Valokuvaaja halusi rohkaista pikkukylien vähemmistöjä tallentamalla pohjoisen Pride-juhlintaa – ''Rakkaus kuuluu kaikille, sole poka mikhään höpöhomma''

Valokuvaaja Tiina Mäen mielestä parasta pohjoisen Pride-tapahtumissa on se, että jokaisella on oma paikallinen erikoisuutensa tai muuten vahva identiteetti.

Pride-paraatit
Kaksi naista käsi kädessä
Tiina Mäki haluaa näyttää kuvillaan, että Pride-tapahtumat eivät ole vain mielenosoituksellista marssimista, vaan täynnä iloa ja positiivisuutta.Tiina Mäki

Sadat ihmiset marssivat joikaten ja huudellen muutoin hyvin rauhallista kylänraittia pitkin.

Näin Ylitorniolta kotoisin oleva valokuvaaja Tiina Mäki muistelee Inarin Pride-tapahtumaa.

Mäki on seurannut pohjoisen Pride-juhlintaa Inarissa, Rovaniemellä ja Torniossa kameran linssin läpi.

SápmiPride kulkue
Sápmi Prideillä Lapin kaunis luonto antaa oman mausteensa juhlintaan.Tiina Mäki

Idea kuvaprojektista syntyi Rovaniemellä Arctic Pride -tapahtumassa, kun Mäki koki suunnatonta riemua ja ylpeyttä katsellessaan kirjavaa kulkuetta.

– Silloin päätin, että mie haluan kokea nämä kaikki ja dokumentoida pohjoista ylpeyttä. Mielestäni se on myös pala tärkeää lappilaista historiaa ja tulevaisuutta.

Yhteisiksi piirteiksi pohjoisen Prideilla Mäki mainitsee lämmön, vilpittömyyden ja rentouden. Vapaaehtoisten merkitys pohjoisessa onkin suuri ja isompien tukijoiden lisäksi mukana on usein pieniäkin yrittäjiä ja käsityöläisiä.

Nainen tekee isoja saippuakuplia.
Pride-kulkueen lisäksi mukana on myös monenlaista muuta ohjelmaa.Tiina Mäki

Mäen valokuvaprojekti onkin omistettu kaikille vapaaehtoisille, tukijoille ja ennen kaikkea rohkaisuksi kaikille vaikeassa tilanteessa oleville.

– En ole tehnyt tätä missään vaiheessa itselleni vaan kaikille muille. Sellaisille, jotka ovat joskus muuttaneet pois pohjoisesta, koska ovat kokeneet elonsa jotenkin hankalaksi pienissä ympyröissä. Ja lisäksi sellaisille, jotka tällä hetkellä painivat hankalan tilanteen kanssa.

Poro sateenkaarilippu selässä.
Rovaniemellä poro on toiminut Pride-kulkueen maskottina jo useamman vuoden ajan.Tiina Mäki

Mäen mielestä parasta pohjoisen tapahtumissa on kuitenkin se, että jokaisella on oma paikallinen erikoisuutensa tai muuten vahva identiteetti.

Sápmi Prideillä korostuvat saamelaisuus ja Lapin karun kaunis luonto, kun taas Rovaniemellä Pride järjestetään kevättalvella, jolloin aurinkoinen talvisää tuo oman mausteensa tasa-arvon juhlaan.

Pride-tapahtumille on kysyntää

Oulussa Pride-tapahtuma järjestettiin viimeksi vuonna 2012. Tämä vuoden tapahtuman tuottaja Martu Väisänen kertoo, että Pride-tapahtuman järjestämistä Oulussa toivottiin paljon. Väisäsen mukaan Pride-tapahtumien suosio on kasvanut koko Suomessa merkittävästi.

– Koko Suomessa järjestetään tänä vuonna noin 20 Pride-tapahtumaa. Mielestäni se kertoo siitä, että pienet paikkakunnatkin alkavat olla jo valmiita tällaisiin tapahtumiin.

Pride kulkue
Ilkivallasta huolimatta Border Pridet Torniossa keräsivät enemmän osallistujia kuin oltiin osattu odottaa.Tiina Mäki

Helsingissä Pride-kulkue kolminkertaisti osallistujamääränsä tänä vuonna. Poliisin mukaan osallistujia oli lähemmäs 100 000, mikä on enemmän kuin Lordin Eurovision-laulukilpailun voitonjuhlissa Senaatintorilla vuonna 2006.

Sekä Mäen että Väisäsen mukaan on tärkeää, että pienilläkin paikkakunnilla järjestetään Pride-tapahtumia.

– Monesti ihmetellään, miksi Prideja järjestetään. Kyllähän niille on tarvetta vielä. Kysymys on kuitenkin yhdenvertaisuudesta ja samoista oikeuksista ja velvollisuuksista kaikille kansalaisille, Väisänen sanoo.

Pridekulkue talvella
Pride-kulkue on kaikille avoin tapahtuma ja mukana onkin usein kaikenikäisiä.Tiina Mäki

Mäki tiivistää asian lyhyesti ja ytimekkäästi yhteen lauseeseen.

– Rakkaus kuuluu kaikille, sole poka mikhään höpöhomma.

Lue lisää:

Sateenkaarilippuja ja värikkäitä peruukkeja – maailman riehakkaimpia Pride-juhlia kuvina

Näin Helsingin 100 000 ihmistä kerännyt Pride-kulkue eteni – katso kuvagalleria