1. yle.fi
  2. Uutiset

Au revoir, 118-vuotias metrolippu! – Pariisin metro siirtyy automaattijärjestelmään

Myös turisteille ja epäsäännöllisesti metroa käyttäville matkustajille on suunnitteilla digitaalisesti luettavat matkakortit.

metro
Pariisi Ranska Metro portaat.
Jean Schweitzer / AOP

Niitä on käytetty vuodesta 1900 saakka. Pariisin metro käynnisti tuolloin toimintansa, ja käyttöön otettiin pahviset, suorakulmion muotoiset liput. Nyt liput ovat jäämässä historiaan.

Ile-de-Francen eli Pariisin ja sen lähialueiden liikennöinnistä vastaava IDFM päätti keskiviikkoisessa kokouksessaan äänestyksen jälkeen, että metrolippujen automaattijärjestelmä otetaan käyttöön 2021 mennessä. Se korvaa nykyiset liput ja siirtymävaihe on portaittainen.

Pahviliput ovat yksi Pariisin symboleista ja ne ovat turisteille erottamaton osa vierailukokemusta. Kertakäyttölippuja myydään 550 miljoonaa vuosittain. Liput on kuitenkin helppo kadottaa ja ne päätyvät usein roskaamaan katuja.

Pariisin metrolippu
Käytettyjä Pariisin metrolippuja on jäänyt pyörimään myös monien suomalaisturistien taskujen pohjille.Yle

Lisäksi lippujen magneettinauha rikkoutuu helposti.

– Viisi prosenttia metrolippujen magneettinauhoista rikkoutuu, ja se turhauttaa asiakkaita, sanoi IDFM:n tiedottaja Sebastien Mabille.

Iso osa Pariisin alueella liikkuvista ihmisistä käyttää jo nyt viikon, kuukauden tai vuoden voimassa olevaa sähköistä matkakorttia. IDFM ottaa lisäksi käyttöön kaksi erilaista vaihtoehtoa, jotka on suunniteltu turisteille tai silloin tällöin metroa käyttäville matkustajille. Nämä otetaan käyttöön ensi vuoden huhtikuussa ja lokakuussa.

Pariisin metro on kymmenenneksi ruuhkaisin metrojärjestelmä maailmassa. Vuosittain sitä käyttää 1,5 miljardia matkustajaa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi