Tervaniemen perhe saa nauttia joka aamu tuoreista kananmunista – infrapunalamppujen lämmössä kanat pärjäävät talven jopa Inarissa

Kanojen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen.

kanalat
Henna Tervaniemi tipšo nieidâinis käničivgâ.

Kanaemot ja poikaset hyppivät sumpussa, kun Henna Tervaniemi heittää niille salaattia ja siemeniä evääksi. Lapset hyörivät mukana ja hoitavat innoissaan kanoja.

Kanat ovat suosittuja kesäkavereita, ja joillain kesäkanojen pidosta tuleekin ympärivuotista, kun innostus kasvaa kesän aikana.

Inarilaisella Tervaniemen perheellä on ollut kanoja kotieläimenä nyt reilun vuoden. Perheen äiti Henna on unelmoinut kanoista jo kauan, mutta aviomiehellä kesti hetki innostua ajatuksesta.

– Minä olen halunnut ottaa kanoja jo monta vuotta, mutta Marko ei ole antanut lupaa ennen kuin nyt, Henna Tervaniemi naurahtaa.

Kanat tarvitsevat riittävästi tilaa ja suojan petoeläimiltä

Kanojen pitopaikan on oltava riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen, muistuttaa Elintarvikevirasto Evira kanojen pitoa koskevassa oppaassaan. (siirryt toiseen palveluun) Linnun täytyy muistaa keväällä pitää sisätiloissa lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kana munii iästään riippuen munan päivää kohden. Kahdeksan kanaa munii jo reilusti munia Tervaniemen perheenjäsenille joka päivä. Kukon lisäksi pihalla tepastelee myös 12 tipua. Kaksi kanaa on myös kadonnut teille tietämättömille.

– Voi olla, että kettu tai pöllö on vienyt, Henna Tervaniemi arvelee.

Kanoista oppii joka päivä uusia asioita tarkkailemalla

Tuoreiden munien lisäksi kanoista on paljon iloa varsinkin lapsille. Niitä on mukava seurata, ja samalla oppii uusia asioita kanoista.

– Eilen opin, että poikaset tunkevat joka paikkaan ja pitää huolehtia, että ei ole sellaisia paikkoja joissa ne voivat loukkaantua, Tervaniemi kertoo.

He ovat oppineet myös, että ei ole helppo pitää montaa kukkoa samassa kanalassa. Kanat saavat tepastella pihassa vapaana, mutta kasvimaa on hyvä suojella niiltä.

Talven kanat pärjäävät jopa Inarin pakkasilla kanalassa, kunhan niillä on jonkinlainen lämmityslaite. Yksi nyrkkisääntö on, että kun vesi ei jäädy, on tarpeeksi lämmin.

– Meillä on kaksi infrapunalamppua, jotka lämmittävät. Se riittää, kertoo Tervaniemi.

Eviran muistilista kesäkanojen pitäjälle

  1. Rekisteröidy kanojen pitäjäksi kuntasi maaseututoimeen
  2. Lisäksi kaava-alueella ota yhteyttä kuntasi terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan
  3. Seuraa kanojen ulkona pitoon liittyviä määräyksiä
  4. Tutustu kanoja koskeviin eläinsuojelusäädöksiin
  5. Kanoja ulkomailta? Muista tuontivaatimukset!
  6. Huolehdi salmonellan sekä muiden tautien vastustamisesta
  7. Lääkinnällisen hoidon ja kuolleiden eläinten lukumäärän kirjanpito kuntoon
  8. Tutustu kanojen teurastus- ja lopetusohjeisiin
  9. Selvitä, miten kuolleen tai lopetetun kanan voi hävittää

Lähde: https://www.evira.fi/elaimet/usein-kysyttya/muistilista-kesakanojen-pitajalle/ (siirryt toiseen palveluun)