Trump armahti tuhopoltoista tuomitut Oregonin karjatilalliset

Miesten tuomiot olivat sytykkeenä Malheurin kansallispuiston rakennusten aseelliseen valtaukseen 2016. Taustalla on kamppailu liittovaltion maiden käytöstä.

Donald Trump
Kuva on otettu ylhäältä. Lumisessa maisemassa kaksi poliisia lähestyy molemmilta suunnilta hattupäistä miestä. Yksi auto on ajanut lumeen tieltä, kolme autoa on tiellä kolmion muotoisessa asetelmassa.
Malheurin kansallispuiston vastakkainasettelu johti yhden aktivistin kuolemaan tiesululla. FBI:n julkaisemalla videolla Robert LaVoy Finicum näyttää tavoittelevan jotain takkinsa sisältä ennen kuin poliisit ampuvat hänet.FBI

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on armahtanut kaksi tuhopoltosta tuomittua oregonilaista karjatilallista.

Protestit miesten saamista tuomioista johtivat vuoden 2016 alussa aseelliseen selkkaukseen Malheurin kansallispuistossa Oregonissa.

Selkkauksen taustalla on kiista liittovaltion maiden käytöstä.

Dwight Hammond ja hänen poikansa tuomittiin vuoden 2001 tulipalosta liittovaltion mailla.

Hammondit itse sanoivat pyrkineensä tuhoamaan vieraslajeja ja estämään maastopalojen leviämistä. Viranomaisten mukaan miehet peittelivät tulipalon avulla salametsästystä.

Miehillä oli taustallaan lukuisia kiistoja liittovaltion viranomaisten kanssa.

Hammondit saivat viiden vuoden vankeustuomiot vuoden 1996 terrorismiasetuksen nojalla. Se säädettiin äärioikeistolaisten Oklahomassa liittovaltion rakennusta vastaan tekemän tuhoisan pommi-iskun jälkeen.

Karjatilalliset katsovat, että liittovaltio omistaa liikaa maata ja säätelee liikaa maankäyttöä. Kiistoja on käyty myös karjan laiduntamisesta vaadituista maksuista.

Hammondien tukijat pitivät tuomioita ylenpalttisen ankarina.

Liittovaltion valtaa vastustavat aseistautuneet aktivistit ottivat protestiksi 2016 hallintaansa liittovaltion rakennuksen Malheurin kansallispuistossa Oregonissa.

Valtaus kesti 41 päivää, ja sen aikana osavaltion poliisi ampui yhden valtaajista tiesululla. Poliisin mukaan mies oli tavoitellut asettaan.

Armahdusta käsittelevässä julkilausumassaan Valkoinen talo ilmoitti, että viiden vuoden vankeustuomio oli epäoikeudenmukainen ja tuli oli polttanut vain pienen osan julkisesta maasta.

Presidentti Brack Obaman hallinto pyrki lisäämään liittovaltion maiden suojelua. Trumpin hallinto puolestaan kannattaa julkisten maiden laajamittaista taloudellista hyödyntämistä.

Aiheesta aiemmin:

Yksi kuollut asemiesten johtajan pidätyksessä Oregonissa 27.1.2016

En död då ockupanter i Oregon greps 27.1.2016

Yhdysvalloissa on menossa rakennusvaltaus Oregonin osavaltiossa 4.1.2016

Aiheesta muualla:

Helsingin Sanomat: Trump armahti Oregonin karjaklaanin jäseniä – taustalla on vuoden 2016 erikoinen erämaakapina (siirryt toiseen palveluun) 11.7.2018

The New York Times: Siege Has Ended, but Battle Over Public Lands Rages (siirryt toiseen palveluun) On 14.4.2017

Maaseudun tulevaisuus: Aseistautuneet karjankasvattajat valtasivat luonnonpuiston Yhdysvalloissa (siirryt toiseen palveluun) 7.1.2016

Lähteet: AP, Reuters