1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaissukeltaja Mikko Paasi kertaa pelastusoperaation dramaattista päätöstä: Uskomaton fiilis, joku oli meidän puolella siinä

Helpottunut suomalaissukeltaja Mikko Paasi lähti torstaina Pohjois-Thaimaasta kohti kotia. Hän kommentoi Ylelle tunnelmia onnistuneen pelastustehtävän jälkeen, sekä operaation hiuksianostattavia loppuvaiheita.

Thaimaan pelastusoperaatio
Suomalaissukeltaja Mikko Paasi kertaa pelastusoperaation dramaattista päätöstä: Uskomaton fiilis, joku oli meidän puolella siinä
Suomalaissukeltaja Mikko Paasi kertaa pelastusoperaation dramaattista päätöstä: Uskomaton fiilis, joku oli meidän puolella siinä

Thaimaan luolapelastusoperaatioon osallistunut suomalaissukeltaja Mikko Paasi on lähtenyt Pohjois-Thaimaasta rankan urakan jälkeen.

Paasi kertoo Ylen haastattelussa, miksi hän päätti lähteä operaatioon mukaan, millainen vaaratilanne ja miten uskomattomalta tuntui, kun kaikki 12 thaimaalaispoikaa ja heidän valmentajansa saatiin hengissä luolasta ulos.

Miltä tuntuu olla sankari?

– No ei tunnu mitenkään erilaiselta. Ihan sama jätkä olen kuin ennenkin, vähättelee sukeltaja Mikko Paasi, joka on juuri kiiruhtamassa koneeseensa Chiang Rain lentokentällä.

Mutta sankari Mikko Paasi on, sanan kaikessa merkityksessä.

Hän osallistui juuri valtavaan operaatioon, jonka lopputuloksena pelastettiin 13 thaimaalaisen henki. Koko maailman seuraama jännitysnäytelmä vetää vertoja hurjimmillekin Hollywood-kuvitelmille.

Dramaattinen oli myös operaation loppu. Pojat oli jo saatu kuljetettua ulos ahtaasta luolasta ja viimeisten sukeltajien joukkoon jäänyt Paasi alkoi tehdä lähtöä. Hänen tehtävänään oli toimia edeltä menneiden Thaimaan erikoisjoukkojen sukeltajien varmistuksena.

Yhtäkkiä massiiviset pumput, jotka olivat toistaiseksi pitäneet luolaston vedenpintaa matalana, pettivät.

Sukeltaja Mikko Paasi ja muuta pelastushenkilökuntaa kävelemässä Tham Luangin luolan lähistöllä 8. heinäkuuta.
Pongmanat Tasiri / EPA

– Kahdesta niistä katkesi letku. Kammio alkoi täyttyä ihan silmissä vedellä. Tajuttiin, että tässä on yhtäkkiä kiire. Meidän piti tulla vapaasukelluksella pois.

Kuulostaa hiuksianostattavalta, mutta Paasi pyyhkäisee taas vähätellen ilmaa. Operaatiota oli suunniteltu ja harjoiteltu huolella, ja vaaratilanteisiin oli varauduttu. Ennen kaikkea luotto kanssasukeltajiin oli sataprosenttinen.

– Tiesin että ulkona on pelastushenkilökuntaa valmiina. Ei olisi kauaa kestänyt kun meidät olisi sieltä haettu.

Loppumetrien tilanne synnytti silti säpinää luolan suulla.

– Kun tultiin pinnalle, kaikki oli siellä vähän varpaisillaan.

Mitä silloin kulkee mielessä, kun on syvällä ahtaassa ja pimeässä luolassa, joka alkaa äkkiä täyttyä vedellä?

– Ei siinä mitään erityistä voinut ajatella. Kai ne muksut oli edelleen mielessä, ja oli vaan tyytyväinen siihen että homma toimi noin hyvin.

Paasin on päätettävä haastattelu lyhyeen, sillä hänen koneensa kohti etelää alkaa olla lähtökuopissa. Paasi matkaa kohti Ko Taon saarta, jossa hän on pitkään toiminut sukelluskouluttajana.

On aikaa vielä parille kysymykselle.

Päätit lähteä pelastustöihin heti kun kuulit tilanteesta. Miksi?

– Siinä vaiheessa kun tajusi, että pystyy antamaan operaatiolle jotain, niin sitten vaan mentiin.

Ihan näin yksinkertaista lähteminen ei kuitenkaan ollut.

– Vaimolta piti pyytää lupa, kun oli hääpäivä kun piti lähteä.

Mitä ajattelit silloin, kun tajusit että pelastettavat saadaan ulos hengissä?

– Ei sitä vieläkään oikein tajua. Noin iso operaatio jossa on tuhansia mukana, mikä tahansa voi muuttua milloin tahansa, kaiken pitää loksahtaa nappiin…Kysyit multa millainen fiilis oli? Uskomaton, uskomaton. Kyllä joku oli meidän puolella siinä, Paasi huokaa.

Lue myös:

Katso video: Ensimmäiset kuvat Thaimaan luolasta pelastetuista pojista

Thaimaan pelastusoperaatiosta julki uusia tietoja – Unen rajamailla olleita poikia kuljetettiin paareilla

Rohkeutta, pelkoa ja taitoa – keitä ovat thainuoret luolasta pelastaneet sukeltajat?

Kaikki pelastettu! Näin thaimaalaisen juniorijoukkueen vaiheet etenivät

Lue seuraavaksi