1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Robin

Ensi kertaa julkisuudessa: Robinin äiti kertoo, kuinka kasvatti poptähden ja toimii nyt managerina muille

Nina Packalen on pysynyt poissa julkisuudesta, mutta kertoo nyt Yle Uutisten haastattelussa oman puolensa tarinasta. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2018.

Robin
Nina Packalen
Ville Vedenpää / Yle

– Joo joo, vastasi Robin äidilleen, joka halusi puhua poikansa kanssa poptähteydestä.

Keskustelu käytiin pari vuotta sitten Packalenien kotona lukiota käyvän Robinin huoneessa. Nina Packalen oli tiedustellut pojaltaan, että ymmärtäähän tämä, että asiat ja tilanteet muuttuvat ja menestys ei ole välttämättä jatkuvaa.

Äiti ei ollut täysin tyytyväinen poikansa vastaukseen. Lopulta Robin kääntyi tuolissaan ympäri ja sanoi äidilleen, ettei ole mitään hätää, sillä vanhemmat olivat kasvattaneet hänet niin hyvin.

– Silloin tuli sellainen fiilis, että on tullut tehtyä asioita oikein. Vaikka varmasti on tehty sellaisiakin asioista, mistä Robin on eri mieltä, Nina Packalen nauraa.

Uusi aikakausi

Tämän vuoden Ruisrock on juuri päättynyt ja turkulaisen kahvilan pöydässä istuu maanantaina Nina Packalen. Hän on ollut viikonlopun aikana parina päivänä kuskina muille.

Sunnuntaina hän pääsi itsekin festivaalialueelle näkemään, kun poikansa Robin teki Ruisrockissa yllätysesiintymisen Sunrise Avenuen keikalla.

Packalen on haastateltavana ensimmäistä kertaa. Hän on miehensä kanssa kieltäytynyt kaikista haastatteluista siitä lähtien kun heidän poikansa Robin nousi julkisuuteen poplaulajana.

– Robinin suosio oli shokki. Olemme kuitenkin hyvin tavallinen perhe. Kysyin itseltäni, kenen elämää elän.

Nina Packalen

Nyt poika on 19-vuotias, asuu omillaan ja aloitti juuri varusmiespalveluksensa.

Vuosia poikansa mukana liikkuneella Nina Packalenilla on alkamassa elämässä uusi aikakausi. Ja siitä löytyy myös syy tähän haastatteluun. Hän hyödyntää nyt sitä, mitä on musiikkibisneksestä oppinut ja on alkanut tehdä managerin hommia. Packalen tiedostaa myös sen, että managerin työhön kuuluu julkisuus.

– Jos Robinin tarinaa ei olisi tässä taustalla, niin en tiedä olisinko tässä hommassa. Olen nähnyt tosi ison skaalan siitä, mitä tämä on ja haluan antaa panokseni artistien tukemiseen ja auttamiseen heidän urallaan, Packalen sanoo.

Robinin suosio oli shokki

Robinin ensimmäinen kappale Frontside Ollie julkaistiin tammikuussa 2012 ja se nousi yhdessä yössä valtavaksi ilmiöksi YouTube-videollaan. Robin oli tuolloin vasta 13-vuotias ja Suomessa ei vastaavaa teinitähteä oltu nähty.

Yllättävä suosio muutti kertaheitolla turkulaisen Packalenin perheen elämän. Nina Packalen katsoi epäuskoisena, kuinka hänen poikaansa vietiin joka paikkaan tv-uutisista lähtien.

– Se oli shokki. Olemme kuitenkin hyvin tavallinen perhe. Kysyin itseltäni, kenen elämää elän. Jouduin miettimään paljon asioita uudesta näkökulmasta. Sanotaan, että tuli kylmä pyyhe silmille. Sitä piti sitten alkaa vähän lämmitellä, Packalen muistelee.

– Aika yksin me olemme vanhempina olleet tässä kelkassa. Ei ole paljon ollut keneltä kysyä neuvoa.

