Härät päästettiin jälleen irti Pamplonassa – hengenvaarallisissa juoksuissa loukkaantuu satoja ihmisiä joka vuosi

San Fermínin festivaalia on varjostanut vuoden 2016 seksuaalinen hyväksikäyttötapaus. Tänä vuonna viranomaiset ovat julkaisseet sovelluksen, jolla tapauksista ilmoittaminen helpottuu.

Pamplona
Härkäjuoksua Pamplonassa
Härkäjuoksuissa juostaan noin 850 metrin matka Pamplonan kaupungin aidatuilla kaduilla. Reitti päättyy härkätaisteluareenalle.Daniel Fernández / EPA-EFE

Espanjan Pamplonassa järjestettävissä härkäjuoksuissa ei ole tänäkään vuonna säästytty loukkaantumisilta.

Tuhansista osallistujista sadat loukkaantuvat juoksuissa joka vuosi. Tänä vuonna loukkaantuneita on jo useita kymmeniä.

Härkäjuoksut ovat osa viikon kestävää San Fermínin festivaalia. Tänä vuonna festivaali alkoi viime perjantaina ja kestää tämän viikon lauantaihin saakka.

Härkäjuoksuissa juostaan noin 850 metrin matka Pamplonan kaupungin aidatuilla kaduilla. Reitti päättyy Pamplonan härkätaisteluareenalle. Tarkoituksena on juosta härkien edellä ja pysyä niiden lähellä, mutta pysyä tarpeeksi kaukana niiden terävistä sarvista.

Tämän vuoden nopein ryhmä on juossut reitin läpi kahdessa minuutissa ja kahdeksassa sekunnissa. Ryhmän jäsenet saivat juoksussa pieniä vammoja.

San Fermín on paljon muutakin

San Fermínin festivaali on paljon muutakin kuin härkäjuoksuja, sillä siihen kuuluu monia juhlia ympäri kaupunkia. Tapahtumasta tuli tunnettu sen jälkeen, kun yhdysvaltalaiskirjailija Ernest Hemingway kirjoitti siitä romaanissaan Ja aurinko nousee vuonna 1926.

Festivaalia on tiettävästi juhlittu jo keskiajalta lähtien. Se järjestetään itsehallintoalue Navarran suojelupyhimyksen Fermínin muistoksi. Pamplona on Navarran pääkaupunki.

Härkäjuoksuperinne on aloitettu vasta myöhemmin. Siitä lähtien, kun kuolemantapauksista alettiin pitää kirjaa 1900-luvun alkupuolella, juoksut ovat vaatineet 15 ihmisen hengen.

Härkäjuoksut ovat San Fermínin tunnetuin tapahtuma. Ihmiset seuraavat tuhansia juoksijoita yleensä talojen parvekkeilta. Punaista härkätaistelijoiden huivia pidetään kaulassa vain tapahtuman aikaan.

Tänä vuonna härkäjuoksua on haitannut sade, minkä seurauksena kadut ovat olleet liukkaita.

Härkätaistelu Pamplonassa
Härkätaistelijat, eli matadorit, väsyttävät härät juoksujen päätteeksi härkätaisteluareenalla. Lopulta eläimet tapetaan.Rodrigo Jimenez / EPA-EFE

Seksuaalinen väkivalta huolestuttaa

San Fermíniin liittyen ihmisiä on puhuttanut tapaus, jossa viiden miehen joukko raiskasi 18-vuotiaan naisen Pamplonassa kesällä 2016. Miehet kuvasivat tilanteen ja kehuskelivat sillä myöhemmin Whatsapp-ryhmässään.

Pamplonan viranomaiset lupasivat tänä vuonna lisätä valvontaa ja julkaista sovelluksen, jolla ahdistelutapauksista voi ilmoittaa.

Kaupungin työntekijät ovat kampanjoineet seksuaalista väkivaltaa vastaan jakamalla punaisia rintamerkkejä tapahtumaan osallistuville.

Eläinsuojelujärjestöt ovat lisäksi moittineet San Fermíniä eläinten oikeuksien laiminlyönnistä useina vuosina. Härät tapetaan televisioidussa tapahtumassa härkätaisteluareenalla juoksujen päätteeksi.

Lue myös:

"Ei seksuaalista hyväksikäyttöä, vaan raiskaus" – Joukkoraiskauksesta annettu tuomio toi raivostuneet espanjalaisnaiset kaduille

Lähteet: AP, AFP