Kauhavan kiihdytysradan rakentaminen alkoi kiireellä – ympäristölupakin vielä puuttuu

Rata on ensimmäinen Suomeen rakennettava kiihdytysrata vuoden 1989 jälkeen. Ensimmäiset kisat on tarkoitus järjestää uudella areenalla jo elokuussa.

kiihdytysajo
Kiihdytysradan rakennustyöt aloitettiin Kauhavan lentokentällä tällä viikolla.
Kiihdytysradan rakennustyöt aloitettiin Kauhavan lentokentällä tällä viikolla.Tarmo Niemi / Yle

Kiihdytysradan rakentaminen on alkanut Kauhavalla. Kansainväliset vaatimukset täyttävä areena tulee entisen lentosotakoulun alueelle.

Rakentamisen aikataulu on tiukka, sillä kiihdytysajon SM-kilpailujen kaksi viimeistä osakilpailua on tarkoitus järjestää Kauhavalla jo elokuussa.

Ratahankevastaava Mika Marjamäki lupaa, että elokuussa päästään Kauhavalla kiihdyttämään kilpaa.

– Kyllä itsekin ensin ihmettelin aikataulua, kun urakoitsija lupasi, että tässä ajassa onnistuu, mutta nyt kun olen nähnyt millä vauhdilla työt ovat käynnistyneet, niin olen varma, että valmista tulee.

Työt lentokentän rullaustiellä alkoivat tämän viikon maanantaina radan strippiosan pohjatöillä. Elokuun kisoihin mennessä alueelle nousee myös tuhannen hengen siirrettävä katsomo. Kokonaisuudessaan areena on tarkoitus saada valmiiksi vuoden päähän EM-kisoja varten.

Ratahankevastaava Mika Marjamäki kiihdytysareenan työmaalla Kauhavan lentokentällä.
Ratahankevastaava Mika Marjamäki kiihdytysareenan työmaalla Kauhavan lentokentällä.Mirva Ekman / Yle

Radan rakentamisesta vastaa LSK Business Park Oy, jolla on sopimuskumppanina moottoriurheilutapahtumia järjestävä FHRA Marketing Oy.

Moottoriurheilupiireissä uuden radan rakentamista on kiitelty, koska se takaa sen, että Suomessa voidaan järjestää tulevaisuudessakin kansainvälisen tason kiihdytyskilpailuja.

Myös Kauhavan kaupungille uudella areenalla on suuri merkitys, huomauttaa Mika Marjamäki, jonka mukaan kiihdytyskisat tuovat paikkakunnalle tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Ympäristöluvasta odotetaan päätöstä

Kauhavan kiihdytysradan ympäristöluvan käsittely on vielä kesken. Toiminnan käynnistyminen edellyttää kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen myöntämää lupaa.

– Päätös luvasta tulee elokuun ensimmäisellä viikolla, toteaa Kauhavan kaupungin ympäristösihteeri Miia Ylirinne.

Nähtävilläoloaikana hakemuksesta jätettiin kuusi muistutusta. Ne koskivat pääosin kiihdytysajojen aiheuttamaa melua. Jos ympäristölupa kiihdytysradalle myönnetään, voidaan siitä valittaa kuukauden ajan Vaasan hallinto-oikeuteen.

Emme pidä riskiä suurena. Jos valituksia tulee, ne käsitellään ajallaan.

Mika Marjamäki

Ylirinteen mukaan toiminta radalla voi kuitenkin käynnistyä, vaikka mahdollisesta luvasta valitettaisiinkin. LSK Business Park on hakenut lupaa toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta eli käytännössä yritys on valmis käynnistämään kiihdytysajot omalla riskillä.

– Emme pidä riskiä suurena. Jos valituksia tulee, ne käsitellään ajallaan. Se kuuluu demokratiaan, toteaa Mika Marjamäki LSK Business Parkista.

Marjamäki huomauttaa, että kiihdytyskisojen aiheuttama melu on niin lyhytkestoista ja tapahtumia on niin harvakseltaan, ettei hanke voi kaatua ympäristölupaan.

kauhavan lentokenttä ilmasta
Kiihdytysrata rakennetaan kiitotien viereen rullaustielle.LSK Business Park