Nina Packalen

Oman pojan nousu musiikkimaailman puhutuimmaksi ilmiöksi tuli Nina Packalenille erikoiseen aikaan. Hän oli äitiyslomalla, sillä Robinin pikkusisko oli vasta puolivuotias.

Tunteiden vuoristorataa lisäsi se, että Packalenin hyvä ystävä oli kuollut syöpään vain viikkoa aikaisemmin.

– Kontrasti oli niin radikaali. Samassa hetkessä eli valtava suru ja oman pojan menestys. Tapahtumat siinä hetkessä muistuttivat siitä, miten elämässä voi samanaikaisesti tapahtua asioita suuntaan tai toiseen. Pystyykö siihen valmistautumaan? Mä uskon, että ei pysty. On vain opittava elämään niiden kanssa.

Nina Packalen
Täysi-ikäinen Robin on asunut omillaan jo hetken aikaa. Välit äitiin ovat pysyneet avoimina ja he ovat yhteyksissä miltei päivittäin.Ville Vedenpää / Yle

Robinin suosioon piti kuitenkin mukautua nopeasti. Packalenin perhe joutui tekemään heti päätöksiä. Vanhemmat päättivät, että he eivät ala poikansa managereiksi, vaan managerin hommia alkoi hoitaa pitkän linjan musiikkialan ammattilainen Hannu Sormunen. Vanhemmat myös päättivät, että eivät anna lainkaan haastatteluja.

Rekrytointialalla työskennellyt ja terapia-alaa opiskellut Nina Packalen päätti siirtyä poptähdeksi nousevan poikansa taustajoukkoihin. Se oli tärkeää äitinä olemisen lisäksi.

– Mä ajattelin, että kyllä se on minun tehtäväni pysyä tässä rinnalla ja matkassa mukana. Kysymys on kuitenkin isoista jutuista, jotka ovat monelle aikuisellekin haastavaa hallita, saati sitten noin nuorelle pojalle.

Vanhempien piti opetella musiikkialan lainalaisuudet itse, sillä vastaavaa eivät muut olleet Suomessa kokeneet.

– Aika yksin me ollaan vanhempina oltu tässä kelkassa. Ei ole paljon ollut keneltä kysyä neuvoa. On pitänyt luottaa omaan intuitioon, että asiat menevät niin kuin niiden pitää mennä.

Mutsista manageriksi

Turun moottoritie Helsinkiin on tullut vuosien aikana Nina Packalenille erittäin tutuksi. Hän on kuskannut poikaansa edestakaisin esiintymisiin, harjoituksiin ja haastatteluihin. Kilometrejä on kertynyt kymmeniä tuhansia.

Vaikka elämä on välillä ollut matkalaukkuelämää, se on myös antanut paljon. Nina Packalen on päässyt näkemään poikansa kautta, millaista artistin elämä Suomessa on.

Manageri on hoitanut omat hommansa, mutta töihin on joutunut myös poptähden äiti. Packalen on ollut mukana miltei kaikessa sopimusneuvotteluista Robinin musiikkivideoiden behind the scenes -materiaalien kuvaamiseen.

Nina Packalen on kokenut, että hänen tärkein tehtävänsä on ollut olla pojalleen läsnä ja varmistaa, että tämän pääkoppa pysyy mukana pyörityksessä. Packalen on ollut rakentamassa Robinin artistikuvaa managerin rinnalla.

– Olemme huomioineet sen, mitä hän on itse halunnut tehdä ja mihinkään ei ole pakotettu. Vuosien aikana on otettu huomioon myös Robinin ikä. Esimerkiksi 13-vuotias ei voi tehdä biisejä tai laulaa tietyistä aiheista, koska elämänkokemusta ei ole vielä riittävästi. Uskottavuus on artistin ammatissa oleellinen asia.

