Hyppää sisältöön

Lappiin annettiin hellevaroitus – Sodankylässä ylittyi jo 30 astetta

Kesän lämpöennätys rikottiin keskiviikkona Lapissa. 30 asteen raja on rikkoutunut viimeksi kolme vuotta sitten.

Vesisuihku virkistää helteellä. Kuva: Suvi Turunen / Yle

Lappiin on annettu harvinainen hellevaroitus. Ilmatieteen laitos varoittaa, että lähivuorokauden aikana Etelä- ja Keski-Lapissa on odotettavissa tukalaa hellettä.

Hellevaroitusta ei annettu turhaan, sillä Sodankylässä Ilmatieteen laitoksen mittauspisteellä oli jo +30,1 astetta keskiviikkona iltapäivällä. Viimeksi näin kuumaa on Suomessa mitattu vuonna 2015.

Hellevaroituksella pyritään ehkäisemään kuumasta aiheutuvia terveysongelmia. Varoitukset on suunnattu erityisesti riskiryhmille sekä ulkona työskenteleville.

Ilmatieteen laitos on jakanut hellevaroitukset kolmeen vaaratasoon. Nyt Lappiin annettu keltainen varoitustaso, tukala helle, merkitsee yli +27 asteen päivälämpötilaa ja yli +20 asteen keskilämpötilaa.

Oranssitasolla eli erittäin tukalassa helteessä korkein lämpötila on yli +30 astetta ja keskilämpötila +24 astetta. Ilmatieteen laitos antaa punaisen varoituksen, kun tulossa on äärimmäisen tukalaa hellettä. Tuolloin lämpö kipuaa yli +35 asteen ja vuorokauden keskilämpötila on yli +28 astetta.

30 plusasteen raja meni rikki

Koko Lapissa on ollut viime päivät hyvin lämmintä. Alkuviikolla asteita on ollut enimmillään 27-28, mutta keskiviikkona Sodankylässä päästiin jo seuraavalle kymmenelle. Ilmatieteen laitoksen mittauspisteeseen kirjautui lukema +30,1 astetta. Se päihitti puolella asteella kesän aiemman lämpöennätyksen, 29,6 astetta, joka mitattiin Kemiönsaarella, Helsinki-Vantaalla ja Kouvolassa 15. toukokuuta.

Keskiviikko on ollut helteisen kuuma päivä koko Lapissa aivan pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Ilmatieteen laitoksen mukaan Ylitorniolla ja Rovaniemellä lämpötila on noussut 29,2 asteeseen ja lähes 29 asteeseen on päästy myös Pellossa, Savukoskella ja Kittilässä. Hellelukemissa on oltu koko maakunnassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkuu hyvin lämpimänä koko loppuviikon ajan ja mahdollisesti pitempäänkin. Kuuminta on maan keski- ja pohjoisosissa. Etelä-Suomessa on pilvisempää, ja lämpötilat ovat parinkymmenen asteen tuntumassa. Lähipäivinäkin Lapissa 30 asteen ylittyminen on hyvin mahdollista.

11.7.2018 klo 16.50 Juttua täydennetty tuoreilla lämpötilatiedoilla.

Lue lisää:

.
.