Teollisuus yrittää vähentää muovin käyttöä – kyse on ekologisuudesta, mutta myös mittavista säästöistä

Varsinkin muovia korvaavat kuitupakkaukset ovat tulossa markkinoille.

muovipakkaukset
Esa Vainikainen
Seppo Tikkanen / Yle

Kuopiolainen Marjavasu valmistaa ammattikeittiöille erilaisia hillokkeita ja hyytelöitä sekä mehutiivisteitä. Tuotteista suuri osa on tähän asti pakattu paksuihin muovikanistereihin ja -sankoihin.

Nyt pakkauksia on kuitenkin muutettu kaksivuotisen kehitystyön tuloksena. Yritys sai hankkeeseen rahoitusta myös Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

– Marjahillokkeita teemme nyt makkarateollisuudesta tuttuihin pakkauksiin, sanomme niitä hillopötköiksi. Ne näyttävät vähän makkaralta, mutta sisällä on hillokkeita.

– Tuotteiden ekologisuus on nykyisin yhä tärkeämpää, ja muovin vähentäminen myös pakkauksissa on siinä isossa osassa, sanoo Marjavasun toimitusjohtaja Esa Vainikainen.

Vainikainen sanoo tavoitteena olevan kevyempi hiilijalanjälki, myös materiaalisäästöt ovat mittavat.

Vainikainen sanoo, että uudella tavalla toimittaessa muovia kuluu enää kymmenen prosenttia kanisteripakkauksen vaatimasta muovimäärästä.

– Jos verrataan kymmenen kilon sankoon, meillä menee nyt 40 grammaa muovia, ja sankoon menee 400 grammaa.

Yritys aloittaa ensi talvena myös tuotteiden kuluttajamyynnin ammattikeittiöiden lisäksi.

Paine pois muovista kasvaa

– Pakkauksissa käytettävän muovin vähentäminen ja muovin kokonaan korvaaminen yleistyy jatkuvasti, sanoo asiantuntija Elli Kultanen Suomen pakkausyhdistyksestä.

– Paine siihen on kova. Erilaisia ratkaisuja tutkitaan ja kehitetään koko ajan.

Viime aikojen hyvinä esimerkkeinä muovin vähentämistalkoissa asiantuntija Elli Kultanen mainitsee jauhelihapakkaukset, joissa on ohennettu muovia ja luovuttu kokonaan kovamuovista.

– Samat suojaavat ominaisuudet pitää kuitenkin pystyä säilyttämään uusia materiaaleja kehitettäessä, hän muistuttaa. – Muovi on kuitenkin vielä paljon käytetty ja erinomainen pakkausmateriaali.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo, että erilaisiin pakkauksiin kehitetään jatkuvasti uusia ominaisuuksia. Vaatimuslistalla ovat muun muassa kierrätyskelpoisuus, lajittelu, talteenotto, muokattavuus ja ilman sekä kosteuden kestävyys.

Harlin sanoo, että varsinkin kuitupakkaukset ovat ottamassa takaisin sitä asemaa, jotka sillä aiemmin pakkauksissa on ollut.

– Tämä liittyy myös maamme metsäteollisuuden tämänhetkiseen hyvään tilanteeseen, koska kuitupakkauksilla on maailmalla hyvä menekki.

Professori Harlin sanoo, että myös muovin kaltaista termoplastista selluloosaa (siirryt toiseen palveluun) kehitetään. Se estää pakkauksissa kosteuden pääsyn läpi ja korvaa muovin.

– Monia vaihtoehtoja pakkausteollisuudella on, kun muovista pyritään eroon. Kyse on viime kädessä siitä, mitä yhteiskunta haluaa ja mitä asiakkaat haluavat.

Yhtenä merkittävänä kirittäjänä näissä talkoissa on se, että kertakäyttöinen muovi saatetaan kieltää EU:ssa kokonaan, muistuttaa professori Harlin.

Iso osa muovituotteista, kuten kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit ja vanupuikot, joutuivat EU:n komission kieltolistalle jo toukokuun lopussa.

Täsmennetty 12.7.2018 klo 14.55 Elli Kultasen kommentteja pakkausmateriaalien käytöstä.