Ensimmäistä kertaa Suomessa: Poliisit ja vangit halutaan samaan pihapiiriin

Oulun poliisi tarvitsee uudet käyttötilat, koska vanhat tilat ovat käyttökiellossa sisäilmaongelmien vuoksi.

Oulu
oulun vankila
Alustavan aikataulun mukaan uudet tilat olisivat käytössä vuoden 2022 alussa.wikimedia

Oulun uusi poliisitalo ja Oulun vankila suunnitellaan rakennettavaksi samalle kampukselle Hiukkavaaraan. Molemmat olisivat kuitenkin omissa rakennuksissaan. Samankaltaista ratkaisua ei ole muualla Suomessa käytössä.

Ehdotuksen takana ovat Poliisihallitus, Oulun poliisilaitos, Rikosseuraamuslaitos ja Senaatti-kiinteistöt.

Oulun poliisilaitoksen poliisipäällikkö Sauli Kuha sanoo, että olisi ihanteellista, jos poliisivankila ja tutkintavankila olisivat jatkossa vierekkäin.

– Tässä on takana lainsäädännöllinen uudistus. Sen jälkeen kun henkilö on pidätetty ja vangittu, ei tällaisia henkilöitä saa jatkossa säilyttää poliisivankilassa, vaan heitä tulee säilyttää tutkintavankilassa.

Kuhan mukaan on tärkeää, että jatkossa tutkintavankila ja poliisin asiaa tutkivat yksiköt ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Näin liikkuminen on nopeampaa ja myös ajankäyttöön ja turvallisuuteen liittyvistä resursseista saataisiin säästettyä.

Yhteiskäyttöiset tilat vähentävät myös kokonaistilan määrää, kun siirtymisiin ei tarvita erityisjärjestelyitä. Jatkossa poliisivankila ja tukintavankila voisivat käyttää myös esimerkiksi samoja ruokailu-, terveydenhoito-, ja pesulapalveluita.

– Tämä on valtion kokonaistalouden näkökulmasta edullinen ratkaisu, jolla saadaan kymmenien vuosien aikana mittavat euromääräiset säästöt.

Suunnittelu käynnistyy lokakuussa

Tilojen hankesuunnittelu alkaa lokakuussa ja valmistuu keväällä 2019. Alustavan aikataulun mukaan uudet tilat olisivat käytössä vuoden 2022 alussa. Valmistuessaan Hiukkavaaran uusissa tiloissa työskentelisi noin 300 työntekijää.

Lopullisen päätöksen rakennussuunnitelmien toteutumisesta tekee Kuhan mukaan oikeus- ja sisäministeriö. Hän kertoo, että poliisihallitus ja Senaatti-kiinteistöt ovat kuitenkin jo sopineet, että suunnittelu Hiukkavaaraan aloitetaan.

– Kun kustannusarviot valmistuvat, valtioneuvosto päättää rahoituksesta. Viimeistä sanaa ei ole sanottu, ennen kuin hankkeet on suunniteltu niin valmiiksi, että rahoituspäätökset voidaan tehdä.