Tampere-Pirkkalan lentokentän kunnostus leikkaa miljoonia matkailutuloista: "Vaikutukset ulottuvat remontin valmistumisaikaa pidemmälle"

Lentoasema on tänään maanantaina viimeistä päivää auki ennen remonttia. Jatkossa entistä suuremmat ilma-alukset voivat laskeutua Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.

lentoliikenne
Kaksi lentokonetta on laskeutunut Tampere-Pirkkalan lentokentälle.
Vielä muutama päivä sitten koneet toivat matkustajia Tampere-Pirkkalan lentokentälle.Jani Aarnio / Yle

Lentoliikenne on lähes seisahtanut Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. Ryanair keskeytti lentonsa jo heinäkuun alussa; AirBaltic jatkoi pidempään, vaikka havaitsi matkustajien vähentymisen jo juhannuksen aikoihin.

Tampere-Pirkkalan lentoaseman päällikkö Mari Nurminen.
Lentoaseman päällikön Mari Nurmisen mukaan kiitorataa on uusittava säännöllisin väliajoin.Jani Aarnio / Yle

Syynä on kiitotien päällystäminen, joka käynnistyy heinäkuun puolenvälin jälkeen jatkuakseen nelisen viikkoa. Tänä aikana lentoasema on suljettuna.

– Valitsimme ajankohdan, josta olisi vähiten haittaa lentoliikenteelle. Heinäkuu on hiljaisinta aikaa, lentoaseman päällikkö Mari Nurminen toteaa.

Tänä vuonna matkustajien määrä lentoasemalla tulee olemaan alle 200 000.

Marja Aalto

Kiitotie päällystettiin edellisen kerran vuonna 2003. Mari Nurmisen mukaan työ on tehtävä keskimäärin viidentoista vuoden välein. Kiitotielle tulee remontin myötä myös uudet kääntöpaikat koneille ja valot sekä laskeutumisjärjestelmä.

– Pyrimme saamaan nopeasti kasvavan liikenteen mahdollisimman sujuvaksi. Jatkossa entistä suuremmat ilma-alukset voivat laskeutua Tampere-Pirkkalan lentoasemalle.

Matkustaja lähdössä terminaali kakkosessa, matkustajaliikenne.
Saksassa asuva Jaakko Riekkola saa äidillisen halauksen ennen matkalle lähtöä.Jani Aarnio / Yle

Turvatarkastusta odotteleva Jaakko Riekkola on tietoinen remontista. Hannoveriin suuntaava matkalainen ei pane pahakseen lentoihin tulevaa taukoa.

– Onhan se hyvä, että lentokenttää laajennetaan ja tulee enemmän yhteyksiä. Voin tulla helpommin tännepäin.

Kenttää on pakko remontoida

Remontin kääntöpuolena on matkailusta saatavien tulojen vähentyminen. Niiden lasketaan supistuvan kahdella, kolmella miljoonalla eurolla.

Viime vuosina matkustajien määrä on noussut tasaisesti Tampere-Pirkkalan lentoasemalla. Vuosittaista kasvua on ollut hieman runsas kymmenen prosenttia, mutta tänä vuonna tavoitteesta jäädään selvästi.

– Heinä-elokuun aikana matkustajia on noin 40 000 odotettua vähemmän. Tänä vuonna matkustajien määrä lentoasemalla tulee olemaan alle 200 000, johtaja Marja Aalto Business Tampereelta arvioi.

Työkoneita häärii Tampere-Pirkkalan lentokentällä.
Lentoasema on suljettuna 17.7.-12.8. Kiitotien päällystäminen ja muu kunnostaminen maksaa 3,7 miljoonaa euroa.Jani Aarnio / Yle

Remontin vaikutus ulottuu Marja Aallon mukaan elokuun lopulle, vaikka remontti valmistuu aiemmin. Tämä johtuu siitä, että monet ulkomaiset matkustajat muuttavat suunnitelmiaan, kun meno-paluulentoja ei ole voinut varata tavalliseen tapaan.

Suurimpana haitta näkyy Bremenin lennoissa, jotka ovat tauolla kaksi kuukautta. Matkustajien määrän vähentyminen näkyy selvästi, koska saksalaiset ovat suurin Tampereelle suuntaava ulkomaalaisryhmä.

– Toki ymmärrämme, että kenttää on pakko remontoida, Marja Aalto sanoo.

Kello 16.21 korjattu remonttisulun päättymispäivämäärä sekä AirBaltic-yhtiön kirjoitusmuoto.