Herätys: Trump, Putin ja Suomen Nato-optio, kuinka paljon maksaa lapsen saaminen ja koko maassa lämmintä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Miehet nostavat natolippua salkoon.
Armando Babani / EPA

Kun Trump ja Putin tapaavat, voiko se vaikuttaa Suomen Nato-optioon?

Pitääkö Suomen olla huolissaan asemastaan, kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit puivat suhteitaan Helsingissä? Huoli ei ole tarpeen, vastaavat turvallisuuspolitiikan asiantuntijat. Selvitimme, mikä voisi olla presidenttien tapaamisen merkitys Suomen turvallisuudelle.

Millaisen loven lapsi tekee vanhempansa kukkaroon? Yle laski vauvalle hintalappuja

Suomalaisia syntyy yhä vähemmän. Lastenhankintaa lykätään useista syistä. Osa nuorista aikuisista ajattelee, ettei lapsi sovi elämäntilanteeseen, osa ei tee lapsia taloudellisen epävarmuuden takia. Laskimme kahden perheen ja asiantuntijoiden kanssa, millaisen loven lapsi tekee vanhempansa kukkaroon.

vauva  vanhemman sylissä
AOP

Suomalaiset suhtautuvat Putiniin hyvin epäluuloisesti

Suomeen pian saapuva Venäjän presidentti Vladimir Putin ei herätä suomalaisissa luottamusta. Ylen teettämän kyselyn mukaan vain kaksi prosenttia suomalaisista uskoo, että Putin olisi tehnyt maailmasta turvallisemman. Selvä enemmistö kokee hänen kärjistäneen myös vastakkainasettelua.

Vladimir Putin puku yllään, levittelee käsiään.
Sergei Chirikov / EPA

YK:n pääsihteeri huolissaan Nicaraguan tilanteesta

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on erittäin huolissaan Nicaraguan väkivaltaisista levottomuuksista, ja hän pahoittelee ihmishenkien menetystä presidentti Daniel Ortegan vastaisissa mielenosoituksissa. Pääsihteeri kehottaa osapuolia kunnioittamaan rauhanvälittäjien työtä ja pidättäytymään väkivallan käytöstä.

Nuoria mielenosoittajia Masayan kaupungissa Nicaraguassa 13. toukokuuta.
Nuoria mielenosoittajia Masayan kaupungissa Nicaraguassa 13. toukokuuta.Jorge Torres / EPA

Koko maassa lämmintä, pohjoisessa tukalan kuumaa

Torstaina kuurottelee ja ukkostaa paikoin etelässä sekä lännessä. Ylen meteorologin Seija Paasosen mukaan suurimmassa osassa maata sää on kuitenkin aurinkoista. Lämpötila kohoaa laajalla alueella 25 asteeseen tai sen yläpuolelle, Lapissa paikoin jopa 30 asteen vaiheille. Etelässä lämpötila on runsaamman pilvisyyden takia 20–25 astetta.

Sääkartta
Yle

Lue lisää säästä täältä.