Nina Packalen
Packaleneilta on kysytty usein, kuinka he ovat kasvattaneet Robinista niin fiksun nuoren miehen. – Olemme varmaan tehneet asioita, jotka ovat vaan sitten menneet hyvin ja onhan Robinin luonteellakin merkityksensä, sanoo Nina Packalen.Ville Vedenpää / Yle

Robin osallistui Vain elämää -ohjelmaan viime vuoden keväällä. Samalla kaudella oli mukana Tiktak-yhtyeestä tunnetuksi tullut Petra. Nina Packalen tutustui laulajaan, ja muutaman tapaamiskerran jälkeen he tekivät managerointisopimuksen viime vuoden lopussa.

Sattumalta Robinin ja Petran tausta on hyvin samanlainen, sillä molemmat aloittivat uransa hyvin nuorina.

– Managerin ammatissa oli aikaisemmin herkästi negatiivinen kaiku. Tänä päivänä on luonnollisempaa, että manageri on siinä rinnalla. Artistin on tärkeä saada keskittyä omaan juttuunsa. Petrallakin on ollut omat joukkonsa ja miehensä on mukana bändissä, mutta sellaista ulkopuolista tukea ei ole ollut.

Nina Packalen sanoo, että on kasvanut poikansa poptähteyden myötä ihmisenä ja ammattilaisena. Hän uskoo, että hänellä nyt paljon annettavaa oppimastaan muille artisteille.

– Jos joku olisi sanonut minulle kymmenen vuotta sitten, että olet jonain päivänä Tiktakin Petran manageri tai sun pojasta tulee poptähti, olisin nauranut.

Nina Packalen

Managerina Packalen haluaa rakentaa artistin uralle jatkumoa pelkkien sopimusneuvottelujen lisäksi. Kaikki perustuu artistin ja managerin väliseen luottamukseen, rehellisyyteen ja avoimuuteen sekä artistista välittämiseen.

– Tärkeintä on se, että ihminen jonka eteen tekee duunia, pysyy kasassa ja voi hyvin. Kun tietää, miltä tuntuu, kun revitään joka paikkaan voi ymmärtää artistia ja tietää miten tärkeää on olla lähes joka asiassa mukana. Pitää osata asettaa rajat ja tietyt loma-ajat pitää olla artisteillakin. Se ei kanna hedelmää, jos niin sanotusti flippaa.

– Jos joku olisi tullut minulle sanomaan kymmenen vuotta sitten, että olet jonain päivänä Tiktakin Petran manageri tai sun pojasta tulee poptähti, olisin päästänyt sen päiväiset naurut, että älkää unta nähkö, Packalen nauraa.

Henkistä pääomaa

Nina Packalen näyttää poikansa kuvaa kännykästä. Robin on ajanut edellisiltana tukkansa siiliksi ennen armeijaan astumista.

Robin on asunut omillaan jo hetken aikaa. Välit äitiin ovat pysyneet avoimina ja he ovat tekemisissä yhä miltei päivittäin.

Monet ovat kysyneet Packaleneilta, miten he ovat kasvattaneet noin fiksun nuoren miehen. Nina Packalenin mukaan siihen on ollut vaikeaa vastata.

– Olemme varmaan tehneet asioita, jotka ovat vaan sitten menneet hyvin ja onhan Robinin luonteellakin merkityksensä. Vanhemmuuteen liittyy paljon juttuja, jotka eivät näy missään muualla kuin siinä henkisessä pääomassa, mikä meidän perheellä on olemassa.

Robinin vanhemmat ovat pystyneet pitämään nuoren miehen kasassa kaiken pyörityksen keskellä ja julkisuuskin on kohdellut pääosin hyvin. Vaikka nuori poptähti tietää, mitä sosiaalinen media voi tuoda tullessaan.

– Shittiä tulee niskaan, tekipä mitä vaan, poika sanoi aikanaan, Packalen nauraa.

Nina Packalen on oppinut poikansa poptähteyden myötä venymään ja tarvittaessa tekemään töitä kellonajasta riippumatta. Hän tekee sitä rakkaudesta lajiin.

Packalen on jo kasvattanut yhden poptähden Suomeen.

– Kyllä tämä on antanut aivan hirvittävästi. Kun katson poikaani, niin näen hänen voivan hyvin ja nauttivan elämästään.

Lue seuraavaksi