1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinsuojelu

MOT: Eettistä tuotantoa korostavalla suurella broileriteurastamolla on ollut puutteita eläinsuojelussa – työntekijä löi lintua ja tainnutuksesta pääsi läpi lintuja tajuissaan

Tarkastuseläinlääkärit ovat tehneet teurastamosta vuosina 2015– 2018 viisi eläinsuojelupäätöstä, kertoo MOT.

eläinsuojelu
Kuvitus broilereista teurastamossa.
Camilla Arjasmaa / Yle

MOT:n mukaan Liedossa toimiva Naapurin Maalaiskana on saanut viime vuosien aikana useita eläinsuojelupäätöksiä, jotka kertovat puutteista broilereiden hyvinvoinnissa.

MOT:n tiedot perustuvat Eviran tarkastuseläinlääkäreiden tekemiin eläinsuojelupäätöksiin ja entisten sekä nykyisten työntekijöiden haastatteluihin.

Tuoreimmassa, keväällä 2018 annetussa eläinsuojelupäätöksessä tarkastuseläinlääkärit listaavat viisi puutetta broilereiden hyvinvoinnissa.

Puutteet liittyivät muun muassa eläinten tainnutukseen, lintujen putoamiseen lattialle ja elävien lintujen päätymiseen raatolaatikkoon. Yksi työntekijä oli lyönyt lintua.

Yritys markkinoi itseään eettisyydellä

Naapurin Maalaiskana on kasvattanut muutamassa vuodessa osuutensa Suomen siipikarjamarkkinoista noin kymmeneen prosenttiin.

Yritys on markkinoinut itseään tavanomaista eettisempänä broilerituottajana. Se kertoo kiinnittävänsä paljon huomiota broilereiden hyvinvointiin ja terveyteen koko niiden elinkaaren ajan, esimerkiksi siihen mitä broilerit syövät ja miten ne ruokitaan.

Yrityksen mukaan eläinsuojelupäätöksen taustalla oli “osaamisissa havaittu epäpätevyys”. Puutteet on yrityksen mukaan korjattu työnjohdon pätevyyden varmistamisella ja henkilöstön systemaattisella koulutuksella.

Neljä oikeustapausta vireillä

Eläinten tainnutuksissa on teurastamossa ollut ongelmia myös aiemmin. Mikäli tainnutus epäonnistuu, se aiheuttaa eläimelle turhaa kärsimystä.

– Olemme ottaneet opiksi mahdollisista aikaisemmista virheistä. Yhtiön johto ja henkilöstö ovat sitoutuneet kaikin tavoin tuotantoeläinten hyvään kohteluun teurastusprosessissa. Mikäli epäilyjä väärinkäytöksistä ilmenee, otamme ne aina vakavasti ja puutumme toimintaan viipymättä, yhtiö kertoo MOT:lle.

Työntekijät kertovat MOT:lle myös puutteista työtehtäviin perehdyttämisessä. Yhdessä eläinsuojelupäätöksessä todetaan, että teurastamossa oli työskennellyt henkilöitä, joilla ei ollut tarvittavia kelpoisuustodistuksia.

Yritystä vastaan on vireillä neljä oikeustapausta, jotka liittyvät työntekijöiden kokemuksiin syrjinnästä ja kiusaamisesta. Yritys ei halunnut kommentoida keskeneräisiä oikeustapauksia.

MOT: Näin etenee broilerien “tainnutus- ja tapporata” - viranomaiset ja työntekijät kertovat eläinten huonosta kohtelusta teurastamossa

Broilerintuotannosta keskustellaan A-studion lähetyksessä keskiviikkona 11.7. klo 21.05. Studiossa Mai Kivelä Animaliasta, Hanna Hamina Siipikarjaliitosta ja Marjatta Rahkio Evirasta. Katso lähetys Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi