Borat-näyttelijä huijasi taas päättäjiä: Dick Cheney antoi nimmarinsa kidutusvälineeseen, Sarah Palin suuttui veteraanivedätyksestä

Borat ja Ali G -hahmoista tuttu brittinäyttelijä Sacha Baron Cohen on kuvannut uutta tv-sarjaa salaa vuoden ajan.

Sacha Baron Cohen
Sacha Baron Cohen Boratina.
Sacha Baron Cohen on aiemmin närkästyttänyt ja naurattanut muun muassa kazakstanilaisena Boratina.AOP

Sacha Baron Cohen teki uuden kuvia kumartamattoman tv-sarjan, joka nähdään Yhdysvalloissa sunnuntaina ja Isossa-Britanniassa maanantaina. Who is America on aiheuttanut ennakkoon suurta kohua ja brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun) -lehti on jo povannut satiirisarjasta vuoden tv-tapausta.

Brittinäyttelijä on viettänyt hetken hiljaiseloa ja tekee nyt paluuta rytinällä. Cohen muistetaan erityisesti närkästystä aiheuttaneista tv-sarjoista ja elokuvista, joissa kazakstanilainen “toimittaja” Borat ja rap-artisti Ali G seikkailivat 2000-luvun alussa. Hahmot haastattelivat poliitikkoja, valtaa pitäviä ja tavallisia ihmisiä, jotka eivät tajunneet tulleensa vedätetyiksi.

Tietoja Cohenin uudesta tv-sarjasta on tippunut erittäin niukasti. Jotain voi päätellä näyttelijän twitterissä jakamista trailereista. Niissä satiirin kärki näyttää uppoavan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpiin ja maan poliittiseen johtoon.

Ensimmäinen sarjasta vihjaava video julkaistiin Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä, 4. heinäkuuta. Siinä Donald Trump vaikuttaa haukkuvan Cohenia otoksella, jonka alkuperää emme tosin tiedä.

– Toivon, että sinua olisi lyöty naamaan niin monta kertaa, että olisit joutunut sairaalaan. Mene kouluun, opettele olemaan hauska, Trump messuaa.

Sen jälkeen videolla nähdään arvoituksellinen teksti: “Sacha valmistuu pian – Donald Trump -yliopistosta”.

Huomattavasti hätkähdyttävämpi on toinen tv-sarjasta julkaistu traileri, jolla Cohen pyytää Dick Cheneyä, entistä varapresidenttiä ja puolustusministeriä signeeraamaan omatekoiset vesikidutusvälineet: Pullon ja pyyhkeen. Ja niin Cheney tekee, hymyssä suin.

– En olekaan aiemmin signeerannut vesikidutusvälineitä, nyt jo eläköitynyt poliitikko kommentoi hyväntuulisena.

Virkakaudellaan Cheney kannatti metodia (siirryt toiseen palveluun), jossa kuulusteltavalle aiheutetaan tukehtumisen tunne. Barack Obama kielsi sittemmin toimintatavan, jota pidetään kidutuksena. Presidentti Donald Trump kertoi vielä vuoden 2017 alussa, että hän pitää (siirryt toiseen palveluun) kuulustelutekniikkaa toimivana.

Englanniksi metodiin viitataan sanalla waterboard ja sitä sanaa Cheney käyttää haastattelussa.

Sarah Palin puhuu Trumpin vaalitapahtumassa Tampassa Floridassa maaliskuussa 2016.
Sarah Palin pitää Sacha Baron Cohenin huumoria sairaana.Jim Lo Scalzo / EPA

Sarah Palin mukana, Donald Trumpista ei tietoa

Vuonna 2003 Ali G jututti nykyistä Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia, joka valisti Ali G:tä muun muassa siitä, että bisnestä tehtiin jo satoja miljoonia vuosia sitten – kivillä. Trump on myöhemmin haukkunut Cohenia muun muassa lahjattomaksi (siirryt toiseen palveluun).

Siitä, onko Cohen onnistunut saamaan presidentti Donald Trumpin haastateltavaksi uuteen Who is America -sarjaan, ei ole tietoa. Dick Cheney ainakin on trailerista päätellen mukana ja oletettavasti myös entinen republikaanien varapresidenttiehdokas ja entinen Alaskan kuvernööri Sarah Palin.

Palin syytti Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) Cohenia itsensä huiputtamisesta tv-sarjaan. Palinin mukaan Cohen oli haastatellut häntä muuntautuneena amerikkalaiseksi sotaveteraaniksi, joka istui “valepyörätuolissa”.

Tuohtunut Palin tilitti, että haastattelu oli sävyltään sarkastinen, Cohenin huumori sairasta ja epäkunnioitus amerikkalaisia veteraaneja ja keskiluokkaa kohtaan perverssiä.

– Ja muuten, tyttäreni mielestä olet täysi * * * * *, Sacha. Jokaisen kunniallisen amerikkalaisen veteraanin tulisi ajatella samoin, Sarah Palin kirjoitti.

Variety-lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että myös konservatiivinen radiojuontaja ja entinen republikaanien kongressiedustaja Joe Walsh nähdään ohjelmassa.

