Edes mahtimiesten koneet eivät pysäytä reittilentoliikennettä – Dronet pidettävä maassa Trumpin ja Putinin tullessa kylään

Ilmailuharrastajat joutuvat pysyttelemään maassa sunnuntaista kello 6:sta tiistaihin kello 8:aan.

Trumpin ja Putinin huippukokous
C-17 Globemaster III
Tiistaina 10.7. Helsingissä nähtiin muun muassa Yhdysvaltain Boeing C-17 Globemaster III.Timo Arbelius

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin saapumista Helsinkiin ympäröivät massiiviset ja tarkoin salatut turvajärjestelyt, mutta tapaamisen ei pitäisi pahemmin vaikuttaa reittilentoihin. Ilmailua harrastavien helsinkiläisten suunnitelmia huippukokous kuitenkin sotkee.

Kun Trump laskeutuu Suomeen sunnuntaina, ilmailu ja esimerkiksi dronejen lennättäminen on kiellettyä Helsingin, Vantaan ja osan ympäryskunnista kattavalla alueella. Vastaava kieltoalue perustettiin viime vuoden huhtikuussa, kun Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili Helsingissä.

Ilmailuharrastajat joutuvat pysyttelemään maassa sunnuntaista kello 6:sta tiistaihin kello 8:aan.

Helsingissä on valmiiksi pysyvät lentokieltoalueet Kruununhaassa, Meilahdessa ja Munkkiniemessä, joten dronen lennättäminen presidenttien mahdollisten tapaamispaikkojen presidentinlinnan ja Mäntyniemen läheisyydessä on jo nyt kiellettyä.

Trumpin tai Putinin tarkkoja saapumisaikoja ei ole vielä tiedossa eikä niitä julkisuuteen kerrotakaan. Parhaat viitteet saa seuraamalla Notam-julkaisuja, joilla viestitään lentäjille tilapäisistä rajoituksista.

– Kyllä kaikki ne asiat julkaistaan esimerkiksi muille lentäjille. Mutta sitten on paljon asioita joita ei voi kommentoida, kertoo Suomen lennonjohtokeskuksen päällikkö Karri Hannula, joka on mukana tapaamisen lennonjohdon järjestelyissä.

Ei tarvitse tulla aikaisemmin

Yhdysvalloissakin presidentin lentokoneen Air Force Onen kohdelentokentän ympärillä on tavallisesti laaja ilmailun kieltoalue, joka ei kuitenkaan koske reittilentoja.

Finavian mukaan myös Helsinki-Vantaan lentoasema toimii lähtökohtaisesti täysin normaalisti koko vierailun ajan. Matkustajien ei tarvitse esimerkiksi varautua tulemaan kentälle tavallista aikaisemmin.

Myös Helsinki-Vantaan turvajärjestelyjen tiedottamisesta vastaava komisario Risto Purastie Itä-Uudenmaan poliisista sanoo, että lentokentän pitäisi toimia varsin normaalisti.

– Todennäköisesti tuo vaikuttaa aika vähän normaaliin matkustajaliikenteeseen. Riippuu tietysti vähän kellonajasta, milloin koneita saapuu, Purastie kertoo.

Trump lentää Helsinkiin sunnuntaina Britanniasta. Putin on vielä sunnuntai-iltana Moskovassa seuraamassa jalkapallon MM-kisojen loppuottelua.

Lentokenttä seisahtuu hetkeksi

Maailman lentoliikennettä reaaliaikaisesti seuraavan FlightRadar24-sivuston tiedottajan mukaan Air Force Onen vaikutukset muihin lentoihin jäävät yleensä melko pieniksi.

– Monissa paikoissa kuten Yhdysvalloissa liikenne lentokentällä pysäytetään lyhyeksi ajaksi, yleensä noin 30 minuutiksi. Sinä aikana saapuvat lennot pidetään ilmassa ja maaliikenne lentokentällä on pysähdyksissä. Sitten kun Air Force One on rullannut sivuun ja pysäköinyt, lennot jatkuvat normaalisti, kertoo Ian Petchenik FlightRadar24:stä STT:lle.

– Lennossa ollessaan Air Force One ja presidentti Putinin lentokone ovat samassa asemassa kuin melkeinpä mikä tahansa muu ilma-alus. Ne tosin yleensä saavat etusijan reitityksissä kohteeseensa.

Air Force One on yhteydessä lennonjohtoon kuten muutkin koneet. Tosin ainakin Yhdysvalloissa yhteyttä presidentin koneeseen pidetään omilla erityisillä radiotaajuuksilla.

Air Force One nähtiin Suomessa viimeksi kaksikymmentä vuotta sitten

Lentokonebongarit joutuvat vielä jännittämään sen suhteen, kuinka hyviltä paikoilta Yhdysvaltain presidentin konetta pääsee katsomaan. Air Force One on maailman tunnetuin lentokone ja kerännee Helsinki-Vantaalle ja sen ympäristöön suuren määrän lentokonebongauksen harrastajia.

Donald Trumpia kuljettava Air Force One on muunneltu versio Boeing 747-200-koneesta, viralliselta nimeltään Boeing VC-25A. Viimeksi se nähtiin Suomessa vuonna 1997, joten se on harrastajille harvinainen herkkupala. Venäjän presidentin Vladimir Putinin kone taas on muunneltu versio Iljushin Il-96:sta.

Finavian mukaan Helsinki-Vantaalla noudatetaan viranomaisten ohjeita ja yleisölle avoin näköalaterassi suljetaan, jos käsky käy. Jos terassi on auki, se täyttynee ääriään myöten.

Itä-Uudenmaan poliisin komisarion Risto Purastien mukaan vielä ei ole tiedossa mitään paikkojen sulkemisia. Turvajärjestelyistä kuitenkin keskustellaan yhä.

Bongauspaikkoja kentän ulkopuolella

Helsinki-Vantaan ympäristössä on useita bongareiden suosimia paikkoja.

– Siellähän on esimerkiksi Tikkurilantien varrella kallioilla aina aika paljon katsojia. Jos siellä alueella tulee jotain rajoitteita, niin ne on varmasti hyvin merkitty, tai sitten siellä on viranomaisia tai järjestystä ylläpitäviä henkilöitä paikalla. Ja jos siellä on teiden varsilla pysäköinti- tai pysähtymisrajoituksia, niin nekin tulevat varmasti sinne merkityksi, Purastie kertoo.

Vaikka perinteiset lentokoneiden katselupaikat suljettaisiin, on Air Force One sellainen jättiläinen, ettei sen laskeutumista voi lentokentän läheisyydessä olla huomaamatta. Koneen laskeutumissuuntaa ei voi kuitenkaan vielä tietää.

Koska myös koneiden laskeutumisajat pidetään salaisina, saattaa Air Force Onen spottaaminen vaatia bongarilta useamman tunnin päivystämisen.