Yhdysvallat uhkaa asettaa uusia tulleja Kiinalle – Kiina varoittaa vastatoimista

Uudet tullit voisivat tulla kuitenkin voimaan aikaisintaan syyskuussa. Kiina varoittaa tullien asettamisen kierteen tuhoavan Kiinan ja Yhdysvaltain kaupan.

Tuontitulli
Kiinalaisia rajavartijoita satamassa odottamassa rahtilaivaa.
Kiinalaistuotteita uhkaavat massiiviset tuontitullit.Yu Fangping / EPA

Yhdysvallat on julkistanut listan uusista kiinalaistuotteista, joille se uhkaa asettaa tuontitulleja. Kyseisiä tuotteita tuodaan Yhdysvaltoihin vuosittain 200 miljardilla dollarilla eli noin 170 miljardilla eurolla.

USA:n hallinnon virkamiehet kertoivat tiistaina, että ponnistelut neuvottelujen ratkaisemiseksi Kiinan kanssa eivät ole edenneet, eikä sopimusta ole syntynyt maiden välisessä kauppakiistassa.

Yhdysvaltain kauppaneuvos Robert Lighthizerin mukaan Yhdysvallat asettaa 10 prosentin lisämaksut Kiinan tuonnille. Uudet tullit voivat tulla voimaan aikaisintaan syyskuussa.

Hallinnon virkamiehet sanoivat, että seuraavan kahden kuukauden prosessi olisi antaa yhdysvaltalaisille mahdollisuus kommentoida ehdotettuja hintoja ennen luettelon viimeisteltyä.

Uhkaus uusista tulleista on uusin käänne kauppasodassa, johon Yhdysvallat ja Kiina ovat ajautuneet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin aloitteesta.

Trump sanoi viime viikolla, että Yhdysvallat voi lopulta määrätä tullimaksuja yli 500 miljardin dollarin eli noin 427 miljardin euron arvosta kiinalaisille tavaroille. Uhkaus on käytännössä koko tuonnin määrälle, sillä Yhdysvaltojen tuonnin kokonaismäärä Kiinasta oli viime vuonna suuruudeltaan suunnilleen saman verran.

Kiina uhkaa vastatoimilla

Kiinan kauppaministeriö pitää tullisuunnitelmia mahdottomina hyväksyä ja ilmoittaa, että Kiinalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä tarvittaviin vastatoimiin.

Kiinan kauppaministeriön edustaja sanoi, että Yhdysvaltain uudet tullisuunnitelmat murentavat Maailman kauppajärjestön WTO:n järjestelmää ja haittaavat globalisaatiota.

Apulaisministeri Li Chenggang sanoi, että jatkuessaan tullimaksujen kierre johtaa Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kaupan tuhoutumiseen.

Lisätty kello 6.34 ja 7.42 Kiinan reaktioita tuontitulliuhkaukseen.

Lue myös:

Presidentti Trump aikoo sittenkin hyväksyä Kiinaa vastaan suunnatut tullit – mahdollisesti jo tänään

"Kiinalla on ässä hihassaan" – kauppasodan kierrokset kovenevat, mutta Trumpin uho voi kostautua

Yhdysvaltojen Kiina-tullit kovenivat, EU saattaa olla seuraava – jos kauppasota syttyy, kärsijänä voi olla Suomen autoteollisuus

EU varoittaa Trumpia vastatoimista autotullikiistassa: Eniten kärsisi USA:n talous

Kanada määräsi lisää vastatulleja amerikkalaistuotteille – listalla appelsiinimehua, ketsuppia ja viskiä

Autonvalmistajat varoittavat Trumpia tulleista Yhdysvalloissakin: Satojatuhansia työpaikkoja voi kadota

Lähteet: Reuters, AFP, STT