1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

Niinistö: Brysselin Nato-illallinen ennakoi onnistunutta Putinin ja Trumpin tapaamista Helsingissä

Presidentin mukaan Yhdysvaltain ja Euroopan suhteet ovat paremmalla tolalla kuin on pelätty.

Nato
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (kesk.) osallistui eurooppalaisten Nato-maiden johtajien ja pääsihteeri Jens Stoltenbergin (vas.) kanssa ryhmäkuvaan illallisen yhteydessä Brysselissä.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump (kesk.) osallistui eurooppalaisten Nato-maiden johtajien ja pääsihteeri Jens Stoltenbergin (vas.) kanssa ryhmäkuvaan illallisen yhteydessä Brysselissä.Christian Bruna / EPA

BrysselNato-maiden johtajat kokoontuivat keskiviikkoiltana illalliselle Brysselin huippukokouksen yhteydessä. Mukana olleen presidentti Sauli Niinistön mukaan Yhdysvaltain ja Euroopan suhteet ovat keskustelun perusteella pelättyä paremmassa kunnossa.

– Tämä kokous meni paljon rauhallisemmin kuin monet erilaiset kauhukuvat joita olemme saaneet lukea, Niinistö sanoi illallisen jälkeen suomalaistoimittajille.

Kauhukuvissa Nato-kokoukselle ennakoitiin esimerkiksi samankaltaista loppua kuin Kanadassa pidetylle G7-kokoukselle, jonka päätöslauselmasta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti nimensä pois ja haukkui kokousta isännöineen Kanadan pääministerin Justin Trudeaun.

Parissakymmenessä illallisella pidetyssä puheenvuorossa ei kuultu Niinistön mukaan poikittaista sanaa transatlanttisesta yhteistyöstä. Moni oli myös pitänyt Helsingissä maanantaina järjestettävää Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamista "tarpeellisena ja hyvänä".

– Yleinen odotus on, että jos tämä kokous menee hyvin niin Helsinkikin menee hyvin, Niinistö sanoi viitaten maanantain tapaamiseen.

Hän keskusteli illallisen yhteydessä lyhyesti Helsingin tapaamisesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Niinistö ei halunnut valottaa kahdenvälisen keskustelun sisältöä tarkemmin, mutta korosti että Trumpin ja Putinin tapaaminen on presidenttien ensimmäinen.

– Se tulee olemaan alkukokous, jossa vähän tutustutaan ja katsotaan onko jatkoon mahdollisuuksia, Niinistö sanoi.

Trump ei illallispuheenvuorossaan selvittänyt Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisen tavoitteita, koska sitä ei Niinistön mukaan häneltä kysytty. Trump ei ylipäätään puhunut Venäjästä, vaan Pohjois-Korean tilanteesta ja siitä, miten Yhdysvallat on siinä edennyt.

Nato-maiden johtajat hyväksyivät aiemmin päivällä yksimielisesti päätöslauselman, jonka mukaan Venäjä haastaa sääntöpohjaista kansainvälistä järjestelmää horjuttamalla Ukrainaa. Lauselma toistaa, että Krimin liittäminen Venäjään oli laitonta.

Illalliskeskustelussa korostettiin Niinistön mukaan Naton omaksumaa lähestymistapaa, jossa yhtäällä rakennetaan uskottavaa pelotetta Venäjää vastaan ja samaan aikaan pyritään keskusteluyhteyteen Venäjän kanssa.

Lue seuraavaksi