Nuorisosäätiösotkussa ryvettyneen rakennusyhtiön kauppakeskushanke polkee paikallaan – rakentamisen piti alkaa jo vuosia sitten

Kotkan kauppakeskushanketta vetää yksin Pallas Rakennus, eli entinen SSR. Yhtiöstä kerrotaan, että Toivo Sukarin yhtiö ei ole enää mukana.

Rakentaminen & kiinteistöt
Jumalniemen kauppakeskustyömaa
Jumalniemen kauppakeskustyömaa näytti heinäkuussa 2018 tältä.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan Jumalniemen kauppakeskuksen rakentaminen viivästyy jälleen. Alun perin E-18 moottoritien varteen suunnitellun kauppakeskuksen rakentamisen piti alkaa jo noin viisi vuotta sitten. Rakennustöiden oli määrä valmistua vuoteen 2016 mennessä.

Rakennushanketta vie tällä hetkellä eteenpäin Pallas Rakennus Oy, eli entinen SSR Group Oy.

Yhtiöstä kerrotaan, että uusimman aikataulun mukaan rakentaminen on alkamassa tämän vuoden aikana. Kauppakeskuksen on määrä valmistua reilun vuoden päästä rakentamisen aloittamisesta.

Vielä huhtikuussa Kymen Sanomat uutisoi, että kauppakeskuksen avajaisia (siirryt toiseen palveluun) vietettäisiin viimeistään vuoden 2019 helmikuussa. Kevään aikana viivästystä on siis tullut vähintään useita kuukausia.

Negatiivinen julkisuus ajoi nimenvaihtoon

SSR Group vaihtoi nimeään kesäkuun lopussa. (siirryt toiseen palveluun) Konserni ja sen tytäryhtiö Salpausselän Rakentajat on saanut runsaasti kielteistä julkisuutta Nuorisosäätiö-sotkussa.

– Olemme aloittaneet perusteellisen työn toimintakulttuurimme uudistamiseksi ja rahoitusrakenteen vahvistamiseksi. Uudella nimellä haluamme viestiä tästä työstä ja jättää vanhat toimintamallit taaksemme, kertoi Pallas Rakennuksen toimitusjohtaja Jyrki Lautarinne yhtiön kesäkuisessa tiedotteessa.

Poliisi on epäillyt, että rakennusliike on siirtänyt miljoonia euroja rahaa ulkomaille tekaistujen konsulttipalkkioiden avulla. Verohallinto on pyytänyt poliisia tutkimaan, ovatko SSR:n entiset vastuuhenkilöt syyllistyneet verorikoksiin.

Yhtiön johto ja omistus on tämän jälkeen laitettu uusiksi.

Kysyimme Pallas Rakennuksen varatoimitusjohtaja Arto Jokiselta, miten Nuorisosäätiö-sotku on vaikuttanut Jumalniemen kauppakeskushankkeeseen.

– On ollut muuta tekemistä, kuten yhtiön uudelleen organisointia. Hanke tullaan kyllä toteuttamaan ja kontaktoinnit sijoittajien kanssa jatkuvat elokuussa, Jokinen kiertelee.

Jokisen mukaan yhtiön "pääbisnekset ovat olleet viimeisen puolen vuoden aikana muualla". Näin ollen rakennushankkeen myynti- ja markkinointityötä ei ole pystytty tekemään riittävillä resursseilla.

Aiemmin Jumalniemen rakentaminen on viivästynyt muun muassa viereisen moottoritieramppiurakan takia.

Toivo Sukari ei enää mukana

Jumalniemen tontilla on rakennusoikeutta 10 000 neliömetriä. Kotkan kaupunki myönsi kauppakeskukselle uuden rakennusluvan viime huhtikuussa, kun edellinen vanhentui.

– Rakentaminen tulee aloittaa kolmen vuoden sisällä luvan myöntämisestä ja saattaa valmiiksi viiden vuoden sisällä, Kotkan rakennustarkastaja Vesa Yrjönen toteaa.

Projektin vetäjänä aiemmin mukana ollut liikemies Toivo Sukarin yhtiö Sukari Konserni ei ole enää mukana hankkeessa, Arto Jokinen kertoo.

SSR osti Sukarin ulos vuoden 2017 loppupuolella, Jokinen kertoo. Jokisen mukaan Pallas Rakennus omistaa nyt Jumalniemen tontin yksin.

Tällä hetkellä yhtiö hakee kauppakeskukseen vuokralaisia. Arto Jokisen mukaan 50 prosenttia kauppakeskuksen tiloista on varattu.

– Kirjallisia varaussopimuksia on tehty valtakunnallisesti toimivien kaupallisten yritysten kanssa, Jokinen kommentoi.

Jokisen mukaan rakennusyhtiö kehittää hanketta, joka on tarkoitus myydä myöhemmin sijoittajille eteenpäin.

Kauppakeskukseen on suunniteltu kodinkone-, huonekalu- ja halpatavarakauppoja.