1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Inkoo

Rallilegenda Marcus Grönholm aikoo rakentaa kotikuntaansa uuden asuinalueen yhteistyössä Asuntomessujen kanssa – "Ei tässä ole tarkoitus mitään luksusta tehdä"

Inkoon keskustaan merenrantaan rakennettavien talojen on tarkoitus valmistua vuonna 2022. Grönholm toivoo, että kaikista asunnoista olisi merinäköala.

Inkoo
Inkoon venesataman ympäristö muuttunee lähivuosina täysin nykyisestä.
Inkoon venesataman ympäristö muuttunee lähivuosina täysin nykyisestä.Paula Tiainen / Yle

Inkoossa, 50 kilometriä Helsingistä länteen, on kiireetön tunnelma kuumana kesäpäivänä. Saariston mökkeilijät täydentävät juoma- ja ruokavarastojaan, lomalaiset paistattelevat päivää venesataman terasseilla.

Venesataman tuntumassa on rinta rinnan kunnantalo sekä Marcus Grönholmin ja hänen vaimonsa 11 vuotta sitten rakennuttama kauppakeskus. Nyt Grönholm haluaa jatkaa rannan kehittämistä ja rakentaa keskuksen viereen asuntoja.

– Ranta on hieno, mutta tällä hetkellä vähän sotkuinen, Grönholm pahoittelee.

Uusi asuinalue sijoittuu kauppakeskuksen etelä- ja itäpuolelle.
Uusi asuinalue sijoittuu kauppakeskuksen etelä- ja itäpuolelle.Paula Tiainen / Yle

Tottahan se on: venesataman viereisen hiekkaparkkipaikan laitamilla lojuu muun muassa venetrailereita, betoniporsaita ja vanhoja sähkötolppia. Tuleva asuinalue sijoittuisi nimenomaan nykyisen parkkipaikan ja viereisen metsikön kohdalle.

Ideoita kuntalaiskyselystä ja arkkitehtikilpailusta

Alueen toteuttamiseen on haettu ideoita arkkitehtikilpailulla, jonka toisessa voittajatyössä oli mukana jopa kelluvia lomamökkejä.

Yle Uutiset on kertonut muun muassa heinäkuun alussa Sipoonrannan rakennusprojektin ongelmista. Rakentaja pyytää lisäaikaa alueen viimeistelyyn vedoten heikkoon kysyntään, ja alueen asukkaat kaipaavat jo heille luvattuja palveluita.

Inkoossa vastaavaa riskiä ei Grönholmin mukaan pitäisi olla, sillä asunnot ovat tulossa olemassa olevien palveluiden äärelle.

– Tässä on kaikki lähellä. Kysyntääkin on jo aika paljon, esimerkiksi Inkoon maaseudulta moni haluaa palveluiden lähelle. Vielä pitää saada hintataso ja laatu kohdalleen. Ei tässä ole tarkoitus mitään luksusta tehdä, vaan hyvätasoista ja sopivan hintaista, Grönholm kuvailee.

UKI Arkkitehtien kilpailutyö sisälsi muun muassa kelluvia lomamökkejä.
UKI Arkkitehtien kilpailutyö sisälsi muun muassa kelluvia lomamökkejä.UKI Arkkitehdit

Alueen kehittämisen tueksi on tehty myös kuntalaiskysely, joka tuotti pääasiassa positiivista palautetta sekä hyvin lennokkaitakin toiveita uimahallista lähtien.

Asuntomessujen pilottikohde 2022

Marcus Grönholmin omistama Inkoon keskustakehitys Oy ja Inkoon kunta ovat tehneet alueen kehittämisestä yhteistyösopimuksen Suomen Asuntomessujen kanssa. Inkooseen ei kuitenkaan tule perinteisiä asuntomessuja, vaan messuorganisaatio toimii lähinnä taustatukena.

– Tämä on ensimmäinen meidän perinteisiä messuja ketterämmän yhteistyömallin mukainen projekti, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala toteaa.

Havainnekuva UKI Arkkitehtien kilpailutyöstä.
Havainnekuva UKI Arkkitehtien kilpailutyöstä.UKI Arkkitehdit

Käytännössä Asuntomessut tarjoaa apuaan – toki maksua vastaan – muun muassa alueen jatkosuunnittelussa.

– Meillä on laajat verkostot asumisen, suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon puolelta. Kohtaamme myös aika paljon erilaisia uutuuksia ja innovaatioita, joten varmistamme, että kaikki olemassa oleva tieto on käytössä Inkoon projektissa.

Nyt kehitettävää toimintamallia on tarkoitus hyödyntää jatkossa myös muissa pienemmissä kunnissa.

Ne perinteiset Asuntomessut järjestetään vuonna 2022 Naantalissa.

Suunnittelu pääsee vauhtiin syksyllä

Näillä näkymin Inkoon keskustan ranta-alueelle tulee uusia asuntoja yhteensä noin 10 000 kerrosneliömetriä. Helsingin kylkeen kohoavassa Outlet-kylässä on pinta-alaa suurin piirtein yhtä paljon.

– Todennäköisesti ne ovat kolme- tai neljäkerroksisia pienkerrostaloja. Itse toivoisin, että ne rakennettaisiin puusta ja kaikista asunnoista olisi merinäköala, Grönholm paljastaa.

Uusi asuinalue sijoittuu meren äärelle Inkoon keskustaan.
Uusi asuinalue sijoittuu meren äärelle Inkoon keskustaan.Paula Tiainen / Yle

Alueen asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on parhaillaan nähtävillä (siirryt toiseen palveluun). Asemakaava valmistunee ensi keväänä ja koko alue vuonna 2022. Asuntomessujen toimitusjohtaja Harri Tuomaala kuvailee aikataulua tiukaksi, mutta realistiseksi.

– Nyt tuntuu, että aikaa on paljon, mutta se menee varmasti tosi nopeasti, Grönholm puolestaan naurahtaa.

Lue seuraavaksi