Hanhenkakan paljous leikkipaikoilla inhottaa vanhempia länsirannikolla: "Pahimmassa tapauksessa tyttö pistelee ne poskeensa"

Hanhien jätöksiä on runsaasti muun muassa Rauman liikennepuistossa, Paraisten keskustassa ja Turussa Ruissalon Kansanpuistossa.

hanhet
Viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä ja puistotyöntekijät Mira Hannolainen ja Laura Kartano katsovat hanhen ulosteita.
Viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä ja puistotyöntekijät Mira Hannolainen ja Laura Kartano siivoavat hanhen ulosteita.Minna Rosvall / Yle

RaumaViheraluepäällikkö Kustaa Elsilä astelee Rauman keskustan tuntumassa sijaitsevaan suosittuun lasten liikennepuistoon. Hanhia ei näy, mutta nopeasti hän pystyy poimimaan ulostetta ajoväylien välissä olevilta ruohokentiltä.

– Meillä täällä Raumalla hanhenkakkaa on tämän puiston lisäksi muun muassa Kaunisjärven puistossa ja uimarannoilla. Nurmipallokentillä hanhet viihtyvät myös, kertoo Kustaa Elsilä.

Rauman liikennepuistosta löytyneitä hanhenkakkoja.
Rauman liikennepuistosta löytyneitä hanhen kakkoja.Minna Rosvall / Yle

Helle on tuonut paljon perheitä puistoon. Monia ulosteen joukossa leikkiminen harmittaa. Marko Mehtonen kertoo katsovansa tarkkaan, mihin tyttärensä kanssa menee.

– Urheilukentillä ja uimarannalla sitä on paljon. Välillä tuntuu, ettei pysty menemään joukkoon. Emme siivoa yleensä paikkoja, sillä emme halua koskea kakkaan. Teemme valintoja, missä olemme ja miten pitkään, kertoo Mehtonen.

Tytärtään keinuttava Karoliina Kanerva välttää paikkoja, joissa ulostetta on.

Karoliina Kanerva ei vie tytärtään paikkoihin, joissa on hanhien jätöksiä.
Karoliina Kanerva ei vie tytärtään paikkoihin, joissa on hanhien jätöksiä.Minna Rosvall / Yle

– Nurmikentillä ei voi kävellä, sillä siellä ulostetta on pitkin aluetta. Pahimmassa tapauksessa tyttö pistelee ne poskeensa, kertoo Kanerva.

Rauman seudulla perheineen vieraileva Kati Lahti kertoo, että kotipaikkakunnalla Vantaalla hanhien ulostetta on runsaasti.

– Kun miettii piknikpaikkaa, saa vähän varoa. Tuntuu, että joka paikka on täynnä kakkaa, pohtii Lahti.

Marko Mehtonen harmittelee hanhien ulosteiden määrää Raumalla.
Marko Mehtonen harmittelee hanhien ulosteiden määrää Raumalla.Minna Rosvall / Yle

Vatsavaivoja ja jopa lintuinfluenssa vaarana

Pelkästään valkoposkihanhia on maassamme Suomen ympäristökeskuksen ja sen yhteistyökumppaneiden laskelmien mukaan yli 30 000. (siirryt toiseen palveluun) Hanhenkakat aiheuttavat sairastumisvaaran.

Terveystarkastaja Taina Torkkeli-Pitkäranta Liedon ympäristöterveydenhuollosta kertoo, että hanhen uloste voi aiheuttaa muun muassa suolistosairauksia.

– Lisäksi lintujen kautta voi saada jopa lintuinfluenssan. Jos lapsi saa vastavaivoja, ripulia tai silmät rähmivät, hän on voinut altistua ulosteelle, kertoo Torkkeli-Pitkaranta.

Viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä suhtautuu tautivaaraan rauhallisesti. Hän muistuttaa, että hanhien uloste on ollut hankala ongelma jo usean vuoden ajan.

– En ole kuullut, että kukaan olisi sairastunut. Ympäristössä on paljon muitakin taudinaiheuttajia kuin tämä hanhenkakka. Lapsi voi luulla sitä lakritsiksi. Uskon, että vanhemmat ovat valistuneita ja katsovat, mitä lapsi laittaa suuhunsa, pohtii Elsilä.

Hanhien karkotus epäonnistui Paraisilla

Paraisilla lintuja yritetään karkottaa muovisten joutsenien avulla. Aluksi idea tuntui onnistuvan. Kaupungin tekninen päällikkö Ted Bergman kertoo, että vain yksi viidestä joutsenesta on selvinnyt ilkivallasta.

– Joutsenten pelottava vaikutus on ollut vähäinen. Hanhet viihtyvät yhä keskuspuistossa. Parvi on pienempi kuin edellisinä vuosina, mutta jätöksiä on rannan läheisyydessä paikoin paljon.

Vain yksi muovijoutsen on jäljellä karkottamassa hanhia Paraisilla.
Vain yksi muovijoutsen on jäljellä karkottamassa hanhia Paraisilla.Ted Bergman

Raumalla viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä esittelee Kipparinpuiston keinoalustaa. Se ei onneksi kiinnosta hanhia. Leikkipaikkojen nurmikenttien korvaaminen keinopäällysteellä voisi olla yksi ratkaisu Raumalla.

– On muitakin pintoja, joissa hanhet eivät viihdy. Käytämme myös kivituhkaa, mutta keskeisillä kentillä käytetään keinonurmea, kertoo Elsilä.

Viheraluepäällikkö Elsilä painottaa, että ulosteen haravoiminen on ainoita keinoja poistaa sitä.

– Meillä ei ole mahdollisuuksia käydä joka päivä joka paikassa haravoimassa. Keräävä ruohonleikkuri olisi yksi vaihtoehto. Näillä pienillä alueilla sellaista isoa konetta ei voi käyttää.