Hyppää sisältöön

Miten ostaa eettisesti tuotettua broileria – eläinoikeusjärjestö ja Siipikarjaliitto vastaavat

Yle paljasti väärinkäytöksiä broileriteurastamolla. Teurastamoiden eläinsuojeluongelmia voisi ehkäistä videovalvonta, jonka materiaalin myös viranomainen saisi haltuunsa.

Broilerinlihan suosion kasvu on hidastumassa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

– Täysin eettistä broileria ei ole tarjolla. Broilerieläimen äärimmäinen jalostus jo itsessään aiheuttaa terveysongelmia linnuille, sanoi Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelä A-studion keskiviikkoisessa haastattelussa.

Kivelän mukaan kaikki broileri on tehotuotettua, eli sitä kasvatetaan valtavissa halleissa, joissa elää tuhansia tai kymmeniä tuhansia lintuja.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Haminan mielestä kuluttaja voi tehdä eettisen valinnan laittamalla ostoskoriinsa suomalaisen broilerituotteen.

– Eettisemmän broilerin tunnistaa joutsenmerkistä. Suomalaisen lihan koko tuotantoketju on jäljitettävissä ja broilerit muun muassa saavat laadukasta ravintoa.

Teurastamot videovalvontaan?

Ylen tutkiva toimitus MOT paljasti Naapurin Maalaiskanan teurastamossa tapahtuneita väärinkäytöksiä.

A-studiossa haastatellun Eviran lihantarkastusyksikön johtajan Marjatta Rahkion mielestä lihantuotannon eettisyyspohdinta painottuu teurastamon sijasta usein eläinten kasvatusvaiheeseen.

Ylen julkaisemasta jutusta selvisi, että Naapurin Maalaiskana teurasti myös luomubroilereita, jotka elävät pidempään ja väljemissä oloissa kuin tavalliset broilerit.

Yksi teurastamon eläinsuojelurikkomuksista tapahtui, kun lintuja niiden jaloista ripustanut työntekijä löi vielä elossa olevaa luomubroileria.

Kivelän mukaan teurastamoiden ongelmia voisi ehkäistä pakollinen videovalvonta.

– Esille tulleet tapaukset kertovat, että teurastamoissa tahti on niin nopea, ettei paikalla oleva eläintarkastuslääkäri ehdi valvomaan koko tuotantoa.

Eviran Rahkio toivoo uuteen eläinsuojelulakiin viranomaisille oikeutta asettaa tuotantotiloihin kamera silloin, kun on syytä epäillä eläinsuojelurikkomuksia. Viranomainen voisi saada myös pääsyn teurastamon itse kuvaamaan videovalvontaan.

Lisää aiheesta: