1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. karanteeni

Thaimaan luolapoikien karanteeni jatkuu yhä – miksi näin pitkään?

Ainakaan vielä luolasta pelastetuissa pojissa ei ole näkynyt merkkejä vakavista sairauksista. Heidän tilannettaan on kuitenkin pidettävä silmällä jopa vuosikausia.

Kuva: Thai Royal Navy / EPA

Thaimaalaispoikien jalkapallojuokkueen viimeisetkin jäsenet saatiin tiistaina noudettua luolasta, jonka vangeiksi he joutuivat yli kaksi viikkoa sitten.

Nyt kaikki 12 poikaa ja heidän valmentajansa ovat sairaalassa karanteenissa. Näin halutaan varmistaa, etteivät he saaneet luolasta mitään vaarallista tartuntaa. Vasta karanteenin jälkeen he pääsevät vanhempiensa tykö.

Tiedesivusto Livescience.com (siirryt toiseen palveluun) on ottanut selvää, minkälaiset tartunnat nuoria voivat uhata. Artikkelissa luolaa kuvataan bakteerien ja virusten kasvattamoksi, eräänlaiseksi petrimaljaksi.

Suuri huoli liittyy luolissa eläviin lepakoihin, jotka levittävät useita vaarallisia tauteja. Tohtori Amesh Adalja baltimorelaisesta tutkimuskeskuksesta mainitsee esimerkkinä rabieksen eli vesikauhun.

Vielä ei ole kerrottu, oliko poikien luolassa laajaa lepakkoyhteisöä, mutta useimmissa luolissa sellainen on. Mikäli pojat joutuivat tekemisiin lepakkojen tai niiden jätösten kanssa, annetaan heille todennäköisesti rokote, jonka toivotaan estävän rabiestartunnan.

Sienitaudit voivat paljastua jopa vuosia myöhemmin

Toinen huoli ovat erilaiset sienet, jotka kukoistavat lepakkojen jätöksissä. Adaljan mukaan tällaisten sienten itiöiden hengittäminen voi hyvin johtaa erilaisiin keuhkotulehduksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi kryptokokkoosi ja histoplasmoosi.

Ongelmaksi voi muodostua se, että sienitautien oireet eivät välttämättä ilmene karanteeniaikana. Joissain tapauksissa voi kestää kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin ne aiheuttavat potilaalle ongelmia. Taudit saattavat antaa merkkejä itsestään, jos sienille altistuneen ihmisen immuunijärjestelmä jostain muusta syystä heikkenee.

Adaljan mukaan on tarpeen, että pojat aina lääkärin pakeille joutuessaan muistavat kertoa luolassa vietetystä ajasta.

Eräs huolenaihe on leptospiroosi. Se on bakteerin aiheuttama kuumetauti, joka voi aiheuttaa verenvuotoa keuhkoissa. Seurauksena voi olla myös aivokalvontulehdus.

Myös tavallisempia terveyshuolia

Luolassa vietetty aika voi aiheuttaa pojille myös tutumpia terveyshuolia. Epäpuhtaat olosuhteet voivat johtaa esimerkiksi ruoansulatuskanavan ongelmiin. Adaljan mukaan on täysin mahdollista, että pojat ovat joutuneet kosketuksiin toistensa ulosteiden kanssa.

Luolan vesi ei myöskään ole vailla huolta. Vaikka pojat eivät olisi juoneet luolan pohjalta, vaan nuolleet seinämistä valuvaa vettä, on heidän elimistöönsä saattanut päätyä suuria määriä erilaisia bakteereja. Oma lukunsa ovat mahdolliset haavat ja naarmut, jotka ovat rikkoneet ihoa ja aiheuttaneet tulehduksia.

Tämän kaiken lisäksi on iso joukko tuntemattomia taudinaiheuttajia, joille pojat ovat saattaneet altistua, Adalja sanoo Livesciencen haastattelussa..

Kaikeksi onneksi uutiset ovat kertoneet, että luolasta pelastetut pojat ovat yleisesti ottaen hyvässä kunnossa, eivätkä ole osoittaneet merkkejä stressistä. Kolmella pojista on todettu lievä hengitysteiden tulehdus, johon he tarvitsevat lääkehoitoa vielä viikon ajan.

Yli kaksi viikkoa luolassa viettäneet pojat olivat menettäneet keskimäärin kaksi kiloa painostaan, mutta heillä ei ole merkkejä vakavista sairauksista, kertoi Ylen toimittaja Eero Mäntymaa Thaimaassa pidetyn aamuisen tiedotustilaisuuden jälkeen.