Oluset-festivaali on koetinkivi Iisalmen uusille kaupunkipyörille – ensimmäinen kokeiluviikonloppu osoitti, etteivät kaikki tajua palauttaa niitä oikeaan paikkaan

Kaupunkipyörät ovat ahkerassa käytössä, mutta moni epäilee niiden katoavan tai rikkoutuvan kuluvan kesän aikana.

Kaupunkipyörät
Juuri kunnostettu kaupunkipyörä TOIMI-säätiön terassin edessä.
Marianne Mattila / Yle

Iisalmen kaupungin viher- ja liikunta-aluepäällikkö Harri Honkanen istahtaa tyhjän pyörätelineen päälle torilla. Telineestä pitäisi löytyä kuusi sinistä polkupyörää, jotka tuotiin sinne viime perjantaina.

Iisalmessa toteutettiin haave kaupunkipyöristä nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Käytännössä pyörät saatiin lahjoituksena ja ne kunnostettiin paikallisen Toimi-työvalmennussäätiön pyöräpajalla.

Periaate on selvä: pyörän käyttäjän pitää palauttaa pyörä takaisin telineeseen saman päivän aikana. Pyörätelineen vieressä olevassa lapussa vedotaan vielä siihen, että säätiön nuoret kesätyöntekijät ovat tehneet ison työn polkupyörien kunnostamisessa.

Viher- ja liikunta-aluepäällikkö Harri Honkanen uskookin, että sillä hetkellä keskellä päivää kaikki pyörät ovat oikeassa käytössä.

Heinäkuun ensimmäisellä viikolla torille vietyjen pyörien käyttöä seurattiin saman tien kaupunkilaisten taholta. Facebookin Puskaradio Iisalmi -ryhmässä keskustelussa mukana olleet epäilivät, että kaupunkipyörät jäävät palauttamatta tai ne rikotaan. Saman havaitsi myös Iisalmen Sanomat, joka kirjoitti maanantaina vääriin paikkoihin lojumaan jätetyistä pyöristä (tilaajille). (siirryt toiseen palveluun)

Iisalmen kaupungin viher- ja liikunta-alue päällikkö Harri Honkanen istuu tyhjän pyörätelineen päällä.
Iisalmen kaupungin viher- ja liikunta-aluepäällikkö Harri Honkanen.Marianne Mattila / Yle

Honkasen työnkuvaan ei kuulu seurata kaupunkipyörien vaiheita, mutta hän on pitänyt tilannetta silmällä muun työn ohessa.

– Olihan siinä pikkanen epäily jo etukäteen, että mahdollisesti niitä ei tule palautettua, Honkanen myöntää.

Iisalmen kaupungilla ei ole resursseja toimittaa ympäri kaupunkia löytyviä fillareita takaisin paikalleen. Vastuu on siis käyttäjän, mutta kaupunki reagoi, jos pyörä löytyy esimerkiksi rikkinäisenä.

– Jos huomaa, että joku pyöristä on ollut pitkään samassa paikassa tai on rikki tai muuta niin siinä vaiheessa pyörä tuodaan takaisin tai toimitetaan korjattavaksi.

Pyörät korjataan Toimi-säätiön pyöräpajalla.

Kaupunkipyörien kohtalo on todellisella koetuksella tulevana viikonloppuna, kun Iisalmessa järjestetään Oluset-tapahtuma. Harri Honkanen arveleekin käyvänsä heti maanantaiaamuna katsomassa ovatko pyörät paikallaan telineessä. Jos eivät ole, sen jälkeen Honkanen tarkistaa, olisiko joku laittanut kadonneesta pyörästä kuvan Facebookiin.

Pyöriä on tulossa lisää vielä tämän kesän aikana. Toimi-säätiön pyöräpajalla arvioidaan, että kaikkiaan käyttöön saadaan 10–12 kaupunkipyörää. Kokeilun tuloksia arvioidaan syksyllä.