Kahvilaketju Starbucks hylkää muovipillit

Kahden vuoden sisällä muovipillit korvataan muun muassa paperisilla pilleillä.

Juomapillit
Starbucksin kahviloissa luovutaan muovipilleistä.
Starbucksin kahviloissa luovutaan muovipilleistä.Larry W. Smith / EPA

Yhdysvaltalainen kahvilaketju Starbucks aikoo luopua muovipilleistä. Yhtiön mukaan pillien käyttö loppuu kahden vuoden sisällä kaikissa ketjun ravintoloissa eli noin 30 000 liikkeessä.

Starbucks kertoi aikeistaan maanantaina. Starbucksin mukaan vuoteen 2020 mennessä sen pillit ovat uusiutuvista materiaaleista, esimerkiksi paperisia pillejä tai muita ratkaisuja. Yhtiö ilmoitti asiasta Twitterissä.

Yhtiö kertoi, että päätöksen myötä noin miljardi pilliä jää käyttämättä vuosittain.

Useat ympäristöjärjestöt ovat olleet tyytyväisiä päätökseen. Muun muassa meriä suojelevan Ocean Conservancyn mukaan kahvilaketjun päätös osoittaa, että suuret yritykset voivat vaikuttaa tilanteeseen.

Kahvilaketju ei ole ainoa, joka on ilmoittanut yrittävänsä suitsia muovijätettä.

Esimerkiksi Hampurilaisketju McDonald´s kertoi kesäkuussa aikovansa korvata muoviset juomapillinsä paperisilla kaikissa Britannian ja Irlannin ravintoloissaan syyskuun alusta lähtien.

Australialaistutkija Denise Hardestyn mukaan pilleistä syntyy vain pieni osa muovijätettä, mutta niistä luopuminen koetaan helpoksi.

Noin 2 000 tonnia pillimuovia arvioidaan päätyvän meriin joka vuosi. Muovijätettä päätyy yhteensä meriin vuosittain arviolta 9 miljoonaa tonnia.

Myös Euroopan komissio haluaa kieltää toukokuun lopussa julkaisemassaan esityksessä joukon kertakäyttöisiä muovituotteita meriin päätyvän muoviroskan vähentämiseksi.

Huonekalujätti Ikea kertoi kesäkuussa lopettavansa fossiilisista raaka-aineista tehtyjen kertakäyttöisten muovituotteiden valmistamisen ja myymisen vuoteen 2020 mennessä.

Lidl liittyi heinäkuun alussa muovin vastaiseen rintamaan ilmoittamalla, että se poistaa valikoimistaan juomapillit, kertakäyttöiset mukit, lautaset ja aterimet sekä vanupuikot vuoden 2019 loppuun mennessä.

Starbucksilla on liikkeitä yli 60 maassa.

Lue myös:

Mitä muovijätteelle tapahtuu? – "Kuluttajamuovia ei ole koskaan viety ulkomaille"

Kuuluuko jogurttipurkki muovinkeräykseen? Muovien lajittelu yleistyy, mutta kaikille ei ole selvää, mikä kelpaa keräykseen

McDonald´s korvaa muoviset pillit paperisilla Britanniassa ja Irlannissa – Suomessa katsotaan ensin, miten uudistus toimii isommilla markkinoilla

Lähteet: AP, AFP