"Kyllä siinä on pitkiä neuvotteluita jouduttu käymään suuntaan ja toiseen" – Vaasan sisäsatamaan avataan loppuviikosta uusi terassi

Vaasassa sisäsataman terassia rakennetaan parhaillaan kovalla kiireellä. Uusi terassi tulee Kuntsin museon edustalle meren rannalle.

Ravintolaterassit
Sisäsataman terassi maanantaina
Sisäsataman terassi maanantainaMerja Siirilä / Yle

– Tästä tullaan sisään. Tähän tulee vielä sellaiset lasitetut kaiteet, jotka kiertää tämän terassin ympäri..., yrittäjä Tommi Mäki esittelee ylpeänä muutaman päivän päästä avattavaa terassia.

Vielä kuitenkin riittää paljon tehtävää. Rakennusmiehet ahkeroivat ja laittavat terassin lattiaa kiinni. Terassin kalusteet on kasattu, mutta ne odottavat vielä lattian valmistumista.

Vaikka terassi näyttää keskeneräiseltä, lupaa Mäki, että avajaisia vietetään viikonloppuna. Mikäli kiire uhkaa, lupaa yrittäjä heittää raksavaatteet päälle.

– Kaikkemme teemme, että saadaan kaikki viikonlopuksi kuntoon.

Tommi Mäki
Tommi MäkiMerja Siirilä / Yle

Menevyyttä merenrannalla

500 asiakaspaikkaa sisältävä terassi rakentuu Kuntsin museon edustalle meren rannalle. Mäen mukaan tämän kaltaista terassia on Vaasassa kaivattu.

– Paljon on tullut kommenttia ja ihmiset ovat olleet innoissaan tästä, että vihdoin ja viimein saadaan vähän menevämpi paikka ja vielä rantaan.

Tavoitteena on tuoda Vaasaan ja Pohjanmaalle isompien kaupunkien tunnelmaa. Mäki myöntää, että helpolla ei ole terassi rakentunut, vaan sijainnin vuoksi on täytynyt tehdä kompromisseja.

– Tässä on monia toimijoita ja paljon enemmän asioita on täytynyt ottaa huomioon, kuin mitä olisi, jos oltaisiin kauempana tai keskustassa. Kyllä siinä on pitkiä neuvotteluita jouduttu käymään suuntaan ja toiseen.

Uusi terassi pyrkii erottumaan muista kaupungin ravintoloista ja terasseista musiikilla ja menevyydellä. Ainut vahvistettu artisti on aina keskiviikkoisin esiintyvä Hovimuusikko Ilkka. Kiinnityksiä tällekin kesälle on tehty, mutta Mäki ei vielä suostu paljastamaan nimiä. Luvassa on kuitenkin esimerkiksi iskelmää, bluesia ja jazzia.

– Kolmesta neljään kertaan viikossa on joku live-esiintyjä täällä. Se tarkoittaa tulevina kesinä jopa 40-50 esiintyjää. Kiinnitettynä on muun muassa yksi pitkän linjan kotimainen iskelmäartisti sekä pari nuorisofestivaalin artistia. Kerrotaan niistä sitten myöhemmin, Mäki lupaa.

Havainnekuva sisäsatamasta
Havainnekuva sisäsatamasta.Rakennussuunnittelu Leo Haglund

Mallia Hernesaaresta ja Löylystä

Vaasassa meren rannalla sijaitsee jo muutamia ravintoloita. Tommi Mäki uskoo, että kilpailua paikkojen välille ei synny. Hän uskoo alueen muiden toimijoiden jopa hyötyvän uudesta kohtaamispaikasta.

– Tänne tulee paljon uutta asiakaskuntaa, ja sellaisiakin, jotka eivät ole täällä aikaisemmin käyneet. Meillä ei sisäfilettä tule saamaan, mutta saat sellaista mukavaa kevyttä snacksia.

Sisäsataman terassin ravintolapäällikön Sami Lehtosen mukaan mallia terassiin on haettu ympäri maailmaa, mutta erityisesti katseet on suunnattu pääkaupunkiseudulle.

– Helsinki on Suomen ykköskaupunki ja siellä on hienoja merenrantaterasseja. Samankaltaista tunnelmaa yritetään tänne saada, mitä on Löylyssä ja Hernesaaressa, Lehtonen kertoo.

Alustavien suunnitelmien mukaan terassin on määrä olla auki elokuun loppuun ja syyskuussa kelien salliessa vielä viikonloppuisin.