Vaatteiden alle näkevä kamera kuvasi yli 11 000 festivaalivierasta Ruisrockissa

Viime viikonlopun Ruisrockissa ensimmäistä kertaa testattu Argon-alimillimetrikamera paljasti järjestäjien mukaan "kaikenlaista".

Ruisrock
Argon-kameran skannerikuvassa näkyy vain valkoinen hahmo.
Eino Kossila / Yle

Kiellettyjä esineitä vaatteiden alta etsivä Argon-kamera kuvasi viikonlopun aikana Turussa yli 11 000 Ruisrock-vierasta. Festivaalin järjestäjä ei kerro tarkemmin, paljonko kiellettyä tavaraa löytyi, mutta kertoo ihmisiltä paljastuneen "kaikenlaista".

Osa festivaalille saapuneista ihmisistä ohjattiin pressutelttaan, jossa heitä pyydettiin tyhjentämään taskunsa tiskille. Tämän jälkeen oli käveltävä sulkunauhoin merkittyä reittiä läpi teltan.

Festivaalivieraat ja Ruisrock pääosin tyytyväisiä

Moni oli etukäteen huolissaan kameran vaikutuksesta yksityisyydensuojaan. Kameraa Ruisrockille testiin tarjonneen Asqella Oy:n myyntijohtaja Petri Ikonen sanoo, että kameralla tehty ruumiintarkastus sai pääosin positiivista palautetta.

– Ihmiset tykkäsivät siitä, että Ruisrockissa tehtiin jotain uutta turvallisuuden lisäämiseksi. He pitivät myös kuvauksen helppoudesta, kun tarkastukseen ei liittynyt mitään kopelointia.

– Myös Ruisrock suhtautui kameraan positiivisesti, eikä heillekään ole ilmeisesti tullut negatiivista palautetta, Ikonen sanoo.

Alimillimetrikamera mittaa ihmisen kehosta lähtevää energiaa ja havaitsee vaatteiden alle piilotettujen esineiden aiheuttamat poikkeamat. Kameran näytöllä näkyy vierekkäin kuva kävelijästä ja valkoisesta skannatusta hahmosta. Jos kävelijän vaatteiden alla on esineitä, ne näkyvät kuvassa tummempina.

Robin ja Samu Haber, Sunrise Avenue.
Turkulaispoppari Robin esiintyi kesällä 2018 Ruisrockissa yhdessä Sunrise Avenuen kanssa.Yle