1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aikuistuminen

Nuorten Prometheus-leirit ovat vielä harvinaisia pohjoisessa – Uskonnollisesti sitoutumattomilla leireillä ei kaihdeta hankaliakaan kysymyksiä: "Jos teidän kulttuurissa on oikein syödä eläimiä, niin miksei ihmisiä?"

Pohjanmaalla ja sitä pohjoisempana järjestetään vain yksittäisiä Prometheus-leirejä. Vierailimme Vaasan leirillä, jonne osanottajia on tullut ympäri Suomen.

Aikuistuminen
nuoria leirillä
Rippikoulujen rinnalle tulleilla Prometheus-leireillä aikuistuvia nuoria herätellään pohtimaan arvomaailmaansa.Anna Wikman / Yle

15 hengen ryhmä nuoria jaetaan pienemmiksi ryhmiksi ja lähetetään kiertämään tehtävärasteja. Wilhelmiina Kurki, Myy Rantanen, Helmi Kujanpää ja Ilona Varga kohtaavat yhdellä rastilla kaksi henkilöä, joista toinen makaa pöydällä. Pöydän vierellä on muun muassa pihtejä, mustapippuria ja suolaa.

– Elämäntarkoituksenani on tulla syödyksi. Se on osa minun kulttuuriani, toteaa pöydällä makaava nainen.

Toinen henkilö kehoittaa tyttöjä osallistumaan paloitteluun ja pohtimaan, mikä mauste soveltuisi hyvin ihmislihalle. Tytöt eivät näytä olevan kovin innokkaita maistamaan ihmislihaa.

– Jos teidän kulttuurissa on oikein syödä eläimiä, niin miksei sitten ihmisiä?, kysyy paloitteluun yllyttävä henkilö.

Leiriohjaaja Tuomas Rutasen mukaan tämänkaltaisen, ehkä hieman provosoivan tehtävän on tarkoitus houkutella nuoret pohtimaan arvovalintoja ja mikä on oikein tai väärin. Onko toisen ihmisen elämä arvokkaampi kuin toisen?

Nuoret keskustelemassa, onko orjuutus oikein
Onko toisen ihmisen elämä arvokkaampi kuin toisen? Nuoret pohtimassa, onko orjuutus oikein.Merja Siirilä / Yle

Ennätysmäärä osallistujia

Prometheus-leirille osallistuu tänä kesänä ennätyksellisen paljon nuoria. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomille leireille on ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa. Prometheus-leirejä on järjestetty Suomessa jo lähes 30 vuoden ajan. Vaikka Prometheus-leirit ovat yleisiä Etelä-Suomessa, ovat ne pohjoisemmassa Suomessa vielä harvinaisuus.

Pohjanmaalla leirejä on järjestetty vasta muutamana vuotena. Yksi syy tähän voi olla rippileirien vahva asema alueella.

– Pohjanmaalla voi olla luonnollisempaa mennä riparille ja välttämättä ei ajatella, että voisi mennä myös protuleirille, ylivieskalaissyntyinen Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen kertoo.

Prometheus-leirin tukiyhdistys haluaakin muistuttaa, että leirille voi osallistua, vaikka kävisi rippileirin.

– Prometheus-leiri ja rippileiri eivät sulje missään nimessä pois toisiaan, vaan ihan hyvin voi käydä kummankin, jos siltä tuntuu ja sehän olisi ihanteellistakin, kertoo Vaasan leiriohjaaja Tuomo Rutanen.

Ahvenaisen mukaan myös tietoisuus protuleireistä on lisääntynyt viime vuosien aikana. Markkinointia on tehty erityisesti sosiaalisessa mediassa ja kouluvierailuilla.

Hämeenlinnasta kotoisin oleva Wilhelmiina Kurki ja Nokialta leirille tullut Helmi Kujanpää valitsivat Promotheus-leirin rippileirin sijaan.

– En kuulu kirkkoon, mutta tykkään kuitenkin keskustella ja tämä vaikutti kivalta, Kurki kertoo.

Nuoria keskustelemassa
Promotheus-leirillä teemoja käydään läpi yhdessä keskustellenMerja Siirilä / Yle

"Mieleenjäävimmät jutut on kyllä ollut keskusteluita"

Viikon kestävän leirin teemoihin kuuluu nuoria koskettavia aiheita, kuten ihmissuhteet, erilaisuus, tulevaisuus ja maailmankuvat. Aiheisiin ei pyritä antamaan valmiita vastauksia, vaan tärkeää on auttaa nuoria muodostamaan omat mielipiteensä asioista. Teemoja käydään läpi yhdessä keskustellen.

Yksi päivän tehtävärasteista käsittelee ihmisen arvoa. Tehtävärastilla aihetta herätellään orjakauppiaana esiintyvän henkilön avulla. Aihe herättää nuorissa paljon keskustelua ja nuoret pohtivatkin, mikä oikeuttaa itsensä laittamaan ylempiarvoiseksi kuin toisen.

– Mä aloin heti ekana miettimään sitä, että mitä on koulussa opetettu orjakaupasta ja kuinka väärin se oli. Mä en halua, että sitä koskaan enää tulisi, Helmi Kujanpää toteaa.

Tulisiko tällaisista aiheista keskusteltua normaalisti kavereiden kanssa? Wilhelmiina Kurjen mukaan ei ainakaan näin syvällisesti.

– Hyvinkin saatetaan sivuta näitä aiheita, mutta täällä niihin pääsee perehtymään oikein kunnolla.

Viikon kestävä aikuistumisleiri tarjoaa nuorille elämyksen, josta jää ikuinen muisto.

– Me ollaan leikitty paljon, keskusteltu tosi paljon, myös syöty paljon hyvää ruokaa. Ne mieleenjäävimmät jutut on kyllä ollut keskusteluita, Wilhelmiina Kurki toteaa.

– Jos ne nuoret saisivat jotain eväitä elämäänsä tämän kautta, niin se olisi todella antoisaa, myös mullekin, lisää leiriohjaaja Tuomas Rutanen.