Trump ennen matkaansa: Putin saattaa olla Euroopan-kierroksen "helpoin tavattava"

Trump kommentoi myös Britannian tilannetta.

Donald Trump
Presidentti Trump ja hänen puolisonsa lähtivät Valkoisesta talosta kohti Eurooppaa tiistaina.
Presidentti Trump ja hänen puolisonsa lähtivät Valkoisesta talosta kohti Eurooppaa tiistaina.Michael Reynolds / EPA

Eurooppaan suuntaava Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvioi Valkoisessa talossa pitämässään lehdistötilaisuudessa tiistaina, että hänen Euroopan-kierroksensa "helpoin tavattava" saattaa olla Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Trump sanoi myös, ettei vielä luokittele Putinia ystäväksi tai viholliseksi, vaan pitää tätä "kilpailijana".

Arvosteli EU:ta ja Natoa jälleen

Samalla Trump sanoi, ettei anna EU:n hyödyntää Yhdysvaltoja. EU ei Trumpin mukaan tue tarpeeksi trans-atlanttisia suhteita ja hyötyy epäreilusti Yhdysvaltojen kaupasta.

– Mielenkiintoista tulee Naton kanssa, sanoi Trump.

Trump kritisoi Twitterissä jälleen kerran muiden Nato-maiden taloudellista panosta puolustusliittoon epäreilun pieneksi.

– NATO-maiden pitää maksaa ENEMMÄN, Yhdysvaltojen VÄHEMMÄN. Todella epäreilua! kirjoitti Trump tiistaina.

Trump sanoi kuitenkin toimittajille myös, että uskoo asian hoituvan ja kaikkien olevan tyytyväisiä tapaamisen jälkeen.

May toivoo mielen muuttuvan

Samalla Trump luokitteli Britannian tämänhetkisen tilanteen jonkilaiseksi "sekamelskaksi" ja kutsui Boris Johnsonia ystäväkseen.

– Hän on ollut todella mukava minulle, todella kannustava. Ehkä keskustelen hänen kanssaan, kun pääsen sinne, lisäsi Trump.

Theresa Mayn tiedottaja kertoi pääministeri Mayn toivovan, että Britannian matkan jälkeen Trumpilla olisi hyvä mielikuva maasta. Trumpin aloittaa vierailunsa Britanniassa torstaina. Hän tapaa Britanniassa muun muassa kuningatar Elisabetin.

May kommentoi myös Saksan liittokansleri Angela Merkelin kanssa yhteisessä tiedotustilaisuudessa asiaa. Mayn mukaan hän odottaa Trumpin tapaamista ja kuvaili suhdetta kahden maan välillä erityiseksi.

Trump ja Putin tapaavat puolestaan ensi maanantaina Helsingissä. Ennen huippukokousta Helsingissä Trump tapaa Yhdysvaltain Nato-liittolaisia Brysselissä sekä vierailee Britanniassa.

Lue myös:

Trumpin ja Putinin huipputapaaminen uhkaa myllätä Helsingin seudun liikenteen läpikotaisin – HSL varautuu suljettuihin teihin, järjestämään lisäkuljetuksia sekä siirtämään bussimatkustajia junaan kesken matkan

Tätä maisemaa amerikkalaiset katselevat maanantaina –Yhdysvaltain katsotuin aamuohjelma lähetetään laivasta Kauppatorilta

Trump liioittelee ja Putin tiivistää napakasti – presidenttien kohtaaminen on retoriikan ammattilaiselle kiinnostava hetki

Tekeekö Trump diilin vai viekö Putin kuin märkää rättiä? Ylen Yhdysvaltain- ja Venäjän-kirjeenvaihtajat vastaavat viiteen kysymykseen tapaamisesta

USA:n ja Venäjän presidenttien viime tapaamisessa Helsingissä mediapeli oli laskelmoitua – "Amerikkalaiset hoitivat Jeltsinille tuolin", jotta hän ei näyttäisi Clintonia pitemmältä

Lähteet: STT, AFP, Reuters