Komissio: Talouskasvu kärsii kauppasodasta, näkymät heikkenivät

Kasvun suurin uhka on kauppasota Yhdysvaltain kanssa. Tällaisessa sotimisessa ei ole voittajia, on vain uhreja, sanoo EU:n kauppakomissaari.

talous
Talouskomissaari Pierre Moscovici
Talouskomissaari Pierre MoscoviciOlivier Hoslet / EPA

Euroalueen talouskasvu pysyy kahden prosentin tuntumassa tämän ja ensi vuoden, arvioi EU-komissio.

Sekä EU:n että euroalueen talous kasvaa tänä vuonna 2,1 prosenttia ja ensi vuonna tasan kaksi prosenttia, uskoo komissio, joka torstaina julkisti kesän talousennusteensa.

Kasvu on kuitenkin hidastunut alkuvuonna, ja näkymät ovat työllisyyden paranemisesta huolimatta synkenneet aavistuksen sitten kevään. Aiempi arvio euroalueen tämän vuoden kasvulle oli 2,3 prosenttia.

Kasvun suurin uhka on kauppasota Yhdysvaltain kanssa. Tällaisessa sotimisessa ei ole voittajia, on vain uhreja, sanoo EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici.

Kauppasota tarkoittaa tuonnin ankaraa rajoittamista lisätullein. Yhdysvallat julkisti viimeksi eilen keskiviikkona listan uusista kiinalaistuotteista ja niiden tuontimaksuista. Kyseessä on noin 200 miljardin dollarin vuosittaiset kaupat.

Komissio arvioi, että euroalueen inflaatio on tänä ja ensi vuonna 1,7 prosenttia, eli hieman alle Euroopan keskuspankin noin kahden prosentin tavoitteen.

Suomen kasvu lienee tänä vuonna 2,8 ja ensi vuonna 2,2 prosenttia, uskoo komissio. Kovimpia kasvajia ovat tänä vuonna Malta ja Irlanti, joiden kasvuluvut kipuavat yli viiden prosentin.

Talousmahti Saksan vauhti on tasaista 1,9 prosentin luokkaa.

Lue myös:

Tilastokeskus tarkensi: Kasvu jäi viime vuonna hieman alle kolmen prosentin

Yhdysvallat uhkaa asettaa uusia tulleja Kiinalle – Kiina varoittaa vastatoimista