1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. väkivaltarikokset

Käräjäoikeus tuomitsi sarjakuristaja Michael Penttilän elinkautiseen murhasta – aikoo valittaa tuomiosta

Penttilä myönsi kuristaneensa 52-vuotiaan naisen huhtikuussa Helsingissä. Mies on tuomittu jo aiemmin useita kertoja rikoksista, joihin liittyy kuristamista.

väkivaltarikokset
Sarjakuristaja Michael Penttilä Helsingin käräjäoikeudessa.
Sarjakuristaja Michael Penttilä Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina, taustalla Penttilän asianajaja Kari Eriksson.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut sarjakuristaja Michael Penttilän elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Tapauksen pääkäsittely järjestettiin eilen. Oikeus julisti tuomionsa tänään keskiviikkona.

Puolustus vaati miehen lähettämistä mielentilatutkimukseen, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen.

Käräjäoikeus totesi perusteluissaan, että Penttilä on ollut toistuvasti tutkittavana, mutta häntä ei ole vuoden 1986 jälkeen todettu syyntakeettomaksi tai edes alentuneesti syyntakeiseksi. Tästä syystä mielentilatutkimus oli tuomioistuimen mukaan perusteeton.

Penttilä aikoo valittaa hoviin

Penttilä kuristi 52-vuotiaan naisen tämän asunnossa Helsingin Alppiharjussa huhtikuussa. Penttilä myönsi tapon, mutta kielsi syyllistyneensä murhaan.

Oikeus kuitenkin katsoi murhan tunnusmerkistön täyttyneen eli Penttilä surmasi naisen siis vakaasti harkiten, erityisen raa’alla ja julmalla tavalla ja teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Tuomio murhasta tarkoittaa sitä, että syyttäjän vaatimukset menivät käytännössä sellaisenaan läpi. Kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski olikin käräjäoikeuden ratkaisuun erittäin tyytyväinen.

Penttilän asianajaja Kari Eriksson kertoo keskustelleensa päämiehensä kanssa tuomion julkistamisen jälkeen. Penttilä haluaa valittaa ratkaisusta hovioikeuteen.

Raaka ja pitkäkestoinen henkirikos

Penttilä on kertonut menneensä tapaamaan naista saadakseen intiimihierontaa. Käräjäoikeuden mukaan Penttilä oli tekonsa toteuttamiseksi ja henkilöllisyytensä salaamiseksi hankkinut prepaid-liittymän.

Mies ja uhri eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

Käräjäoikeuden ratkaisun mukaan Penttilä oli kuristanut naista käsin, nahkavyöllä ja sukkahousuilla. Naisen kuolema kesti käräjäoikeuden mukaan vähintään 6–8 minuuttia.

Tämän jälkeen Penttilä oli raahannut naisen ruumiin makuuhuoneeseen ja piilottanut sängyn alle. Ruumis löytyi vasta useita viikkoja teon jälkeen.

Synkkä rikosmenneisyys

Michael Maria Penttilä on tuomittu väkivaltarikoksista yhteensä kymmenkunta kertaa. Lähes kaikissa tapauksissa kyse on ollut kuristamisesta.

Penttilälle tehtyjen aiempien mielentilatutkimuksien ja vaarallisuusarviointien perusteella mies on todettu erittäin vaaralliseksi ja rikoksenuusimisriskiä on pidetty korkeana. Hänen mahdollisen väkivaltaisen käyttäytymisensä on lausunnoissa todettu olevan kuristamista, jonka uhrina on entuudestaan tuntematon nainen.

Henkirikoksesta hänet on tuomittu aiemmin kolmesti. 1980-luvulla hänet tuomittiin äitinsä ja 12-vuotiaan tytön kuristamisesta. Näissä kahdessa erillisessä tapauksessa rikosnimikkeet olivat törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus sekä tappo.

1990-luvulla Penttilä houkutteli naisen tyhjillään olleeseen isoäitinsä asuntoon ja tappoi tämän kuristamalla.

Viime toukokuussa Penttilä sai hovioikeudesta kahden vuoden ja kuuden kuukauden vankilatuomion törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Hovioikeuden mukaan Penttilä oli laatinut yksityiskohtaisen suunnitelman 17-vuotiaan nuoren naisen kuristamiseksi.

Lue myös:

Sarjakuristaja Michael Penttilä käräjillä: ”Tiesin, että jään kiinni. Tällaisesta asiasta pitääkin jäädä kiinni”

Poliisi: Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä on myöntänyt henkirikoksen

Rikosoikeuden professori: Aiemmin vaaralliset rikoksenuusijat voitiin eristää pakkolaitokseen määrittelemättömäksi ajaksi

Lue seuraavaksi