Thaimaan luolapoikia pelastamassa ollut suomalaissukeltaja Mikko Paasi: "Tunnelma on katossa"

Mikko Paasi auttoi poikia etenemään luolakammiosta toiseen.

Thaimaan pelastusoperaatio
Mikko Paasi
Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen haastatteli Mikko Paasia viime perjantaina ennen pelastusoperaation alkamista. Silloin Paasi kuvaili tehtävää vaikeaksi.

Tunnelma on katossa vapaaehtoisten pelastajien leirissä, kuvailee Thaimaan pelastusoperaatiossa mukana ollut suomalaissukeltaja Mikko Paasi STT:lle.

STT haastatteli Paasia tiistai-iltana sen jälkeen, kun kaikki luolassa vankina olleet pojat oli saatettu turvaan.

Paasi kertoo, että poikien kaikkia mahdollisia pelastustapoja harjoiteltiin rinnakkain. Hän kertoo sukeltajien harjoitelleen muun muassa altaassa poikien kuljettamista.

Paasi oli tuomassa poikia luolakammiosta toiseen. Hänen mukaansa pojat pysyivät rauhallisina operaation aikana, kuten myös pelastajat, jotka eivät antaneet ympäröivän mediahälyn vaikuttaa työhönsä.

Mikko Paasi Facebook-sivu
Mikko Paasi iloitsi somessa.Mikko Paasi Facebook-sivu

Mikko Paasi julkaisi tiistai-iltana Facebook-tilillään kuvan, jossa hän poseeraa hymyillen kahden muun sukeltajan kanssa. Päivityksessään Paasi kirjoittaa, että ihmisten, jotka väittävät ettei jotain voi tehdä, ei pitäisi keskeyttää heitä, jotka tekevät sen.

"Kaikki 13 poikaa turvassa ja kunnossa", Paasi hehkuttaa somessa. Kuvan alla lukuisat ihmiset ovat kiittäneet pelastajia ja yhtyneet iloon.

Paasi kertoi Ylelle aiemmin, että sukeltaminen Tham Luangin luolaverkostossa on henkisesti ja fyysisesti rankkaa. Sukeltajien varusteet painoivat monta kymmentä kiloa. Paasi kertoi myös, että syvä ja liukas muta tekee märkäpuvussa liikkumisesta vaikeaa.

Ensimmäisessä sukelluksessa Paasin tehtävänä oli viedä luolaan tankkeja, joita voitaisiin hyödyntää myöhemmin. Paasi kuvaili luolaa haastavaksi, koska kaikkiin onkaloihin ei pääse tankki selässä. Voit katsoa Paasin viime perjantain tunnelmat ennen pelastusoperaation alkua yllä olevalta videolta.

Viimeiset luolassa olleista pojista ja heidän valmentajansa pelastettiin tänään.

Lue lisää:

Kaikki pelastettu! Näin thaimaalaisen juniorijoukkueen vaiheet etenivät

Terveysviranomaiset: Pelastetuilla pojilla ei ole kuumetta, pidetään viikon ajan sairaalassa tarkkailussa

Thaimaan tehtävä suoritettu, kaikki kolmetoista pelastettu luolasta – Yle seurasi pelastusoperaatiota hetki hetkeltä