Yhdysvalloissa abortti kuuluu kuitenkin paikallislainsäädännön piiriin, ja sen osalta osavaltioiden välillä on suuria eroja.

14 osavaltiossa abortti on itse asiassa kokonaan kielletty, mutta niissä liittovaltiotason Roe vastaan Wade taas jyrää paikallislait.

Lopullinen päätösvalta tässä sekamelskaisessa järjestelmässä on tuomareilla, jotka tulkitsevat liittovaltion lakia.

Uskonnollinen oikeisto hieroo käsiään Kavanaugh'n valinnasta. Se on avoimesti ilmoittanut tavoitteekseen Roe vastaan Waden romuttamisen ja abortin kieltämisen koko maassa.

Korkein oikeus saa nyt entistä enemmän kiisteltyjä tapauksia käsiteltäväkseen, ja uskonnollinen oikeisto odottaa Kavanaugh'n äänestävän heidän mielensä mukaisesti.

Homoliittojen vastustajat saavat nyt uudestaan vettä myllyynsä. Kokonaan oma taistelutantereensa on ympäristön- ja luonnonsuojelu.

Trumpin hallinto on purkanut huomattavan määrän ympäristönsuojeluun liittyvää säännöstelyä, mistä vastapuoli valittaa korkeimpaan oikeuteen. Myös kiistellyistä siirtolaisten käännytyksistä voidaan joutua päättämään siellä.

Korkeimman oikeuden tuomari on elinikäinen virka. Kavanaugh on 53-vuotias.

Mikäli senaatti vahvistaa nimityksen, hän saattaa nuijia päätöksiä vielä vuosikymmeniä.

Korjattu 10.7. klo 9.20. Neil Gorsuchin nimen kirjoitusasu.