Hyppää sisältöön

Pariisi on helteellä saasteinen pätsi, jossa haaveillaan viileästä Suomesta – Ostin möykkäävän ilmastointilaitteen, joka vain pahentaa ongelmaa

Ranskassa raikkaasta kesäilmasta on tullut luksusta, josta ollaan valmiita maksamaan, kirjoittaa Ylen Ranskan-toimittaja Annastiina Heikkilä.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

PARIISI Ah, muistan sen liiankin hyvin, nimittäin viime kesän helleaallon. Lämpömittari oli näyttänyt yli kolmeakymmentä astetta lähes vuorokauden ympäri viikon verran. Pariisi oli kuumentunut pätsiksi – saasteiseksi pätsiksi.

Ulos ei ollut päivällä menemistä, ja kotona olivat käytössä kaikki mahdolliset viilennyskikat. Visusti kiinni pysyvät verhot, pakastimessa pidetyt lakanat ja öinen tuuletus eivät kuitenkaan parantaneet tilannetta ratkaisevasti.

Lämpötila oli sisällä (+30 °C) toki hieman viileämpi kuin ulkona (+38 °C) mutta yhä kaukana miellyttävästä.

Halusin epätoivoisesti viilennyslaitteen, millaisen tahansa, mutta ne oli myyty koko Suur-Pariisin alueelta loppuun. Päädyin lopulta ajamaan sadan kilometrin päässä sijaitsevaan elektroniikkaliikkeeseen, jossa oli jäljellä yksi kallis ja ruma ilmastointilaite.

Koje oli epäkäytännöllisen iso ja maksoi kuukauden ruokarahojen verran eli 700 euroa. Tuossa vaiheessa olin kuitenkin valmis pulittamaan viileästä ilmanvireestä aivan mitä tahansa.

Lopputuloksena olohuoneen nurkassa möykkäsi valtaisa masiina, jonka kova ääni peitti ajatuksetkin alleen. Hetken kotona oli kuitenkin viileämpää. Ihanaa.

Ostopäätös ei ole kaduttanut, sillä viilennyslaite on ollut tänäkin vuonna ahkerassa käytössä. Sään ääri-ilmiöt helleaaltoineen, rankkasateineen ja raekuuroineen tuntuvat Ranskassa yleistyneen.

Aurinkoiset kevätpäivät ovat tervetulleita, mutta kesän loppua kohden kuumuudesta tulee nopeasti tukalaa. Elo on erityisen piinaavaa Pariisin kaltaisessa isossa kaupungissa, jonka rakennukset ovat ehtineet kerätä lämpöä kuukausien ajan.

Ranskalaisia on muistutettu siitä, että ilmastointilaitteet eivät ratkaise itse ongelmaa. Ne helpottavat kenties hetkellisesti, mutta lisäävät samalla sähkönkulutusta ja sitä kautta ilmaston lämpenemistä.

Pariisi muuttuu kesäisin helteiseksi pätsiksi. Kuva kesältä 2017. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Kovat helteet pitäisi kuulemma huomioida jo talojen rakennusvaiheessa. Vielä mieluummin pitäisi tehdä sellaista politiikkaa, joka vaikuttaisi lämpenemisen syihin. Väittäisin, että ilmaston keskilämpötilan nousu on Etelä-Euroopan arkielämässä jo selvästi havaittavissa.

Yhä useampi ranskalainen unelmoikin kesälomamatkasta raikkaaseen Pohjois-Eurooppaan, esimerkiksi Suomeen. Minulta kysellään jatkuvasti Lapista, luonnosta ja järvimaisemista. Haaveillaan viileistä kesäöistä ja puhtaasta hengitysilmasta.

Kerron ranskalaisille, että Suomen kesä on tänä vuonna hellinnyt helteisyydellään. Suomalaiset hakeutuvat kuumallakin kelillä terassien ja mökkipihan aurinkoon melkein refleksinomaisesti. Onhan lämpö meille yhä varsin harvinaista herkkua.

Minä istun kesämökillä tyytyväisenä varjossa. Lämpö, jota voi vielä jotenkin paeta, on näet todellista luksusta.

Sellaista, jota kannattaa varjella.