Kaikki pelastettu! Näin thaimaalaisen juniorijoukkueen vaiheet etenivät

Thaimaalaiset juniorijalkapalloilijat katosivat luoliin, kun suomalaiset juhlivat juhannusta. Reilun kahden viikon piina päättyi tänään tiistaina, kun viimeiset ihmiset pelastettiin luolasta.

Thaimaan pelastusoperaatio
Thaimaa
Rungroj Yongrit / EPA

18 päivää ja yötä. Niin pitkän ajan viimeisenä pelastetut ihmiset viettivät luolassa.

Pelastusoperaatio päättyi menestyksekkäästi tiistaina, kun viisi luolaan vielä jäänyttä ihmistä saatiin ulos. Nyt myös poikien vanhemmat pääsevät tapaamaan lapsensa pitkän painajaisen päätyttyä.

Näin poikien vaiheet etenivät:

Ensimmäisinä löytyivät pyörät

Lauantaina 23. kesäkuuta joukko 11–16-vuotiaita jalkapalloilijoita ja näiden 25-vuotias valmentaja menivät pitämään sadetta Tham Luangin luolaan pohjoisessa Thaimaassa. Poikien katoamisesta ilmoitti poliisille äiti, joka oli huolestunut, kun lasta ei kuulunut kotiin. Viranomaiset löytävät pyöriä läheltä luolan suuaukkoa.

Seuraavana päivänä löytyy myös jalanjälkiä, joiden uskotaan olevan kuuluvan juniorijoukkueelle.

Maanantai 25. kesäkuuta ensimmäiset thaimaalaiset sukeltajat sukeltavat luolaan etsimään poikia. Sukellusten jatkuttua kaksi päivää kymmeniä sukeltajia Britanniasta ja Yhdysvalloista saapuu avuksi. Sukellukset osoittautuvat äärimmäisen vaikeiksi tulvavesien takia. Torstaina sukellukset joudutaan keskeyttämään. Luolasta yritetään löytää uusia aukkoja myös sen ulkopuolelta.

Pelastusopeaartio luolassa.
Thai Royal Navy / EPA

Perjantaina 29. kesäkuuta Thaimaan johtaja Prayut Chan-O-Cha saapuu tapaamaan luolan ulkopuolelle leiriytyneitä läheisiä, jotka odottavat tietoa poikien löytymisestä. Viikonloppuna sukelluksia päästään jatkamaan, ja luolan sisään tuodaan paineilmasäiliöitä.

Kun katoamisesta on kulunut viikko, pojista ei ole havaintoa. Silti poikien uskotaan yhä voivan löytyä hengissä, sillä luolastossa sijaitsee useita ilmataskuja.

Näin Yle kirjoitti pelastusoperaatiosta, kun poikien löytymisestä ei vielä ollut varmuutta.

Hyvin alkanut maanantai: pojat löytyvät

Maanantai 2. heinäkuuta luolaston ulkopuolelle kerääntyneet omaiset ja pelastajat saavat hyviä uutisia: pojat ja valmentaja ovat löytyneet hengissä.

Pojille toimitetaan ruokaa ja lääkkeitä. Seuraavina päivinä huomio kääntyy siihen, miten pojat saadaan pelastettua luolasta.

Paikalle hälytetty suomalaissukeltaja Mikko Paasi arvioi, että pelastusoperaation alkamiseen kuluu vielä päiviä. Myös muita vaihtoehtoja pohditaan.

Näin pelastusoperaation vaihtoehtoja arvoitiin vielä ennen operaation alkamista.

Luolassa oleville pojille aletaan opettaa happinaamarin käyttöä. Samalla huoli uusista sateista kasvaa

Pelastustyöntekijät työssä 1. heinäkuuta.
Pelastustyöntekijät työskentelivät 1. heinäkuuta Thaimaassa luolassa, jossa jalkapallojoukkue on loukussa.Pongmanat Tasiri / EPA

Video: Thaimaan operaatioon osallistuva suomalaissukeltaja kertoo Ylelle luolaston vaikeista olosuhteista – "Se on ihan pelkkää mutaa"

Perjantaina 6. heinäkuuta operaation vaarallisuus konkretisoituu, kun thaimaalainen sukeltaja kuolee luolastoon. Thaimaan laivaston sukeltajien komentaja varoittaa, että luolastossa on yhä vähemmän happea. Aikaikkuna pelastusoperaatiolle uhkaa sulkeutua.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Viranomaiset kuitenkin varoittavat, että pojat eivät ole vielä valmiita sukeltamaan ulos luolasta. Pojat lähettävät luolasta terveisiä vanhemmilleen ja toivovat, etteivät nämä huolehtisi liikaa.

Operaatio alkaa koko maailman seuratessa

Sunnuntaina 8. heinäkuuta pelastusoperaatio alkaa. Tässä vaiheessa thaimaalaisten poikien kohtaloa jännitetään jo ympäri maailman: miljardööri Elon Musk on tarjonnut pojille apuaan ja FIFA on kutsunut joukkueen katsomaan jalkapallon MM-turnauksen finaaliottelua, kunhan nämä selviytyvät ulos luolasta.

Sunnuntaina luolasta pelastetaan neljä henkilöä, kaikista huonokuntoisimmat. Pelastajat eivät kerro vanhemmille, ketkä on pelastettu, jotta luolassa vielä olevien poikien vanhemmat säilyttäisivät malttinsa.

Pojat viedään hoitoon sairaalaan.

Maanantaina luolasta tuodaan ulos toiset neljä ihmistä. Spekulaatiot siitä, onko poikien valmentaja tuotu ulos ensimmäisten joukossa, käyvät kuumana. Ensimmäisten pelastettujen perheet näkevät poikansa sairaalassa.

Viimeisenä päivänä tiistaina luolasta saadaan ulos loput viisi ihmistä, ja pelastusoperaatio päättyy menestyksekkäänä.

Lue lisää:

Thaimaan tehtävä suoritettu, kaikki kolmetoista pelastettu luolasta – Yle seurasi pelastusoperaatiota hetki hetkeltä

Thaimaan pelastusoperaatio on saanut sosiaalisen median liikkeelle – katso parhaat piirrokset

Thaimaalaisessa luolassa loukussa olevien poikien koulutoveri uskoo poikien olevan hyvässä kunnossa – "Annan heille ison halauksen"

Lähteet: Yle, Reuters, AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus