Mökkiläiset räpläävät puhelimiaan niin, että verkot ovat kovilla – "Piikki selvästi isompi kuin ennen"

Matkapuhelinverkkojen lisäkapasiteetin tarve saattaa tulla verkkoyhtiöille yllätyksenä.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisilla on kännykkä tai jokin muu ruutu yhä useammin kädessä mökilläkin.

Ilmiö on näkynyt selvästi mökkikuntien mobiiliverkkojen tietoliikenteessä erityisesti tänä kesänä. Juhannuksen aikaan käyttö nousi ensimmäistä kertaa jopa kolminkertaiseksi normaalitasosta.

– Piikki on ollut nyt selvästi isompi kuin aikaisempina kesinä. Aikaisempina kesinä ihmiset jättivät työasiat ja netin kotiin, sanoo Suomen yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

Tämä tarkoittaa, että mökkipaikkakunnilla etenkin Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Savossa verkkoyhtiöiden on mitoitettava verkon kapasiteetti huomattavasti talviaikaista käyttöä suuremmaksi.

– Koko Itä-Suomi on haasteellinen alue ylläpitää kesäaikaa. Kapasiteettitarve on monilla paikkakunnilla jopa kolminkertainen kesäaikaan, kertoo Jokinen.

Suomen yhteisverkko ylläpitää DNA:n ja Telian käyttämää matkapuhelinverkkoa.

Lisätarve voi tulla yllätyksenä

Lisäkapasiteetin tarve näkyy jopa Lappeenrannan seudulla, joka ei ole kaikkein suurimpia mökkikuntia. Suomen yhteisverkko joutui äskettäin lisäämään kapasiteettiaan Lappeenrannassa noin kaksinkertaiseksi.

Kesällä uuden kapasiteetin tarve voi tulla yllätyksenä verkkoyhtiölle.

– Yhtäkkiä voi tulla tarvetta tehdä kapasiteettilaajennuksia moneen paikkaan samaan aikaan, Jokinen kertoo.

Laitteet ovat kuitenkin hitaita ja kalliita asentaa, joten kapasiteetin tarve pitäisi pystyä ennakoimaan mahdollisimman hyvin.

– Toimitukset kestävät kuukausia, joten siinä välittömästi ei ole mitään tehtävissä.

Voisi ajatella, että kesällä ihmisillä ei ole aikaa käyttää kännyköitä niin paljon kuin tavallisesti. Todellisuus on kuitenkin toinen; kännyköitä käytetään enemmän.

– Minun tulkintani on, että kesälomalaiset katsovat paljon videoita ja myös tekevät paljon videoita esimerkiksi kesän uintitapatumista, joita sitten lähettelevät. Siinä dataliikennettä sitten kertyy, Antti Jokinen sanoo.