1. yle.fi
  2. Uutiset

Matalat vedet lisänneet veneiden pohjakosketuksia ja karilleajoja – Vakuutusyhtiölle ilmoitetuissa vahingoissa selvä piikki

Vakuutusyhtiö Ifin mukaan pohjakosketuksia ja muita vahinkoja on sattunut keskimääräistä kesää enemmän etenkin merialueilla.

vesiliikenneonnettomuudet
Merisatama pienveneineen.
Esko Jämsä / AOP

Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen sanoo, että kuivan alkukesän takia alhaalla olleet vedet ovat näkyneet selvästi Ifiin ilmoitettujen venevahinkojen kasvuna. Tarkkoja kappalemääriä tai korvausten suuruuksia If ei kuitenkaan pysty sanomaan.

Suomenlahden merivartioston mukaan viranomaisten kirjanpidosta ei vahinkopiikkiä löydy. Syynä lienee se, että monet vahingoista ovat olleet puhtaasti aineellisia eivätkä ole johtaneet pelastustehtäviin.

Ifin mukaan moottorin tai veneen pohjan pohjakosketuksia on tapahtunut runsaasti myös tutuilla vesillä kuten mökkirannassa, joka on ollut kuskeille tuttu monien vuosien ajan. Nyt matala vesi onkin paljastanut salakavalan kiven.

Verrattuna tavalliseen kesään myös veneiden pohjat ovat nyt usein vaurioituneet kiville ajettaessa. Tänä kesänä on lisäksi tapahtunut jonkin verran isoja vahinkoja, joissa moottorin alaosa on repeytynyt.

– Näissä tapauksissa veneellä on ollut enemmän vauhtia, ja kone on ottanut kovan iskun yllättäen vastaan tulleeseen kiveen. Eli tutuillakin vesillä kannattaa olla erityisen tarkkana, Virtanen huomauttaa.

Ifille ilmoitetuista veneilyvahingoista ylivoimaisesti yleisimpiä ovat törmäykset erilaisiin esteisiin kuten laituriin, kiviin tai kivikkoihin.

Ne muodostavat kaksi kolmasosaa kaikista veneilyturvasta korvattavista vahingoista. Ifin mukaan keskimääräistä useammin törmätään vaikeammin hallittavilla isoilla, yli 9-metrisillä purjeveneillä.

Lue seuraavaksi