Walsh twiittasi, että hänen mielestään Cohenin toimintatapa on vastenmielinen. Walsh kertoi, että hänet kutsuttiin pro-Israel-illalliselle, jolla piti kunnioittaa Israelin puolustajia. Walsh luuli antavansa haastattelua, joka julkaistaisiin Israelin 70-vuotispäivänä.

Walshilta kyseltiin muun muassa Israelin puolustuspolitiikasta ja siitä, miten lasten pitäisi suojautua terrori-iskuja vastaan. Lopuksi hänelle annettiin palkinto merkittävästä työstä Israelin hyväksi.

Walsh on liittynyt myös #boycottshowtime-kampanjaan, joka kehottaa boikotoimaan ohjelmaa lähettävää yhdysvaltalaista tv-kanava Showtimea.

Borat rodeossa teki elokuvahistoriaa

Cohen on provokaattori, joka ei pelkää asettaa itseään alttiiksi. Vuonna 2005 hänen Borat-hahmonsa esiintyi yhdysvaltalaisessa rodeo-tapahtumassa. Borat kertoi olevansa amerikkalaisen terrorismin vastaisen sodan kannattaja:

– Tappakoon USA jokaisen terroristin, Borat julisti ja sai rodeoyleisöltä suosionosoitukset.

– Juokoon George W. Bush jokaisen irakilaisen miehen, naisen ja lapsen verta, Borat jatkoi ja sai vielä suuremmat suosionosoitukset.

Kun murteellista englantia puhunut Borat alkoi laulaa “Kazakstanin kansallislaulua” omin sanoin ja Yhdysvaltain kansallislaulun sävelin, ihmisten huumorintaju loppui ja buuaus alkoi. Tapahtuman järjestäjät poistivat koomikon paikalta (siirryt toiseen palveluun) ennen kuin tilanne riistäytyi käsistä.

Kuinka ne eivät tajua?

Sacha Baron Cohen tekee lajityyppiä nimeltä mockumentary. Termi tulee sanoista mock (pilkata) ja dokumentti. Cohenin mockumentary sekoittaa faktaa ja fiktiota. Haastatellut ovat oikeita ihmisiä, jotka eivät tajua, että heitä jututtaa fiktiivinen hahmo.

Cohenin rakentamat roolityypit ovat räikeitä karikatyyrejä, jotka perustuvat stereotypioihin. Borat on huonoa englantia puhuva kazakstanilainen, konservatiivinen ja antisemitistinen.

Kun Borat on amerikkalaisen eliitin luona päivällisellä, hän poistuu kesken ruokailun vessaan, tai "yläkertaan" niin kuin seurue häntä opettaa, ja palaa sieltä ulostenyytti kädessään:

– Minne tämän voi jättää, Borat kysyy pöytäseurueelta, joka yrittää suhtautua ymmärtävästi Boratiin, mieheen, joka ei osaa käyttäytyä, mutta jonka voisi kyllä amerikkalaistaa.

Cohenin roolihahmot tekevät juuri sitä kaikkea, mitä ei pidä tehdä. Ali G on karkea pilakuva gangsta-rapparista: Kouluja käymätön, naisia esineellistävä ja bling blingiin kääriytyvä pikkurikollinen.

Yhdessä tv-sarjan jaksoista Ali G kysyy huumepoliisilta:

– Miten huumeet vaikuttavat?

Poliisi kertoo, että muun muassa oppiminen vaikeutuu. Johon Ali G:

– Entä onko niillä mitään negatiivisia vaikutuksia.

Jälkeenpäin katsottuna on vaikea ymmärtää, miten ihmiset eivät huomaa puhuvansa fiktiivisen stereotyypin kanssa.

Sacha Baron
Ali G on Sacha Baron Cohenin poliittisesti epäkorrekti rap-artistihahmo.AOP

Nauru on vaarallista

Sacha Baron Cohenin mockumentareiden huumori perustuu myötähäpeään ja hyvän maun rajojen paukutteluun. Ne eivät kuitenkaan ole mitä tahansa sketsiviihdettä.

Cohen on ottanut itselleen hovinarrin roolin: Hän järkyttää tasapainoa, yrittää saada ihmisissä aikaan aitoja tunteita ja reaktioita, jotain, joka tuo esiin ihmistä suojakuoren alta.

Samalla Cohen riisuu valtaa aseista ja paljastaa vallanpitäjien inhimillisiä heikkouksia – muun muassa imartelunhalua – ennakkoluuloisuutta ja ajattelun yhteen uomaan jumauttanutta mustavalkoisuutta.

Cohen saa meidät nauramaan vallanpitäjille ja se on vaarallista. Siksi muun muassa Sarah Palin ja Joe Walsh tuomitsevat sarjan jo etukäteen ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa on nähty.

Sacha Baron Cohen on tekijänä epätasainen, eivätkä kaikki hänen tuotoksensa ole kunnianhimoisia tai tasokkaita, mutta ennakkoon Who is Americalta voi odottaa paljon.