Roskanpoltosta roihahti palo asuinalueen kupeessa – Pelastuslaitos varoittaa: Maasto syttyy nyt erittäin herkästi

Rutikuivassa maastossa Lapissa on syttynyt tiistaina paloja. Inarissa sammutetaan metsäpaloa, Tervolassa roihahti aiemmin päivällä palo, joka sai alkunsa päivien takaisesta roskanpoltosta.

maastopalot
Nykyään tehokas palontorjunta on poistanut laajat metsäpalot Suomen metsistä lähes täysin. Tämän vuoksi palosta riippuvainen lajisto on taantunut. Metsien poltto on tehokas kangasmetsien monimuotoisuuden palauttamis- ja lisäämismenetelmä.
Maasto syttyy nyt herkästi.Paulus Markkula / Yle

Pelastuslaitos muistuttaa, että maasto syttyy nyt erittäin herkästi. Metsäpalovaroitus on voimassa Etelä- ja Itä-Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä laajalla alueella läntisessä Suomessa.

Tervolassa roihahti tiistaina puoliltapäivin maastopalo omakotitaloalueen tuntumassa. Tuli uhkasi jo levitä varastorakennukseen, mutta viime hetkillä pelastuslaitos sai palon hallintaan. Maastoa ehti palaa noin neljä aaria.

Pelastuslaitoksen mukaan maastopalo oli saanut alkunsa kytemään jääneestä roskanpoltosta. Palo oli kytenyt useita päiviä.

Myös Inarissa syttyi iltapäivällä metsäpalo. Ainakin puolen hehtaarin kokoinen ala palaa Nitsijärven lähellä Sevettijärventien varressa.

Rajavartioston helikopteri on sammuttamassa paloa ja sammutuskalustoa on matkalla palopaikalle Inarista. Pelastusviranomaisten mukaan kuivaan metsään päin puhaltava tuuli haittaa sammutustyötä.

Lapin pelastuslaitos arvioi, että maastopalovaroitusalue todennäköisesti kasvaa lähipäivinä entisestään, koska luvassa on edelleen kuivaa säätä.