Thaimaan terveysviranomaiset: Luolasta pelastetut pojat voivat olosuhteisiin nähden hyvin, menettivät keskimäärin kaksi kiloa painoa

Pojat menettivät keskimäärin kaksi kiloa painostaan 17-päiväisen luolakoettelemuksen aikana. Vesipumpun pettäminen uhkasi pelastustyöntekijöitä operaation loppumetreillä, kertoo The Guardian.

Thaimaan pelastusoperaatio
Ambulanssi ajaa hälytysvalot vilkkuen kohti kuvan oikeaa laitaa. Etualalla poliisimies näyttää suuntaa oikealle.
Ambulanssi kuljetti luolasta pelastettua poikaa sairaalaa kohti tiistaina.Pongmanat Tasiri / EPA

Thaimaassa luolasta pelastetut pojat ovat yleensä ottaen hyvässä kunnossa eivätkä osoita merkkejä stressistä, thaimaalainen terveysviranomainen kertoo.

– Arviomme on, että he ovat hyvässä kunnossa eivätkä ole stressaantuneita. Useimmat pojista menettivät keskimäärin kaksi kiloa painostaan, Thaimaan terveysviraston tarkastaja Thongchai Lertwilairattanapong kertoi tiedotustilaisuudessa.

Viimeisessä sairaalan tuodussa ryhmässä yhdellä oli lievä hengitysteiden tulehdus, samoin kahdella ensimmäisen ryhmän jäsenellä. He tarvitsevat lääkehoitoa vielä viikon ajan.

Pelastustyöntekijät saivat eilen tiistaina tuotua Tham Luangin luolasta loputkin nuorten jalkapallojoukkueen jäsenistä, jotka olivat jääneet loukkuun monsuunisateiden täytettyä osan luolasta vedellä.

– Pojat ovat väsyneitä, paino on pudonnut ja valkosoluarvot ovat koholla , mutta ei ole merkkejä kuumeesta, vakavista tulehduksista tai taudeista, tiedotustilaisuutta Thaimaassa seurannut Ylen toimittaja Eero Mäntymaa kertoi.

Kaksitoista poikaa ja heidän valmentajansa olivat luolassa yli kaksi viikkoa.

Pojat ovat jo tavanneet perheitään

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan poikia ja heidän valmentajaansa vielä pidetään sairaalassa.

– Ilmeisesti he ovat päässeet jo tapaamaan vanhempiaan ja perheitään, Mäntymaa kertoo. Tapaamisessa omaisilla oli erikoispuvut tartuntavaaran välttämiseksi.

Brittiläinen The Guardian -lehti kertoo (siirryt toiseen palveluun), että pelastustyöntekijöitä uhkasi vielä operaation loppuvaiheessa katastrofi, kun luolasta vettä poistava pääpumppu petti ja vesi alkoi jälleen nopeasti nousta luolan sisällä.

Vesipumpun pettäessä kaikki pojat oli jo saatettu ulos luolasta ja sukeltajat ja pelastustyöntekijät olivat vielä keräämässä varusteita luolasta.

Kaikki ehtivät kuitenkin ulos luolasta, viimeisinä kolme Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen jäsentä ja poikien luolassa hoitanut australialainen tohtori.

Aiheesta aiemmin:

Thaimaan luolapoikia pelastamassa ollut suomalaissukeltaja Mikko Paasi: "Tunnelma on katossa" 10.7.2018

Kaikki pelastettu! Näin thaimaalaisen juniorijoukkueen vaiheet etenivät 10.7.2018

Thaimaan pelastusoperaatio on saanut sosiaalisen median liikkeelle – katso parhaat piirrokset 9.7.2018

Kuvassa neljä sukellusasuissa olevaa miestä näyttää peukkujaan luolassa. Heillä on mustat lasit silmillään ja hengityssuojaimet kasvojensa päällä.
Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen julkaisemassa kuvassa ovat neljä viimeisinä luolassa ollutta erikoisjoukkojen jäsentä pelastusoperaation jälkeen.Thaimaan kuninkaallinen laivasto / EPA

Lähteet: AP, Reuters