Hermomyrkylle altistuneen brittimiehen tila parani hieman – palasi tajuihinsa

Miehen myrkylle altistunut kumppani kuoli sunnuntaina sairaalassa Salisburyssa.

Novitšok-hermokaasut
Tutkimukset jatkuivat Wiltshiressä 9. heinäkuuta.
Tutkimukset jatkuivat Wiltshiressä 9. heinäkuuta.Rick Findler / EPA

Britanniassa Novitshok-hermomyrkylle altistunut mies on tullut tajuihinsa, kertoi salisburylainen sairaala tiistaina. 45-vuotiaan Charlie Rowleyn tila on kriittinen mutta vakaa, kertoi sairaalan johtaja Lorna Wilkinson.

Miehen kumppani Dawn Sturgess kuoli sunnuntaina sairaalassa Salisburyssa. Lontoon poliisi julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa Sturgessin perhe kuvaili naista lempeäksi sieluksi, jolla oli suuri sydän.

Pariskunta altistui myrkylle 30. kesäkuuta. Tuolloin Amesburyn kaupungissa sijaitsevaan taloon kutsuttiin ambulanssi, koska nyt menehtynyt Sturgess oli alkanut oireilla vakavasti.

Nainen kiidätettiin sairaalaan, mutta jonkin ajan päästä myös hänen miesystävällään alkoivat oireet.

Poliisin mukaan Sturgess käsitteli esinettä, joka oli hermomyrkky Novitshokin saastuttama. Viranomaiset eivät usko, että Sturgess ja Rowley olisivat olleet varsinaisia kohteita.

Tapaus sattui muutaman kilometrin päässä paikasta, jossa entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä altistuivat samalle hermomyrkylle maaliskuussa.

Britannian puolustusministeri Gavin Williamson on syyttänyt Venäjää hyökkäyksestä, joka johti 44-vuotiaan brittinaisen kuolemaan.

Venäjä on kiistänyt osallisuuden tapaukseen.

Britannian viranomaiset eivät ole kyenneet sanomaan, oliko Sturgessin ja hän miesystävänsä myrkyttämä Novitshok lähtöisin samasta erästä kuin Skripalit myrkyttänyt Novitshok.

Lue myös:

Brittiministeri syyttää Venäjää hermomyrkkykuolemasta

Britannian poliisi: Salisburyn myrkytyksen uhrit koskivat "saastuneeseen esineeseen"

Venäjä kiistää kaikki yhteydet Salisburyn hermomyrkkytapaukseen – "Uusi myrkytys on huolestuttava"

Lähteet: Reuters