1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siilit

Video: rapsuttelijasiilin pihaseikkailut – viisi vinkkiä siilien houkutteluun omalle pihalle

Naapurilla mönkii useita siilejä ruokintapaikalla, mutta meillä on hiljaista. Miten noita sympaattisia piikkipalloja saisi houkuteltua omallekin pihalle?

siilit
Siili juomassa vettä.
Siili viihtyy rauhallisessa pihapiirissä.

Siili kiikarissa (siirryt toiseen palveluun) -sivujen ylläpitäjä Tiina Kinnunen tuntee siilit. Hän arvelee, että siilien määrä on vähentynyt Suomessa, mutta paikkakunnittain voi olla myös luontaista kannanvaihtelua.

Siili tarvitsee ihmisen muokkaamaa elinympäristöä. Siili onkin lähiöeläin, sanoo Kinnunen.

– Siilin täytyy antaa mennä menojaan ja elää omaa elämäänsä, mutta kiva niitä on seurata, vähän kuin lintujakin talviruokinnalla.

Vinkkejä siilien ystävälle

1. Tarjoa evästä

Tarjoa piikkitakille esimerkiksi kissan märkäruokaa tai liotettuja kissanraksuja ja vettä laakeasta astiasta. Ruokaa ei kuitenkaan pidä jättää valvomatta ulos ja ruokkia koko kulmakuntaa. Astiat on pidettävänä puhtaina.

Siili on tavallisesti iltasyöppö, niinpä ruoan voi jättää tarjolle illalla ja korjata pois ennen nukkumaanmenoa. Älä tarjoa maitoa, siitä laktoosi-intolerantti siili saa ripulin.

Siili juo vettä
Siilit ovat luontaisesti keliaakikkoja ja laktoosi-intolerantikkoja. Laktoosia tai viljaa sisältävät ruoka-aineet eivät kuulu siilin ruokavalioon.

2. Pidä puutarhassa hoitamattomia alueita

Siili pitää ajamattomasta nurmesta, joka houkuttelee hyönteisiä. Risukasatkin ovat siilin mieleen. Siili syö mielellään paikassa, jossa se tuntee pääsevänsä vaaran uhatessa piiloon.

3. Rakenna siilinpesä

Pesäpaikkaa talveksi tai synnytystä varten etsivä siili saattaa arvostaa vaivannäköäsi. Neuvoja kopinrakentamiseen löydät esimerkiksi täältä ja täältä (siirryt toiseen palveluun) (Vantaan Sanomat).

– Horrospaikkojen vähäisyys on vaikuttanut siilikantaan. Rakennusten alle ei pääse tekemään pesää kuten ennen vanhaan aittojen ja liiterien alle. Pesiä voi tehdä pihapiiriin, mutta useimmiten siilit hyväksyvät ne vasta viimeisenä vaihtoehtona, sanoo Kinnunen.

4. Vältä rastasverkkoja ja syviä kuoppia

Siili voi takertua marjapensaita peittäviin, maahan asti ulottuviin verkkoihin. Syvät ja sileäreunaiset kuopat voivat niin ikään olla siilille kohtalokkaita.

Siili juomassa laktoositonta maitoa
Siili juomassa laktoositonta maitoa Hämeenlinnan Rengossa.Kati Turtola / Yle

5. Älä siirrä siiliä

Vaikka kuinka mieli tekisi, niin älä siirrä siiliä pihallesi muualta. Emolla saattaa olla poikue hoivattavana. Siili on rauhoitettu eläin eikä sitä saa siirtää paikasta toiseen. Poikkeuksena on luonnollisesti tilanne, jossa siilin henki on uhattuna.

Laki velvoittaa auttamaan hädässä olevaa eläintä, jos se ei kykene elämään normaalia elämäänsä, liikkumaan tai hakemaan ravintoa.

– Esimerkiksi jos siili pyörii ympyrää eikä jatka matkaansa, asiaan pitää puuttua. Siili ei tee sitä huvikseen, vaan se on sairauden tai vamman oire, kertoo Tiina Kinnunen.

Lue seuraavaksi