Herätys: Demareiden hallitusnoste, Trump saapui Eurooppaan, yllättäviä ilmastotekoja, diginatiivien kasvatusvaikeuksia, kuurosateita etelässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lapsi pelaa iPadilla nettipeliä.
Henrietta Hassinen / Yle

Punavihreyttä vai porvariyhteistyötä? – Demarit suosituin, kun kysyttiin, mitkä puolueet suomalaiset haluavat ensi hallitukseen

Suomalaisista jopa 45 prosenttia nostaisi SDP:n seuraavaan hallitukseen, kertoo tuore tutkimus. Kokoomuksen ja keskustan kannattajille maistuu yhteistyön jatkaminen mahdollisesti SDP:llä höystettynä. Demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton riveissä taas kaivataan punavihreää yhteistyötä.

Antti Rinne
Antti RinneVesa Moilanen / Lehtikuva

Donald Trump saapui Eurooppaan – Nato-liittolaiset odottavat huolestuneina

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saapunut Brysseliin, jossa hän osallistuu sotilasliitto Naton huippukokoukseen. Huippukokousta hallitsee kysymys Yhdysvaltain sitoutumisesta Euroopan puolustukseen. Yhdysvallat vaatii Euroopan maita käyttämään lisää rahaa sotilasmenoihin. Trump twiittasi lähtiessään kohti Brysseliä, että muiden Nato-maiden on maksettava enemmän ja Yhdysvaltain vähemmän.

Trump puhuu Valkoisen talon pihamaalla. Hän elehtii oikealla kädellään pitäen etusormeaan ja peukaloaan yhdessä. Hänellä on tumma puku ja kirkkaanpunainen kravatti.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvallat uhkaa asettaa uusia tulleja Kiinalle

Yhdysvallat on julkistanut listan uusista kiinalaistuotteista, joille se uhkaa asettaa tuontitulleja. Kyseisiä tuotteita tuodaan Yhdysvaltoihin vuosittain 200 miljardilla dollarilla eli noin 170 miljardilla eurolla. Uudet tullit voivat tulla voimaan aikaisintaan syyskuussa. Kyseessä on uusin askel Kiinaa ja Yhdysvaltoja uhkaavassa kauppasodan kierteessä.

Kiinalaisia rajavartijoita satamassa odottamassa rahtilaivaa.
Kiinalaistuotteita uhkaavat massiiviset tuontitullit.Yu Fangping / EPA

Sijoita, hyvitä ja äänestä – Professori listasi yllättävät tavat hillitä ilmastonmuutosta

Suomen ympäristökeskuksen kestävän kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtaja, professori Jyri Seppälä sanoo sijoittamisen olevan yksi merkittävimmistä tavoista vaikuttaa ilmastonmuutokseen, vaikka vihreiden sijoituskohteiden löytäminen voi vaatia ihmiseltä omaa aktiivisuutta. Seppälä arvioi, että tavallisten kuluttajien tavat hyvittää omia päästöjä ovat kehittymässä EU:ssa.

Lentokone nousemassa ilmaan.
AOP

Rautavaaralla saatiin harvinainen valokuva uhanalaisesta suomenpuukärpäsestä – koko maassa lajia tavattu vain nelisenkymmentä kertaa

Kuopiolainen luontokuvausta harrastava Teuvo Karppa onnistui tietämättään nappaamaan kuvan uhanalaisesta suomenpuukärpäsestä. Aikuisvaiheessa olevan hyönteisen on nähnyt luonnossa vain harva ihminen, eikä edes siitä otettua kuvaa ole helppo löytää.

Suomenpuukärpänen.
Teuvo Karppa

Vanhemmat suhtautuvat myönteisesti alaikäisten lastensa digipelaamiseen, mutta pitävät pelikasvattamista vaikeana – kokosimme vinkit diginatiivien vanhemmille

75 prosenttia vanhemmista suhtautuu lastensa digipelaamiseen myönteisesti. Reippaasti yli puolet ei kuitenkaan juurikaan keskustelee pelaamisesta jälkikasvunsa kanssa. Tutkijan mielestä pitäisi. Asia selviää kyselystä, jonka Veikkaus teetti Taloustutkimuksella.

Mobiilipeli kännykässä
.Berislav Jurišić / Yle

Hellettä länteen ja pohjoiseen

Etelä-Suomessa kannattaa pitää keskiviikkona sateenvarjoa mukana, sillä päiväksi on ennustettu sade- ja ukkoskuuroja. Muualla maassa sää jatkuu poutaisena, aurinkoisena ja kesäisen lämpimänä, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lännessä ja pohjoisessa lämpötila kohoaa laajalti hellelukemiin. Lue lisää säästä täältä.

Sääkartta
Yle