1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivaukset

Poronluita kirkon kupeesta – arkeologit kaivavat tänäkin kesänä Lapin maaperää

Museovirasto on myöntänyt Lapissa arkeologisen kaivausluvan Tornioon, Kolariin ja Simoon. Esimerkiksi Kolarissa etsitään vanhalta markkinapaikalta eläinten luita. Simossa kohteena on kalmisto.

Entisaikaan markkinapaikat olivat usein kirkkojen lähistöllä. Niin myös Kolarinsaaressa. Vanhan puukirkon vieressä tehdään kaivauksia heinä-elokuun vaihteessa. Kuva: Milla Salo/Kolarin kunta

Kolarinsaaren vanhan kirkon ympärillä vilisee heinä-elokuun vaihteessa arkeologiopiskelijoita ja tutkijoita. Nyt etsitään tarkempaa tietoa alueella sijainneesta kauppapaikasta.

– Siellä vanhan kirkon ja tapulin vieressä on sijainnut ainakin 1800-luvulla ja todennäköisesti jo sitä ennen markkinapaikka, sanoo akatemiatutkija Anna-Kaisa Salmi Oulun yliopistolta.

Perimätiedon mukaan kirkon kupeessa on ollut markkinatupia. Alueella on jo havaittu kodanpohjan paikkoja, Salmi kertoo.

– Toivomme, että löydämme myös muuta materiaalia: esimerkiksi rahoja ja eläinten luita. Poro on ollut aika isossa osassa markkinapaikalla.

Anna-Kaisa Salmen mukaan 26. heinäkuuta alkaville, puolitoista viikkoa kestäville kaivauksille voi yleisökin tulla kyselemään ja ihmettelemään. Paikalla on Oulun yliopiston, Tukholman ja Tromssan yliopiston tutkijoita. Opiskelijat ovat Oulun yliopistosta. Yhteensä kaivausporukkaa on noin puolentoista kymmentä henkilöä.

Kaivauksia myös Meri-Lapissa

Elokuun puolivälissä Oulun yliopiston arkeologit tutkivat myös kivikautista kalmistoa Simon Tainiarossa. Torniossa taas kaivetaan esiin historiallista keskustaa elokuun ensimmäisellä viikolla.

– Museoviraston koekaivausryhmä tekee rakennussuunnitelmahankkeen takia koetutkimuksen Torniossa, Tornion vanhan kaupungin 1600-luvun asemakaava-alueella, sanoo intendentti Kaarlo Katiskoski museoviraston Itä- ja Pohjois-Suomen kulttuuri- ja ympäristöpalveluista.

Kaivauksia tehdään Välikadulla, johon on suunniteltu rakentamista. Katiskosken mukaan alueella voi olla jäännöksiä varhaisemmasta asemakaavasta, rakennuksista ja maankäytöstä.

Arkeologisia kaivauksia nykyään vähän

Lapin alueella on Kaarlo Katiskosken mukaan hyvin vähän arkeologisia tutkimuksia tänä vuonna, kuten viime vuosinakin on ollut.

– Tutkimuksia on perinteisesti tehnyt museovirasto ja virasto voi antaa niihin luvan. Myös yliopistot ovat tehneet tällaisia. Ja sitten myös konsultteja on ollut viimeisten parinkymmenen vuoden ajan, Katiskoski kertoo.

Yleisempiä ovat eri alueille tehtävät inventoinnit, esimerkiksi kaavoitusta tai yva-selvistystä varten. Arkeologisille tutkimuksille on nykyään hankala saada rahoitusta, kerrotaan Saamelaismuseo Siidasta.