Vladimir Putin toisi mukanaan oman kokin ja olisi taatusti tunnin myöhässä – tällaisen vieraan saisit Venäjän presidentistä

Venäjän presidentti Vladimir Putinin elämästä on kulunut kohta kaksi vuosikymmentä Venäjän johdossa. Hänen on kerrottu olevan hillitty keskustelukumppani, joka pitää kuivasta huumorista.

Trumpin ja Putinin huippukokous
Helsinki, etualalal Vladimir Putinin kasvot
Videolla vertaillaan maailmanpolitiikan suurmiehiä Donald Trumpia ja Vladimir Putinia.

Millainen vieras olisi Vladimir Putin, jos saisit hänet kylään?

Ainakin joutuisit odottelemaan. Putin on tunnettu siitä, että hän on lähes aina myöhässä tapaamisista.

Putinia ovat joutuneet odottamaan niin paavi Franciscus, kuningatar Elisabet II kuin presidentti Sauli Niinistökin. Putinin entinen puoliso Ljudmila Putina on kertonut, että Vladimir oli usein myöhässä pariskunnan seurustelun alkuaikoina.

– En ollut koskaan myöhässä, mutta Vladimir Vladimirovitš oli aina. Puolitoista tuntia oli normaalia. Muistan odotelleeni metroasemalla. 15 minuutin myöhästely vielä käy, samoin puolen tunnin. Mutta kun tunti kului eikä häntä näkynyt, alkoi itkettää, Ljudmila on muistellut sanomalehti The Guardianin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Moskovskij Komsomolets -lehden lähteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Putin myöhästyy, koska hän valmistautuu tapaamisiinsa niin pikkutarkasti. Jostain syystä Putin on kuitenkin ajoissa televisioesiintymisissään.

Myöhästelyä onkin selitetty (siirryt toiseen palveluun) Putinin halulla horjuttaa neuvottelukumppanin mielenrauhaa ja näyttää valtaansa.

Putinin väheksymät keskustelukumppanit, kuten Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tai Ukrainan presidentti Viktor Janukovytš, ovat joutuneet odottamaan häntä tuntikausia.

Kun Putin vihdoin saapuisi kylään, mukana tulisi satapäinen joukko avustajia ja turvallisuuspalvelujen työntekijöitä. Vierailun yksityiskohdista olisi tässä vaiheessa neuvoteltu jo viikkoja.

Vieras olisi myös varsin omavarainen: Toimittaja Ben Judahin keräämien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Putin tuo ulkomaanvierailuilleen mukanaan oman ruoan, lakanat, siivoojat ja kokit.

Putinin avustajat tarkastavat tiettävästi kaiken hänelle tarjottavan ruoan etukäteen. Maitotuotteisiin hän ei koske, oletettavasti myrkytysriskin takia.

Putinille matkailurutiinit ovat tuttuja. Hän on ollut Venäjän johdossa jo vuodesta 2000 lähtien, ensin presidenttinä, vuosina 2008–2012 pääministerinä ja jälleen presidenttinä tähän päivään saakka.

Päivälliset Pietarissa.
Presidentti Vladimir Putin illasti laivaston juhlapäivää Pietarissa yhdessä puolustusminsteri Sergei Shoigun ja partriarkka Kirillin kanssa heinäkuussa 2017.Alexei Nikolsky / EPA

Putinin varovaisuutta ja myös maailmankuvaa on selitetty hänen taustallaan Neuvostoliiton ja Venäjän turvallisuuspalveluissa. (siirryt toiseen palveluun) Leningradissa vuonna 1952 syntynyt Putin pestattiin Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:hen 1970-luvun puolivälissä.

Vuonna 1985 KGB lähetti 33-vuotiaan Putinin Itä-Saksan Dresdeniin. Siellä hän joutui todistamaan, kuinka Neuvostoliiton kymmeniä vuosia kestänyt valta itäisessä Euroopassa mureni.

Berliinin muurin murruttua vuonna 1989 hän joutui työtovereineen polttamaan KGB:n salaiset asiakirjat, jotta vihaiset saksalaiset eivät saisi niitä käsiinsä. Muutamaa kuukautta myöhemmin työttömäksi jäänyt Putin palasi Venäjälle, BBC kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Putin on kutsunut Neuvostoliiton romahdusta 1900-luvun suurimmaksi geopoliittiseksi katastrofiksi.

Mistä voisit keskustella Putinin kanssa? Ehkä presidentin harrastuksista, jääkiekosta tai judosta.

Tiettävästi hän lukee etenkin historiankirjoja, jotka kertovat Venäjän suurmiehistä ja -naisista: Ivana Julmasta, Pietari Suuresta ja Krimin niemimaan vallanneesta Katariina Suuresta.

