Hyppää sisältöön

Porin lentoaseman aukiolo voi supistua kolmeen tuntiin – Ilmailuopisto: "Hankalammaksi menee"

Suomen Ilmailuopisto yllättyi mahdollisista Porin lentoaseman aukioloaikojen muutoksesta. Lennonjohtoyhtiö ANS Finlandin saaman tiedon mukaan lennonjohdon aukioloajat voivat supistua kolmeen tuntiin arkipäivisin syyskuusta alkaen.

Suomen Ilmailuopisto on Porin lentoaseman pääasiakas kaupallisen liikenteen loputtua. Kuva: Katja Halinen / Yle

Porin lentoaseman lennonjohtajia koskevat yt-neuvottelut vaikuttavat myös Suomen Ilmailuopistoon. Yt-neuvottelujen päätteeksi on lennonjohtajien työnantajan ANS Finlandin saamien tietojen perusteella mahdollista, että lentokentän aukioloajat supistuvat rajusti.

Heidän mukaansa lentoaseman ylläpitäjä Finavia on tilannut lennonvarmistuspalvelua kolme tuntia arkipäivisin Porissa syyskuusta alkaen. Finavia ei vahvista tietoa.

Yllätys ilmailuopistolle

Muutos vaikuttaisi merkittävästi myös Porissa lentokoulutusta antavaan Suomen Ilmailuopistoon. Opiston toimitusjohtaja Juha Siivonen yllättyi tiedosta. Hänen mukaansa kyseessä olisi raju muutos.

– Toistaiseksi mennään seitsemän tunnin aukiolon mukaan, Siivonen sanoo.

Opiston toiminta ei pysähtyisi aukioloaikojen supistamiseen, mutta hankaloittaisi sitä.

Juha Siivonen, Suomen Ilmailuopisto

Siivonen uskoo kuitenkin, että kolmen tunnin aukioloaika on eräänlainen lähtökohta ja siitä keskustellaan. Opiston toiminta ei täysin pysähdy aukioloaikojen supistamiseen, mutta hankaloittaa sitä.

Tietyt harjoitukset voidaan tehdä myös ilman lennonjohtoa. Lennonjohtaja kuitenkin lisää turvallisuutta, jos liikennettä ja lentokoulutusta on vilkkaasti.

– Supistettua lennonjohtoa tuskin voi hajauttaa ympäri päivää, mutta siinä tapauksessa voisimme säätää niiden harjoitusten aikataulua, joissa lennonjohtoa tarvitaan, hän kertoo.

Noin puolet mahdollisesti irtisanotaan

Kaupallinen liikenne päättyi Porin lentoasemalla toukokuussa, kun lentoyhtiö Nextjet hakeutui konkurssiin. Tällä hetkellä Suomen Ilmailuopisto on lentoaseman pääasiakas. Lennonjohtajien henkilöstömäärä pitää sopeuttaa vastaamaan nykytilannetta, kun töitä on huomattavasti vähemmän.

Lennonjohtoa järjestävän ANS Finlandin operatiivisen johtajan Heikki Isomaan arvion mukaan yt-neuvottelut koskevat enintään kolmen työntekijän työsuhteen päättymistä. On myös mahdollista, että 1–4 henkilöä lomautetaan tai osa-aikaistetaan. Tällä hetkellä Porin lentoasemalla on töissä yli viisi lennonjohtajaa.

– Edessä on kuuden viikon neuvotteluaika. Sen aikana saadaan tarkempaa tietoa, että millaisena tämä toteutuu, Isomaa kertoo.

Pidemmällä aikavälillä säännöllisen reittiliikenteen päättyminen voi olla kohtalokasta Porin lentoasemalle. Finavia ylläpitää vain kenttiä, joilta on kotimaista reittiliikennettä.

Klo 16:43 lisätty, että Finavia ei kommentoi.