Yli 1400 toimittajaa ja kuvaajaa saapuu Helsinkiin seuraamaan Trumpin ja Putinin kokousta – Eniten ulkomaista mediaa tulee Yhdysvalloista, Venäjältä ja Euroopasta

Huippukokous kiinnostaa erityisesti eurooppalaista, venäläistä ja yhdysvaltalaista mediaa, mutta akkreditoituneiden joukossa on myös toimittajia Taiwanista, Algeriasta ja Filippiineiltä.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Vladimir Putin ja Donald Trump kättelevät.
Heidän kättelyään seuraa paikan päällä Helsingissä lähes 1500 median edustajaa.Michael Klimentjev / EPA

Helsinki täyttyy viikon lopulla kansainvälisestä ja ulkopaikkakuntalaisesta mediasta.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen kiinnostaa yhteensä 1436:ta toimittajaa 61 maasta.

Median edustajien akkreditointi päättyi tänään keskiviikkona klo 12.

Ulkoministeriön viestintäsuunnittelija Laura Rantanen kertoo, että akkreditointeja lähettäneiden maiden top 10:ssä on Euroopan maiden lisäksi tietenkin Venäjä ja Yhdysvallat. Vähiten akkreditoitumisia on Venezuelasta, Taiwanista, Filippiineiltä ja Algeriasta.

– Akkreditoitumisia on kuitenkin jokaisesta maanosasta, Rantanen sanoo.

Kaikista ahkerimmin akkreditoitunut maa on Suomi. UM:n alustavien laskelmien mukaan huippukokouksesta raportoi 368 suomalaista toimittajaa ja kuvaajaa.

Virallisena pressikeskuksena toimii Finlandia-talo.

Allas Sea Poolilta lähetystä tekee ainakin CNN

Kansainväliset mediayhtiöt ovat varanneet tv-tuotantojensa tekoon muun muassa Kauppatorin laidalle, Etelärannan puolelle ankkuroituneen Nikolai II:n.

Myös Katajanokan kupeessa sijaitseva Allas Sea Pool toimii kansainvälisten mediayhtiöiden lähetyspaikkana.

Allas Sea Poolin toimitusjohtaja Bodil Ståhl kertoi keskiviikkona Ylelle, että tv-tuotantoja tekee Altaalla 150 ihmistä.

– Mediayhtiöitä on muun muassa Englannista ja Yhdysvalloista. Tässä vaiheessa en voi vahvistaa kuin amerikkalaisen CNN:n, Ståhl kommentoi.

Bodil Ståhl
Allas Sea Poolilla tulee työskentelemään 150 kansainvälisten tv-lähetysten tekijää. Toimitusjohtaja Bodil Ståhl tietää, että tekniikan ja verkkoyhteyksien pitää toimia moitteettomasti.Elise Tykkyläinen / Yle

Altaalta on tarkoitus tehdä ympärivuorokautista ohjelmaa: suoria lähetyksiä, studiohaastatteluja ja erilaisia Helsinkiin liittyviä pätkiä.

Parhaillaan Altaalla on käynnissä erilaisten tuulensuojien ja telttojen rakentaminen.

– Lähetyksiä on voitava tehdä säässä kuin säässä. Samoin tekniikan ja verkkoyhteyksien pitää toimia.

Kansainvälisten medioiden lähetykset alkavat jo viikonloppuna, mutta altaan uimareihin rakennustyöt ja huippukokous eivät toimitusjohtajan mukaan vaikuta.

– Pyrimme pitämään paikan auki. Mediayhtiöille olemme sanoneet alusta asti, että saunominen ja uiminen jatkuvat normaalisti. Tietysti jos tapaaminen on Presidentinlinnassa ja viranomaiset sulkevat koko lähialueen, joudumme sulkemaan altaan.

Altaan lisäksi helsinkiläiset voivat havaita huippukokouksen lähestymisen myös muualla katukuvassa. Twitterissä levisi keskiviikkoiltapäivällä kuva Finlandia-talon julkisivun pesusta ja ydinkeskustassa liikkuneet eivät voineet olla huomaamatta Hotelli Kämpin julkisivuun ripustettua banneria, jossa presidenteille skoolataan suomeksi ja englanniksi: #kippis sekä #keeppeace.

Lue myös:

Tätä maisemaa amerikkalaiset katselevat maanantaina –Yhdysvaltain katsotuin aamuohjelma lähetetään laivasta Kauppatorilta

ABC, NBC, Bloomberg ja muut jätit tekevät pian Helsingistä suoraa lähetystä miljoonille katsojille – Klaus K:n kattoterassi ja Allas Sea Pool täyttyvät tähtitoimittajista

Helsinkiin saapuu Trumpin ja Putinin kannoilla satapäiset delegaatiot ja tuhatkunta toimittajaa