Presidentti Putinin on kerrottu olevan ainakin virallisissa yhteyksissä hillitty keskustelukumppani, joka ei näytä tunteitaan.

Toisaalta Turun entinen kaupunginjohtaja Juhani Leppä on kertonut Ilta-Sanomille, (siirryt toiseen palveluun) että hän muistaa Putinin spontaanina vieraana, joka viljeli mielellään "englantilaistyyppistä älykköhuumoria".

Putin vieraili Turussa useasti toimiessaan Turun ystävyyskaupungin Pietarin apulaiskaupunginjohtajana 1990-luvulla. Lepän mukaan Putin ihastui Turkuun ja toi myös puolisonsa ja kaksi tytärtään kylpylälomalle Naantaliin.

Sauli Niinistö ja Vladimir putin pelaavat jääkiekkoa Pietarissa 2012.
Presidentit Sauli Niinistö (vasemmalla) ja Vladimir Putin (oikealla) pelasivat jääkiekkoa Pietarissa 2012.Alexei Nikolsky / EPA

Putin on vieraillut Suomessa kymmeniä kertoja ja on tavannut vanhoja tuttujaan myös presidenttinä tekemiensä vierailujen aikana.

Putinin ura Pietarissa ei kestänyt montaa vuotta. Vuonna 1996 hän siirtyi Moskovaan, jossa hän nousi nopeasti presidentinhallinnon virkamiehestä turvallisuuspalvelu FSB:n johtoon ja lopulta vuonna 1999 pääministeriksi.

Keskustelua Putinin kanssa vaikeuttaisi se, ettei hänen sanomisiinsa voi aina luottaa.

Esimerkiksi kun Ukrainalle kuuluvalle Krimin niemimaalle ilmestyi tunnustuksettomia ja ammattimaisen oloisia sotilaita maaliskuussa 2014, Putin väitti näiden olevan paikallisia kodinturvajoukkoja.

Puolitoista kuukautta myöhemmin hän myönsi lähettäneensä Krimille Venäjän omia sotilaita.

Länsimaat eivät ole myöskään uskoneet Putinin ja Venäjän väitteitä, joiden mukaan Venäjä ei olisi lähettänyt sotilaita Itä-Ukrainaan, osallistunut malesialaisen lentokoneen alasampumiseen, sekaantunut Yhdysvaltain vaaleihin tai myrkyttänyt entistä venäläisvakoojaa ja hänen tytärtään Britanniassa.

Neljä sotilasta kulkee kadulla vihreissä maastoasuissa, kypärät päässään, kasvot peitettyinä. Miehillä on rynnäkkökiväärit. Taustalla näkyy silmälasipäinen siviiilimies, joka taluttaa pipopäisä pikkupoikaa ja on juuri kumartuneena tämän puoleen kuin selittääkseen jotain.
Venäjä käytti Krimin miehityksessä tunnuksettomina liikkuneita erikoisjoukkoja, joita Ukrainassa alettiin kutsua "pieniksi vihreiksi miehiksi".Maxim Shipenkov / EPA

Epäluottamus on molemminpuolista. Toimittaja Mihail Zygarin mukaan Putin ja hänen lähipiirinsä uskovat lännen lietsoneen ja rahoittaneen värivallankumouksina tunnettuja kansannousuja esimerkiksi Georgiassa ja Ukrainassa.

Kun Moskovassa osoitettiin mieltä parlamentin- ja presidentinvaalien vilppiä vastaan vuosina 2011 ja 2012, Putin syytti Yhdysvaltain tuolloista ulkoministeriä Hillary Clintonia suoraan mielenosoittajien yllyttämisestä ja rahoittamisesta, CBS kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Lännen ja Venäjän välit romahtivat täysin ukrainalaisten kaadettua presidentti Viktor Janukovytšin hallinnon vuonna 2014. Putin on kutsunut tapahtumia vallankaappaukseksi, josta hän syyttää Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia.

On puheenaiheita, joista Putin tuskin haluaisi keskustella kanssasi. Esimerkiksi hänen yksityiselämänsä käsitteleminen on johtanut Venäjällä vaikeuksiin.

Iltapäivälehti Moskovskij Korrespondent väitti keväällä 2008 tuolloin vielä avioliitossa olleen Putinin olevan suhteessa entiseen olympiavoimistelijaan ja kansanedustajaan Alina Kabajevaan.

