Pikkukuntien asukkaat kyllästyneet muovipakkausten kärräämiseen – haluavat omaan kuntaan keräyspisteen

Moni pieni kunta on jäänyt ilman muovipakkausten keräyspistettä, koska niitä perustetaan yli 10 000 asukkaan keskuksiin. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla vain kolmessa kunnassa kahdeksasta on keräyspiste.

muovipakkaukset
Muovipakkauksia jäteastiassa.
Kotitaloudet ovat voineet kierrättää muovipakkauksia vuodesta 2016.Toni Pitkänen / Yle

Pienten kuntien asukkaat ovat nousseet vaatimaan muovipakkausten keräyspisteitä ainakin Keski-Pohjanmaalla.

Esimerkiksi Kaustisella asiasta on tehty kuntalaisaloite. Lisäksi Toholammin ja Himangan Facebook-ryhmissä on heitetty toiveita ja käyty keskustelua pisteen perustamisesta.

Vain kolmessa keskipohjalaiskunnassa kahdeksasta löytyy muovipakkausten keräyspisteet eli Kokkolasta, Halsualta ja Lestijärveltä.

Reilut kaksi vuotta sitten voimaan tullut uusi jätelaki velvoittaa tuottajia järjestämään keräyksen yli 10 000 asukkaan taajamissa. Niinpä valtaosa keskipohjalaiskunnista on jäänyt ilman keräyspisteistä.

Muoviralli ei innosta

Kaustisella vihreiden kunnanvaltuutettu Jenna Alaspää päätti toimia, kun muovipakkauksia joutui kärräämään kymmenien kilometrien päähän. Hän teki kuntalaisaloitteen, jotta alueelle saataisiin oma.

– Me kärrätään pakkaukset Kaustiselta Kokkolaan. Itsellä on halu kierrättää, eikä viedä kaikkea poltettavaksi. Into olisi kaustislaisilla vieläkin suurempi, jos piste saataisiin omaan kuntaan, uskoo Jenna Alaspää.

Kaustinen aikoo kysyä pisteen perustamisintoa vielä alueen omalta jäteyhtiöltä eli Ekoroskilta.

Näin asia on järjestetty Halsualla ja Lestijärvellä, missä kuntien omistama jätehuoltolaitos on ollut aktiivinen ja järjestänyt palvelun. Kokkolassa keräyspisteitä on kaksi, niitä ylläpitää Rinki Oy.

Muovipakkausten keräykseen käyvät esimerkiksi elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten shampoo- ja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet.