Kaatoluvat kasvoivat: Pohjois-Savossa saa ampua syksyn jahtikaudella ainakin 12 karhua

Lupia myönnettiin hieman enemmän kuin vuosi sitten. Karhujen aiheuttamat vahingot ovat olleet kasvussa.

metsästysluvat
Vuosikas karhu kävelee eteenpäin pää kumarassa.
Kaisu Jansson / Yle

Karhuja saa metsästää syksyn jahtikaudella Pohjois-Savossa enemmän kuin vuosi sitten. Riistakeskuksen Pohjois-Savon aluetoimisto myönsi maakuntaan 12 kannanhoidollista poikkeuslupaa karhun metsästykseen 20. elokuuta alkavaan jahtiin.

Todellisuudessa kaadettavien karhujen määrä voi olla suurempikin, koska aluetoimistojen luvat eivät noudata maakuntarajoja. Esimerkiksi osa Etelä-Savon aluetoimiston myöntämistä luvista ulottuu myös Pohjois-Savon puolelle. Viime vuonna Pohjois-Savossa ammuttiin kannanhoidollisilla luvilla yhdeksän karhua.

Riistakeskus myönsi poikkeusluvat Pohjois-Savon tiheimmille karhualueille. Vieremän hakemusalueella karhuhavaintoja ja -vahinkoja oli selvästi muita alueita vähemmän, joten sinne ei myönnetty poikkeuslupia ollenkaan. Arvio on, että maakunnassa on ennen elokuussa alkavaa jahtikautta 110–130 ja koko maassa noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua.

Riistakeskuksen mukaan karhujen aiheuttamat vahingot lähes kaksinkertaistuivat viime vuonna Pohjois-Savossa. Vahinkojen arvioitu rahallinen määärä oli lähes 60 000 euroa, kun vuonna 2016 summa oli vajaat 34 000 euroa. Karhut ovat aiheuttaneet vahinkoja etenkin mehiläistarhoilla. Tuhoja on pyritty estämään rakentamalla sähköaitoja. Mehiläistarhaajat ovatkin saaneet aitaustarvikkeet ilmaiseksi riistakeskuksen kautta.

Koko maassa kannanhoidollisia poikkeuslupia myönnettiin 260. Lisäksi poronhoitoalueilla on oma 95 karhun kaatokiintiö. Kaatolupia on siis yhteensä 355, mikä on sata enemmän kuin vuosi sitten.

Pohjois-Savon aluetoimiston myöntämät kannanhoidolliset karhunkaatoluvat

Kolme lupaa Leppävirta-Varkaus-alueelle
Kaksi lupaa Keitele-Pielavesi-Tervo-Vesanto-Viitasaari-alueelle
Kaksi lupaa Kiuruvesi-Pyhäjärvi-alueelle
Yksi lupa Juankoski-Kaavi-alueelle
Yksi lupa Pielavesi-Maaninka-alueelle
Yksi lupa Rautavaara-Varpaisjärvi-Nilsiä-alueelle
Yksi lupa Sonkajärvelle
Yksi lupa Tuusniemi-Riistavesi-Vehmersalmi-alueelle