Alina Kabajeva ja Vladimir Putin
Vladimir Putin ja Alina Kabajeva. Kuva on vuodelta 2004.ITAR-TASS / EPA

Vaikka päätoimittaja pyysi artikkelia anteeksi, lehti lakkasi ilmestymästä viikkoa myöhemmin. Puolen vuoden päästä lehti lopetti toimintansa täysin, sanomalehti Kommersant kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Uutismedia RBK:n kolmelle päätoimittajalle taas annettiin potkut vuonna 2016. RBK oli julkaissut tietoja Putinin toisen aikuisen tyttären urasta, tämän puolison omaisuudesta sekä Kremliin liitetyistä rahavirroista, BBC kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Putin miljardien suuruiseksi väitetty varallisuus on aihe, jota ei ole turvallista käsitellä Venäjän mediassa.

Putinin on kerrottu (siirryt toiseen palveluun) pitäneen Panaman paperien tietovuotoa henkilökohtaisena hyökkäyksenä, koska vuodossa paljastui häneen yhdistettyä omaisuutta veroparatiiseissa.

Putin vastaa myös kipakasti tai vaihtaa aihetta, jos häneltä kysytään Venäjän demokratian tai ihmisoikeuksien ongelmista.

Ehkä Putinin kanssa kannattaisikin lähteä ulos reippailemaan. Putin tunnetaan innokkaana urheilijana ja retkeilijänä.

Hän on itse kertonut Outdoor-lehdelle, (siirryt toiseen palveluun) että innostui jo nuorena ulkoilmaelämästä luettuaan Jack Londonin, Jules Vernen ja Ernest Hemingwayn kirjoja.

Voi olla, ettei Putinin paita pysyisi päällä. Venäjän presidentinhallinto ja media julkaisevat lähes joka kesä videoita ja valokuvia, joissa yläruumiinsa paljastanut presidentti ratsastaa, kalastaa tai metsästää Venäjän kauniissa luonnossa.

Putin onkivapa ja kala kädessä.
Putin esitteli kuvaajalle pyydystämäänsä ahventa lomallaan eteläisessä Siperiassa elokuussa 2017.Aleksei Nikolski / EPA

Putin selitti kuvia keväällä Itävallan yleisradioyhtiön ORF:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun) Hänen mielestään ei ole mitään väärää siinä, ettei hän piileskele pusikoissa lomaillessaan. Toisaalta hän sanoi olevansa kiitollinen, että on kuvissa vain puolipukeissa eikä kokonaan alasti.

Kuvia puolialastomasta presidentistä pidetään julkisuustemppuina, joita tarjoillaan medialle Putinin julkisuuskuvan pönkittämiseksi.

Etenkin valtiolliset televisiokanavat osallistuvat henkilökultin rakentamiseen usein kritiikittä, sillä ne ovat olleet valtion kontrollissa 2000-luvun alusta lähtien.

Kanavien rooli näkyi muun muassa keväällä pidetyissä presidentinvaaleissa, joissa Putin valittiin ylivoimaisesti neljännelle presidenttikaudelleen.

Vaalitarkkailijajärjestö Golosin mukaan (siirryt toiseen palveluun) päätelevisiokanavat eivät kertoneet yhtäkään vaaleihin liittyvää kielteistä uutista Putinista vaalikampanjan aikana.

Toisaalta kuville ei naureta vain lännessä. Netti on pullollaan venäläisiä meemejä ja vitsejä paidatta reippailevasta Putinista.

Todellisuudessa Putin tapaa maanantaina Helsingissä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Suomen Sauli Niinistön.

Trump ja Putin puhuvat tapaamisessa todennäköisesti Syyrian ja Ukrainan sodista, Pohjois-Korean ydinohjelmasta, asevarustelusta, kauppapolitiikasta ja sotilasliitto Natosta.

Tapaamista varjostavat lännen ja Venäjän huonot välit sekä Yhdysvalloissa käynnissä oleva tutkinta, jossa selvitetään Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Ainakaan ulkoilulle Helsingissä ei luultavasti ole aikaa.

Lue myös:

Putin ilman paitaa ja Trump tukka pystyssä – suurvaltajohtajien kuvat tuovat esiin veijarimaisuutta tai alleviivattua ääliömäisyyttäPutin ilman paitaa ja Trump tukka pystyssä – suurvaltajohtajien kuvat tuovat esiin veijarimaisuutta tai alleviivattua ääliömäisyyttä

Suomalaiset suhtautuvat Putiniin epäluuloisesti, mutta miehet uskovat hänen voimapolitiikkaansa enemmän kuin naiset

Näistä Trump ja Putin keskustelevat: Pelkkä tapaaminen on molemmille johtajille voitto, kouriintuntuvaa tulosta voidaan hakea asevarustelusta tai Pohjois-Koreasta

Lähteet: AP, Reuters, AFP, STT